Szijjártó Péter;Rogán Antal;béremelés;képviselők javadalmazása;koronavírus;

A járvány idején is történhetnek jó dolgok: több mint 220 ezerrel emelték meg Rogán és Gulyás fizetését

Nincs az a koronavírus, ami megállíthatná a képviselők ütemezett bérnövekedését: többségük 75 ezer forinttal vihet többet haza márciustól - de van, aki ennél is jobban járt.

Egy a több tízezer ember közül, aki elveszítette a munkáját a koronavírus-járvány miatt? Hazaküldték a kórházból idős, krónikus beteg családtagját, akit most önnek kell ápolnia, a gyerekek ellátása mellett?

A sors és mások hibáztatása helyett inkább örüljön annak, hogy hétágra süt a nap, na és hogy a parlamenti képviselők ezúttal is fizetésemelést kapnak.

Egy tényleg halaszthatatlan döntés

Februárban a Népszava is beszámolt róla a Privátbankár cikke alapján, hogy bértáblájuk alapján a képviselők márciustól újabb béremelésre számíthatnak, mivel a közszféra után a politikusok úgy gondolták, nekik is jár a fizetés felzárkóztatása.

Most az Mfor szúrta ki, hogy a bérrendezés a járvány ellenére sem maradt el: 

Magyarországon április elején 11,4 százalékkal magasabb fizetést kaptak az állami vezetők.

A parlament honlapján frissült adatok szerint így a képviselői alapbér - mivel az átlag háromszorosa - 989 700 forintról 1 103 400 forintra emelkedett, vagyis már nincs olyan képviselő a parlamentben, akinek kevesebb szerepelne a bérlapján egymillió forintnál. Ebből - a családi adókedvezmények nélkül - 733 761 forintot vihetnek haza, ami 75 610 forinttal több nettót jelent.

  • Annak, aki képviselői státusza mellett állandó bizottsági tag, 1 324 080 forint szerepel a bérlapján,

  • aki két testületben vagy a törvényalkotási bizottságban tag, 1,5 milliónál többet keres.

  • A frakcióvezetőknél kétszeres szorzót használnak, tehát a bruttó juttatás 2 206 800 forint lett,

  • helyetteseik pedig 1,87 milliót keresnek.

Az emelés után a legmagasabb fizetés, melyet Kövér László házelnök kap meg, bruttó 2 979 180 forint, vagyis nettó 1 981 150. Ez egyik hónapról a másik 200 ezer forinttal több keresetet jelent. 

Vannak azonban még szerencsésebbek, az a képviselő, aki egyben a kormány tagja is, mindkét posztért felveszi a juttatást. Összesen így havi 3 308 600 forintért végzi a munkáját, ebből családi kedvezmények nélkül minimum 2 199 824 forintot vihet haza.

A miniszterek közül Szijjártó Péter, Rogán Antal, Nagy István és Gulyás Gergely így havi 225 838 forinttal több pénzből gazdálkodhat már áprilisban.

A szlovén képviselők valamiért másokra is gondoltak

Eközben néhány országban a vezetők saját juttatásaikat is megvágták a rendkívüli helyzetre való tekintettel - mutat rá a hírportál. A képviselői fizetések - helyesebben tiszteletdíjak - rendre bőven meghaladják az országos átlagokat, pongyola kifejezéssel élve ez lehetőséget ad arra, hogy az állam a képviselőkön is spóroljon a juttatások megvágásával.  

Szlovéniában a járvány idejére 30 százalékkal csökken a képviselők és a miniszterek fizetése, Új-Zélandon pedig a 6 hónapig a fizetés 20 százalékáról mondanak le a kormány tagjai és a vezetők.

Hasonlóan jártak el néhányan a magyar települések vezetői közül is, inkább lemondanak a tiszteletdíjukról a válságra való tekintettel. 

A fideszes vezetésű Berettyóújfalu például a felére csökkentették a képviselői tiszteletdíjakat, Komáromban is 50 százalékos vágásról határozott a testület. Mezőberényben kétlépcsőben vágják meg a tiszteletdíjakat: április elsejétől 50, majd május elsejétől 75 százalékkal csökkentik a juttatásokat. Eger alpolgármestere pedig a teljes tiszteletdíjáról mondott le a kialakult helyzet miatt – írja az Mfor.

Nincs pénz? Talán spórolni kellene

A járvány átvészeléséért persze mi magunk is sokat tehetünk, különösen, ha meghúzzuk azt a sokat emlegetett nadrágszíjat: erre a napokban a havi négymillió forintot kereső ÁSZ-elnök, Domokos László emlékeztette a magyar lakosságot, aki mindenkit spórolásra, a kiadások visszavágására kért.