600 év után születtek vadon fehér gólyák Nagy-Britanniában

Publikálás dátuma
2020.05.19. 08:47

Fotó: GLYN KIRK / AFP
A szülők szorgosan etetik a pénteken kibújt öt fiókát.
Csaknem 600 év után először születtek vadon fehér gólyák Nagy-Britanniában – írta a The Guardian című brit lap internetes oldala. 
A White Stork Project nevű kezdeményezés bejelentése szerint az öt fióka pénteken bújt ki a tojásból a délkelet-angliai West Sussex megyei Knepp birtokon lévő három gólyafészek egyikében. A helyiek beszámolója szerint a gólyapár, amely már tavaly sikertelenül próbálkozott az utódnemzéssel, szorgosan eteti fiókáit a tölgyfán lévő fészekben.
A White Stork Project szakemberei szerint utoljára 1416-ban jegyeztek fel fehérgólya-születést Nagy-Britanniában: akkor az edinburghi St. Giles-székesegyház tetején bújtak ki a tojásból a fiókák. A projektben résztvevők azt szeretnék, ha 2030-ig egy legkevesebb ötven költőpárból álló fehérgólya-populáció jönne létre Anglia déli részén.
Szerző

Negyedszer is hazatért Dél-Afrikából Eleven, a jeladós szalakóta

Publikálás dátuma
2020.05.18. 19:41

Fotó: Patrice Correia/Biosphoto / AFP
A „rekorder” ismét sikeresen elkerülte az áramütést és a madárvadászat szempontjából különösen veszélyes Mediterráneumot is.
Negyedszer is hazatért Dél-Afrikából a jeladós szalakóta. Az Eleven névre hallgató madár ismét sikeresen tette meg a három kontinenst érintő tavaszi vándorútját, miközben nemcsak az elektromos áramütés jelentette veszélyt kerülte el, de áthaladt a madárvadászat miatt különösen veszélyes Mediterráneumon is - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
Eleven az egyetlen olyan szalakóta, amely a négy éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó LIFE projekt szakembereit. 2016-ban azért ez a madár kapott jeladót, mert az előzetes terepi megfigyelések szerint az első szalakóták között érkezett vissza és kezdett költésbe - olvasható a közleményben.
A tavaly szeptemberben útnak induló madárról a jeladónak köszönhetően tudjuk, hogy nem tért le a megszokott vonulási útvonaláról. Európát Görögországnál hagyja el, majd Líbián átrepülve Csádban rendszerint hetekre megpihen. Innen a Közép-afrikai Köztársaságon, a Kongói Demokratikus Köztársaságon halad tovább, majd Angolát és Zambiát érintve érkezik meg botswanai telelőhelyére decemberben.
A jeladó szerint Eleven március 15-e körül kezdte meg idei hazaútját. Afrikát többek között Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Kenya, Etiópia és Eritrea érintésével hagyta el április utolsó napjaiban. Május elsején már Szíria déli térségében járt, tehát kevesebb, mint két nap alatt repülte át az Arab-félszigetet. Innen Törökország, Bulgária és Románia érintésével ért haza Apajra május 18-án.
A kutatók munkája ezzel azonban nem ért véget, sőt a szalakóták hazaérkeztével és a költési időszak indulásával most kezdődik és nyár végéig tart a terepszezon. