Wikipedia;zsarolás;kitiltás;

2020-05-17 22:14:21

Mérő László is a sorozatzsaroló Wikipédia-szerkesztő hálójába került, büntetőügy lehet a vége

A neves matematikus jelzése indította el a lavinát, az érintett már nem szerkesztheti az internetes lexikont.

Egy Wikipéda-szerkesztő zsarolással kívánt pénzt szerezni, és többek között a hálójába került Mérő László matematikus, publicista, pszichológus és játékfejlesztő. A Wikipédia internetes lexikon az esetet feltáró magyar nyelvű oldalán ismertette az ügyet. – Mérő László 2020. május 3-án segítséget kért az adminisztrátorok üzenőfalán, mely szerint egyik szerkesztőtársunk pénzért kínálta fel neki, hogy szócikkeit feljavítja, illetve létrehozza. A szerkesztő a megígért feladatot nem végezte el, gyenge minőségű szócikkek készültek, ugyanakkor egyre újabb pénzeket követelt, megzsarolta az érintettet – olvasható a Wikipédának az esetet feltáró oldalán.

Kiderült, hogy a zsaroló akit a közösség végleg eltiltott a Wikipédia, meghatározásuk szerint „A szabad enciklopédia” szerkesztésétől többeket is ugyanígy megzsarolhatott. Ezt egy másik szerkesztő is megerősítette.

 Zsarolás itt nem történt, és Görög Ibolya a szócikkeivel elégedett volt. Rácz József pszichiáter is hasonló megállapodást kötött, de a munkát a szerkesztő félbehagyta, s a befejezésért további pénzeket kért. Azt nem kapott, s emiatt sértő leveleket írt megbízójának.

Mint azt a Wikipédia írja, a szerkesztések módja alapján elképzelhetően érintett szócikkalanyok között lehet még Czigány Judit színművész, David Adger nyelvész, Kálló Veronika logopédus, Marcel Den Dikken nyelvész, Mischinger Péter tanár, Prószéky Gábor matematikus és Varga Attila közgazdász is.

A Wikimédia Magyarország Egyesület (WMM) állásfoglalásban jelezte: a csalás és zsarolás nem magánvádas bűncselekmény, bárki megteheti, de a legjobb lenne, ha a sértettek lépnének. A jogi lépések támogatását még megvizsgálhatja az egyesület, mindenesetre Mérő László jelezte, hogy szívesen felvenné a kapcsolatot a többi károsulttal az egységes fellépés érdekében.