Előfizetés

Tárgyalni sem hajlandóak a kormánypárti képviselők arról , hogy fizetésemelésüket az egészségügyi dolgozóknak adják

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.18. 15:46

Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala
Hadházy Ákosék a járványügyi alapba utaltak volna minden extra bevételt – a keresztény-demokraták azonban kivédték a populista ármánykodást.
Csendben, de határozottan utasította el a parlamenti igazságügyi bizottság Fidesz-KDNP-s többsége  a törvényjavaslatot, ami a járványhelyzetre hivatkozva az egészségügyi dolgozóknak adta volna a képviselők idei fizetésemelését, és a tisztségeikért ( frakcióvezetői, elnöki bizottsági posztokért) járó extra juttatásokat. A tervezet szerint a felajánlást a Járványügyi Védekezési Alapba kellett volna küldeni, és részben ebből ebből is lehetne finanszírozni az egészségügyi alkalmazottak fizetésemelését, idei egyszeri plusz támogatását.  Az anyagot Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs terjesztette be, a bizottság pedig 5 ellenzéki igen és 8 kormánypárti tartózkodás mellett dobta vissza. 
Ez azt jelenti, hogy a javaslat ebben a formában az Országgyűlés elé sem kerülhet.

A döntésről Facebook-posztban számolt be Hadházy Ákos. Mint írta, a "A leszavazás körülményei is bizarrak voltak: a fideszesek egyetlen szóval sem indokolták, hogy miért nem vállalnak szolidaritást a magyarokkal."
"Amikor viszont felhívtam a figyelmet arra, hogy egy bizottsági tag havi kettőszázezer forintot kap azért, mert havi kétszer egy órában ott ül, akkor Vejkey elnök kijavított, hogy havi négyszer egy órát ülnek ott. Köszönöm".

A Népszava kérdésére Hadházy elmondta, pontosan nem számolták össze, hogy a javaslattól mekkora plusz összeget várnak, de havi 100 millió forintot megközelítő tételről lenne szó. Elmondtam a bizottság előtt is, hogy a döntésnek nyilvánvalóan szimbolikus jelentősége lenne –tette hozzá kérdésünkre a politikus -  de ha már saját pénzükhöz nem akarnak nyúlni, javasoltam azt is, hogy mondjanak le az 1800 milliárdos, kínai hitelből fizetett vasútépítéséről, a 200 milliárdból tervezett atlétikai vb-ről, vagy költsék hasznosabbra a 150 milliárdos kormányzati propaganda kiadást;mindezzel az ország sem járna rosszabbul.
 Hadházy Ákos arra is rámutatott: nem helyénvaló, hogy az egészségügyi dolgozók bére kevesebb legyen a járvány alatt, a képviselőké pedig nőjön. Az ellenzéki ötlete amúgy nem előzmény nélküli, és nem is kivitelezhetetlen, csak akarat kellene hozzá: Szlovéniában a járvány idejére 30 százalékkal csökkent a miniszterek és képviselők fizetése, hogy így spóroljanak a rendkívüli helyzetben, Új-Zélandon pedig a 6 hónapig a fizetés 20 százalékáról mondanak le a kormány tagjai és a vezetők.
Ugyanebben az időszakban a magyar képviselők fizetése átlagosan nettó 75 ezer forinttal nőtt, a bizottságokban is helyet foglaló politikusok, vagy a képviselő kormánytagok azonban akár 220-225 ezer forintos béremelést kaptak, a törvény szerinti emelés során. 

Három nyomozásban is érintett Borkai , de csak a szexvideós zsarolás miatt hallgatták meg, ahol ő a sértett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.18. 15:03

Fotó: Béres Márton / Népszava
A bukott győri polgármester tanúként fáradt be a rendőrségbe, bár két csalási üggyel kapcsolatban is kérdezhetnék.
Ungár Péter képviselő kérdésére számolt be Polt Péter legfőbb ügyész arról, hogyan áll a nyomozás Borkai Zsolt bukott győri polgármester ügyében. A válaszból elsőként az derült ki, hogy eleve nem egy, hanem három ügyről, három nyomozásról van szó – írja az ügyészségi levelezést idéző 444.hu. A portál szerint legaktívabban az a vizsgálat folyik, amit zsarolás és más bűncselekmények miatt folytat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nyomozó Főosztálya, és aminek a tárgya a fideszes politikusról és üzletfeleiről készült pornográf fotókkal és videókkal történt boltolás, vagyis ügyészi nyelven fogalmazva
“ a Borkai Zsolt és a társaságába tartozó személyek horvátországi hajóutazásán készített képfelvételek nyilvánosságra hozatalával való, vagyoni előny szerzése végett történt fenyegetések vizsgálata.”

Ebben az egyben hallgatták eddig ki Borkai Zsoltot, tanúként. Öt embert gyanúsítanak a zsarolással és a többivel, őket mind gyanúsítottként hallgatták ki. Polt válaszából az derült ki, hogy ezen kívül a a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán is folyik két, Borkait érintő büntetőeljárás, de ezekben még nem hallgattak ki gyanúsítottakat.  

Újabb sorozathiba az orosz metrókon - és a szerelvény kisiklásához vezethet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.18. 14:51

Fotó: Jani Martin / Népszava
Bármikor leszakadhat a hűtőszekrény méretű alkatrész a felújított orosz metrókocsik aljáról, és ez tragédiát is okozhat.
A nagy mértékű rozsdásodás után újabb botrányos részlet derült ki a felújított orosz metrókocsikról. A Metróért Egyesület és a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület egyszerre hívta fel a figyelmet egy konstrukciós sorozathibára. A kocsik aljára felszerelt hűtőszekrény méretű, mázsás úgynevezett segédüzemi áramátalakító szerkezeteket vékonyka konzolos tartókra szerelték fel, ám ez eddig nem tűnt fel a vastagon ráfújt alvázvédő miatt. Ráadásul ahol megbontották az alvázvédőt, ott az is látszik, hogy nem csak a konzol alulméretezett, de a hegesztések is rosszul kivitelezettek. A 37 szerelvényből 18-nál már látszanak a tartófüleken a repedés jelei, mondani sem kell mekkora balesetet tudna okozni, ha egy ilyen szekrény leszakadna egy kocsi aljáról menet közben – hívja fel a figyelmet a VEKE. A Metróért Egyesület szerint ez akár a szerelvény kisiklását okozhatja.
Ez az inverter szolgáltatja az energiát minden fedélzeti berendezésnek a hajtáson kívül: az ajtóműködtetéstől a szellőzésen és a világításon át az utastájékoztatásig mindent ez lát el energiával, enélkül tehát nem működik a szerelvény. A metróvonal üzemeltetése ugyanakkor nem oldható meg feleannyi járművel, így az érintett járműveket egyszerre nem lehet kivonni. A BKV szerelői egyelőre acélhuzalokkal kötözik oda az áramátalakító szerkezeteket az alvázhoz. Ahogy VEKE írja „ez sufnituning, de jelenleg nincs más lehetőség, mert az orosz gyártó szakemberei a járvány miatt mind hazamentek Moszkvába így nincs aki hozzányúljon a kocsikhoz”. A gyártó a konstrukciós hibát ismereteink szerint nem vitatja. A rögzítő füleket azonban újra kell tervezni és cserélni, ami bizonyosan hosszabb időt vesz igénybe. A BKV ezt garanciális javításként kívánja elvégeztetni – válaszolta a Népszava kérdésére Bíró Endre, a Metróért Egyesület elnöke, aki szerint már régen megérett az idő, hogy a BKV felmondja az oroszokkal kötött vállalkozási szerződést. Ezt a BKV Igazgatóságának tagjaként már fel is vetette a testület egyik ülésén, de azt a választ kapta, hogy ez jóval túlmutat a BKV, de még a fővárosi önkormányzat kompetenciáján is, mivel konfliktushoz vezethetne a két ország között. Az ügyben kerestük a BKV-t és a fővárosi önkormányzatot, amint választ kapunk a kérdéseinkre frissítjük cikkünket.