egészségügy;járvány;béremelés;Hadházy Ákos;koronavírus;

Tárgyalni sem hajlandóak a kormánypárti képviselők arról , hogy fizetésemelésüket az egészségügyi dolgozóknak adják

Hadházy Ákosék a járványügyi alapba utaltak volna minden extra bevételt – a keresztény-demokraták azonban kivédték a populista ármánykodást.

Csendben, de határozottan utasította el a parlamenti igazságügyi bizottság Fidesz-KDNP-s többsége  a törvényjavaslatot, ami a járványhelyzetre hivatkozva az egészségügyi dolgozóknak adta volna a képviselők idei fizetésemelését, és a tisztségeikért ( frakcióvezetői, elnöki bizottsági posztokért) járó extra juttatásokat.

A tervezet szerint a felajánlást a Járványügyi Védekezési Alapba kellett volna küldeni, és részben ebből ebből is lehetne finanszírozni az egészségügyi alkalmazottak fizetésemelését, idei egyszeri plusz támogatását. 

Az anyagot Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs terjesztette be, a bizottság pedig 5 ellenzéki igen és 8 kormánypárti tartózkodás mellett dobta vissza. 

Ez azt jelenti, hogy a javaslat ebben a formában az Országgyűlés elé sem kerülhet.

A döntésről Facebook-posztban számolt be Hadházy Ákos. Mint írta, a "A leszavazás körülményei is bizarrak voltak: a fideszesek egyetlen szóval sem indokolták, hogy miért nem vállalnak szolidaritást a magyarokkal."

"Amikor viszont felhívtam a figyelmet arra, hogy egy bizottsági tag havi kettőszázezer forintot kap azért, mert havi kétszer egy órában ott ül, akkor Vejkey elnök kijavított, hogy havi négyszer egy órát ülnek ott. Köszönöm".

A Népszava kérdésére Hadházy elmondta, pontosan nem számolták össze, hogy a javaslattól mekkora plusz összeget várnak, de havi 100 millió forintot megközelítő tételről lenne szó.

Elmondtam a bizottság előtt is, hogy a döntésnek nyilvánvalóan szimbolikus jelentősége lenne –tette hozzá kérdésünkre a politikus -  de ha már saját pénzükhöz nem akarnak nyúlni, javasoltam azt is, hogy mondjanak le az 1800 milliárdos, kínai hitelből fizetett vasútépítéséről, a 200 milliárdból tervezett atlétikai vb-ről, vagy költsék hasznosabbra a 150 milliárdos kormányzati propaganda kiadást;mindezzel az ország sem járna rosszabbul.

 Hadházy Ákos arra is rámutatott: nem helyénvaló, hogy az egészségügyi dolgozók bére kevesebb legyen a járvány alatt, a képviselőké pedig nőjön.

Az ellenzéki ötlete amúgy nem előzmény nélküli, és nem is kivitelezhetetlen, csak akarat kellene hozzá: Szlovéniában a járvány idejére 30 százalékkal csökkent a miniszterek és képviselők fizetése, hogy így spóroljanak a rendkívüli helyzetben, Új-Zélandon pedig a 6 hónapig a fizetés 20 százalékáról mondanak le a kormány tagjai és a vezetők.

Ugyanebben az időszakban a magyar képviselők fizetése átlagosan nettó 75 ezer forinttal nőtt, a bizottságokban is helyet foglaló politikusok, vagy a képviselő kormánytagok azonban akár 220-225 ezer forintos béremelést kaptak, a törvény szerinti emelés során.