Hatvantól hatvanig

Publikálás dátuma
2020.05.19. 10:00

A klubfutball történetének egyik legszenzációsabb meccsén Puskás Ferenc négy gólt szerzett a Real Madrid-Eintracht Frankfurt BEK-döntőn.
Most, hogy a közszolgálatinak nevezett televízió levetítette a hatvan éve lezajlott Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntőt (7:3), érdemes feleleveníteni néhány körülményt. Például azt, hogy Alex Ferguson, aki a Puskás, Di Stefano „4:3-as” show idején tizennyolc éves volt, azt mondta a Frankfurt–Rangers elődöntő után: „Az Eintracht 6:1-re és 6:3-ra, kiütéssel győzött, és biztosra vettük, hogy elnyeri a kupát.” A Frankfurter Rundschau pedig így zengett a dupla hatosról: „Nincs elég felsőfok!”
Na de mit lehetett írni akkor a glasgow-i Hampden Park 127 621 nézője előtt bemutatott bűvös hetesről?! Ilyesmiket: „Amíg csak élünk, emlékszünk erre a meccsre” (Glasgow Herald); „Ilyen játékot soha nem látott Glasgow” (Evening Times); „Az Eintracht bátor csapat, de a kézművesek nem művészek” (The Scotsman); „Di Stefano, Puskás és Gento másodrendűvé tette a Frankfurtot” (L'Equipe). Hogy Francisco Gento miként került aznap egy magasságba a négygólos Puskás Ferenccel és a mesterhármast jegyző Alfredo di Stefanóval, az rejtély; Östreicher Emil, a menedzserek Puskása, Santiago Bernabeu klubelnök jobbkeze viszont joggal állapította meg a BEK első öt kiírásában egyfolytában hódító Fehér Balettről: „A Real Madrid a világ legjobb labdarúgó-klubcsapata.” Di Stefano azt mondta Puskásról: „Úgy irányítja a labdát a lábával, mint én a kezemmel.” Maga a mágikus tízes, akinek a bal lába még Madridban is új dimenzió volt, így beszélt: „Végre szerencsével jártam egy német csapat ellen.”
Ez nyilván azért is jutott az eszébe, mert a kivándorló csatár az 1954-es vb-döntő kapcsán doppingolással vádolta meg a nyugatnémeteket, ezért az NSZK futballszövetsége határozatba foglalta: egyetlen csapata sem léphet pályára olyan együttessel szemben, amelyben Puskás szerepel. A döntő előtt az Öcsiből Panchóvá lett extraklasszis bocsánatot kért, majd sorra bevarrta a labdát a napjainkban nyolcvannyolc esztendős Egon Loy kapusnak. (Az Eintracht akkori játékosai közül hatan, a Real Madrid glasgow-i tizenegyéből öten élnek.) A szenzációs négyes – valamint a 12 „dugóval” kivívott BEK-gólkirályság nyomán – Puskás esélyes volt az Aranylabdára, ám azt 1960-ban Luis Suarez kapta meg, miután a Barcelona megnyerte a spanyol bajnokságot, és az év őszén kiejtette a BEK-ből a Real Madridot.
Az itthoni kormánypárti sajtó régi refrénje: a magyar bálvány azért nem kapta meg a Ballon d'Ort, mert a kommunista Kelet képviselői összeesküdtek ellene. A gyakorta – a hatvanadik évforduló kapcsán is – előszedett állítás igen nagy hátránya, hogy egy szó sem igaz belőle. A tizenkilenc voksolóból mindössze hat reprezentálta a béketábort: a csehszlovák Rudolf Dvořák, a szovjet Lev Filatov, a lengyel Kasimir Gryzewski, a bolgár Georgi Milcsev, a jugoszláv Petar Sztevcsics, valamint mentorom, Lukács László. Ellenben az olasz Aldo Bardelli, a spanyol José Borie, az angol Brian Glanville, a holland Rudy de Groot, a francia Gabriel Hanot, a svéd Wolf Lyberg, a belga Jacques Lecoq, a görög Kszenofon Metszisz, a portugál Ribeiro dos Reis, a svájci Frederic Schlatter, a nyugatnémet Fritz Weilenmann, az osztrák Ferdinand Wimmer egyaránt a – mint tudjuk, máig hanyatló – Nyugatot képviselte, és a Törökországból választó Leon Fumelli sem lengette Lenin vörös zászlaját. Puskást mégis csak öt szavazó tette az első helyre, a másodikra egy sem, a harmadikra egy. Így nyert – négy első, öt második és három harmadik helyezéssel, az 5, 4, 3, 2, 1-es pontozás alapján 17 pont előnnyel – a spanyol Suarez, aki 1964-ben BEK-győztes és Európa-bajnok volt, ám „csupán” második lett a skót Denis Law mögött.
Ha az nyilván nem a libsi-bolsi ármány miatt alakult is így, az életben bizony akadnak furcsaságok.
Ezek közé tartozik a sportnapilap máig rendíthetetlen szerzőjének a leghíresebb magyar madridi szoboravatása alkalmából, az újság 2013. október 25-i számában közzé tett gondolata: „Az is Puskás volt, aki Francóval parolázott vagy éppen meghajolt Kádár apró dögei előtt, ahogyan azt 1981-ben, a Népstadion dísztribünje felé fordulva tette huszonöt év távollét után, már magyarországi letelepedésének megágyazva.”
Ebből, ha jól értem, az tetszik ki: az extraklasszis Puskás nemcsak új tartományt teremtett, de messze előrelátó és ravasz is volt nagyon.
Szerző
Témák
labdarúgás

Ügyészségi vizsgálat is lehet a hatalmas hiánnyal küzdő sportszövetségnél

Publikálás dátuma
2020.05.19. 07:40

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Ügyvédekkel, jogi szakemberekkel egyeztet a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) ellenőrző testülete, amely két hónapja szembesült a pénzügyi problémákkal.
„Voltak információink, sejtéseink az MTSZ pénzügyi helyzetéről, de két hónapja szembesültünk a valósággal – mondta a Népszavának Stumpf Zoltán, a szövetség ellenőrző testületének elnöke. - Jelenleg ügyvédek, jogi szakemberek vizsgálják a kialakult helyzetet.”
Az MTSZ alapszabálya szerint az ellenőrző testület feladata a gazdálkodás ellenőrzése, ha az nem megfelelő, akkor erről harminc napon belül tájékoztatnia kell az elnökséget. Ha a helyzet nem javul, akkor értesítenie kell az MTSZ felügyeleti szervét, az ügyészséget.
„Egyelőre nem tudom, hogy az ügyészséghez fordulunk-e, erről a jogászok döntenek, ha lezárták a vizsgálatot – hangsúlyozta az ellenőrző testület vezetője. - Jelenleg folyamatban van az elmúlt év gazdasági lezárása. Mi minimum két havonta ellenőrizzük az MTSZ gazdálkodását a rendelkezésünkre bocsátott információk alapján. Az utóbbi időszakban sűrűbbek az ellenőrzések. A mostani helyzet egy körülbelül másfél éves folyamat következménye. Mi csak a pénzügyi helyzetet tudjuk vizsgálni, más kérdésekben a jogi szakemberek döntéseire várunk.” 
Április 20-án levélben kért 3,5 milliárd forintot Szűcs Lajos, az MTSZ elnöke Szabó Tündétől, az Emmi sportügyekért felelős államtitkárától. Szűcs azt írta, ekkora összegre lenne szükség az MTSZ konszolidációjához, a zavartalan működés folytatásához, a tartozások (beszállítók, szövetségi alkalmazottak felé) rendezéséhez. A munkatársak bérezésére és végkielégítés kifizetésére három hónapra több mint 60 millió forintot kért Szűcs a sportállamtitkárságtól. A sportvezető ígéretet tett arra, hogy amennyiben az Emmi rendelkezésre bocsátja a kért hatalmas összeget, akkor ez külön, ellenőrizhető számlára kerül és csak arra használják fel a támogatást, amire érkezik. A levélnek ez a része azt feltételezi, hogy korábban ez nem mindig történt így. 
Az MTSZ alapszabályának 20. paragrafusának 2. bekezdése többek között úgy rendelkezik, hogy az elnökség feladata a „Szakszövetség törvényes és alapszabályszerű működésének biztosítása és felügyelete”, a 21. paragrafus 6. bekezdése szerint pedig a „ Szövetség költségvetése egyensúlyának biztosításában való aktív szerepvállalás”. 
Az elnökségi tagok múlt héten szembesültek azzal, hogy az alapszabályban előírt kötelezettségeiknek nem tudtak eleget tenni, mert az MTSZ vezetőségétől nem kapták meg az ehhez szükséges információkat, ezért lemondtak tisztségükről, a testületben csak az elnök és Bohács Zsolt alelnök maradtak. Az MTSZ-nek rendkívüli közgyűlésen kell új elnökségi tagokat választani, igaz, a koronavírus miatti veszélyhelyzet némi mozgásteret biztosít a szervezetnek.
Április 10-én kormányhatározat született arról, hogy a veszélyhelyzet visszavonása után még kilencven napig kötelesek ellátni a feladatukat azok az elnökségi tagok is, akik lemondtak tisztségükről. Ennek köszönhetően az MTSZ jogilag nem működésképtelen, de a helyzete finoman fogalmazva nem rózsás, erkölcsi hitelét pedig elveszítette.
Szabó Tünde május 11-én válaszolt az MTSZ elnökének és forintra lebontott, számlákkal, szerződésekkel alátámasztott kimutatást kért arról, miért és mire van szüksége 3,5 milliárd forintra a szövetségnek. Az Emmi haladéktalan választ kért levelére.
Lapunk kíváncsi volt arra, mennyi ideig tarthat 3,5 milliárd forint esetén az Emmi által kért anyag összeállítása? Az ellenőrző testület vezetője azt mondta, a számlák összegyűjtése nem az ő hatáskörébe tartozik, erre a kérdésre nem tudja a választ.

