Párizs 2024: spórolni kell

Publikálás dátuma
2020.05.18. 19:59

Fotó: PHILIPPE MILLEREAU / AFP
Az olimpia szervezői szinte minden területen új terveket készítenek, figyelembe véve a koronavírusjárvány tapasztalatait.
A koronavírusjárványra felkészülve az eredetileg tervezettnél biztonságosabb és olcsóbb nyári olimpiát szeretnének rendezni 2024-ben Párizsban. Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke reagált Guy Drut, korábbi sportminiszter kritikájára is. Drut elavultnak nevezte a párizsi házigazdák rendezési tervét.
"Nem igazán értem Guy kijelentését, ugyanis szükségünk van egy olyan projektre, amely gazdaságilag és szociálisan is összehozza az embereket – mondta a játékok kapcsán a háromszoros olimpiai bajnok szlalomkenus, Estanguet. - Az együttműködés nagyon fontos lesz a költségek csökkentésében, így például nem valószínű, hogy külön szakértőket fogunk felvenni, sokkal inkább a nemzeti és nemzetközi szövetségektől, vagy például a Tour de France szervezői közül szeretnénk embereket alkalmazni."
Estanguet szerint a résztvevők szállítási költségein rengeteget meg lehet takarítani. A szervezőbizottság első embere úgy véli, a francia fővárosban kis túlzással párszáz méterenként van egy metrómegálló, ezért a közösségi közlekedés igénybevétele jelentősen csökkentheti a kiadásokat. 
A sportvezető szerint az olimpiai falu eredetileg tervezett, 17 ezer ágyas méretét is 15 ezer alá lehet csökkenteni, ugyanis az elmúlt évtizedek olimpiái azt bizonyították, hogy az összes versenyző és hivatalos kísérő egyszerre soha nincs a faluban, szakaszosan érkeznek és utaznak el a résztvevők. Estanguet közölte, ezen is több millió eurót lehet spórolni. 
A párizsi szervezők szinte minden területen új terveket készítenek, figyelembe véve a koronavírusjárvány tapasztalatait. Estangue kiemelte: abból a szempontból szerencsés helyzetben vannak, hogy elég idő áll rendelkezésre újragondolni a korábbi elképzeléseket. 
Szerző
Témák
olimpia

Nem számoltak el az egri pólósok

Publikálás dátuma
2020.05.18. 19:01
Képünk illusztráció
Fotó: Kisbenek Attila / AFP
Az önkormányzat rapid módon deklarálta, hogy nem az ő ügye a csődhelyzet.
Nem számolt el az egri vízilabdaklub a tavalyi évre kapott 68 millió forintos önkormányzati támogatással, ezért nem jutott eddig hozzá az idei évre járó forráshoz. Többek között erről beszélt hétfői sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, a város polgármestere, aki hangsúlyozta: az önkormányzat nem tagja, nem tulajdonosa, nem döntéshozója a klubnak, ezért felelősség sem terheli a csődhelyzetért.
"A klubnak nem sikerült szabályosan elszámolni a 2019-ben kiutalt 68 millió forintos önkormányzati támogatással - jelentette ki a városvezető. - Január 6-án a belső ellenőrök hiánypótlás keretében felszólították a klubot, hogy javítson a számlák záradékolási szövegén, amely nem felelt meg a jegyzői utasításban foglaltaknak. A hiánypótlást a két fél közötti folyamatos kommunikáció ellenére sem sikerült megoldani." 
Mirkóczki szerint azért fontos a számlák záradékolása, mert ebben az esetben nem lehet ezeket máshol is elszámolni.
A polgármester azt is elmondta, hogy a pólósok felügyelőbizottságának elnöke Kovács Csatlós Tamás, fideszes önkormányzati képviselő. A fideszes politikus a 2019/2020-as szezon előtt aláírta azt a jegyzőkönyvet, amely azt erősítette meg, hogy az egri vízilabda stabil anyagi helyzetű. Mirkóczki a közelmúltban is egyeztetett a felügyelőbizottság vezetőjével, ám ekkor sem kapott tájékoztatást a vízilabdázók anyagi nehézségeiről.
Mirkóczki hozzátette: felelősséget érezve a 110 éves klub és az ott sportoló gyermekek, munkatársak iránt, javasolja, soron kívül adja meg az önkormányzat a költségvetésben megítélt támogatást azzal a feltétellel, hogy a hivatal által kijelölt szakemberek, belső ellenőrei átnézhetik a klub pénzügyi dokumentumait az elmúlt másfél évről.
"Szándékunkban áll megmenteni az egri vízilabdát, de csak a törvények betartása mellett" – tette hozzá a polgármester, aki azt is elárulta. A város évi 45 milliárdos költségvetéséből eddig 140 millió forint jutott a sportra, amit az előző vezetés szégyenének nevezett. Bejelentette, hogy az erre az évre ezt az összeget felemelte 200 millió forintra, de érdemben jövőre lesz lehetősége a saját elképzelései szerint alakítani a város költségvetését.
Szerző
Témák
vízilabda

La Liga: naponta tesztelnek

Publikálás dátuma
2020.05.18. 17:56

Fotó: MIGUEL RUIZ / AFP
Hétfőn a spanyol élvonalbeli labdarúgócsapatok is elkezdhették a hivatalos edzéseket, igaz, a koronavírus-járvány miatt rendkívüli biztonsági intézkedések mellett.
Március közepe óta csak otthon, egyéni edzéstervek alapján készülhettek a labdarúgók. Az edzőközpontok közös helyiségei zárva maradtak, a csoportos feladatokat egyszerre legfeljebb tíz futballista végezhette el. A játékosoknak naponta alá kell vetniük magukat a korona-vírustesztnek.
Ha semmi rendkívüli sem jön közbe, akkor a spanyol médiumok úgy számolnak, hogy másfél-két hét múlva lehet talán megint olyan tréningeket tartani, mint a járvány előtt. Ennek egyik feltétele az edzőközpontok fertőtlenítése, amit ellenőriznek majd az illetékes szakhatóságok. 
„Gratuláltunk a Bundesliga vezetőségének, hihetetlen energiákat mozgósítottak az újrakezdés érdekében – mondta Javier Tebas, a La Liga elnöke. - Nekünk is a németek példáját kell követni, ugyanolyan következetesen és szigorúan be kell tartatni minden előírást. Ez a feltétele annak, hogy júniusban folytatni tudjuk a bajnoki küzdelmeket." 
Olaszországban a kormány hétfőtől engedélyezte a labdarúgócsapatok számára a közös edzéseket, erre azonban csak keddtől kerül sor. Az AP amerikai hírügynökség szerint az eredetileg benyújtott, orvosi protokollt tartalmazó dokumentum hiányosságai miatt a kormány tudományos testülete nem adott engedélyt a közös tréningekre. A javítások és kiegészítések után azonban kedden már nem lesz akadálya a gyakorlásoknak.  
A játékosok május 4. óta végezhetnek kiscsoportos egyéni edzéseket, a Serie A a jelenlegi tervek szerint június 13-án indul újra. Az olasz bajnokságból 12 teljes forduló, és további négy mérkőzés van hátra. Az Olasz Kupa az elődöntőnél tartott márciusban, amikor a világjárvány miatt felfüggesztették az idényt.
Szerző
Témák
labdarúgás