Teljes tisztújítás jöhet

Juhász Gábor az InfoRádióban azt mondta, teljes tisztújításra is sor kerülhet az MTSZ rendkívüli közgyűlésén, de ő szívesen maradna főtitkár. Juhász sportigazgatóként dolgozott a szövetségben, február óta látja el a főtitkári feladatokat, miután elődje, Richter Attila lemondott. Az új főtitkár annak a reményének adott hangot, hogy sikerül megállapodni az államtitkársággal és legkésőbb június 30-ig elkezdheti az MTSZ kifizetni az adósságait.

Témák
tenisz

Párizs 2024: spórolni kell

Publikálás dátuma
2020.05.18. 19:59

Fotó: PHILIPPE MILLEREAU / AFP
Az olimpia szervezői szinte minden területen új terveket készítenek, figyelembe véve a koronavírusjárvány tapasztalatait.
A koronavírusjárványra felkészülve az eredetileg tervezettnél biztonságosabb és olcsóbb nyári olimpiát szeretnének rendezni 2024-ben Párizsban. Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke reagált Guy Drut, korábbi sportminiszter kritikájára is. Drut elavultnak nevezte a párizsi házigazdák rendezési tervét.
"Nem igazán értem Guy kijelentését, ugyanis szükségünk van egy olyan projektre, amely gazdaságilag és szociálisan is összehozza az embereket – mondta a játékok kapcsán a háromszoros olimpiai bajnok szlalomkenus, Estanguet. - Az együttműködés nagyon fontos lesz a költségek csökkentésében, így például nem valószínű, hogy külön szakértőket fogunk felvenni, sokkal inkább a nemzeti és nemzetközi szövetségektől, vagy például a Tour de France szervezői közül szeretnénk embereket alkalmazni."
Estanguet szerint a résztvevők szállítási költségein rengeteget meg lehet takarítani. A szervezőbizottság első embere úgy véli, a francia fővárosban kis túlzással párszáz méterenként van egy metrómegálló, ezért a közösségi közlekedés igénybevétele jelentősen csökkentheti a kiadásokat. 
A sportvezető szerint az olimpiai falu eredetileg tervezett, 17 ezer ágyas méretét is 15 ezer alá lehet csökkenteni, ugyanis az elmúlt évtizedek olimpiái azt bizonyították, hogy az összes versenyző és hivatalos kísérő egyszerre soha nincs a faluban, szakaszosan érkeznek és utaznak el a résztvevők. Estanguet közölte, ezen is több millió eurót lehet spórolni. 
A párizsi szervezők szinte minden területen új terveket készítenek, figyelembe véve a koronavírusjárvány tapasztalatait. Estangue kiemelte: abból a szempontból szerencsés helyzetben vannak, hogy elég idő áll rendelkezésre újragondolni a korábbi elképzeléseket. 
Szerző
Témák
olimpia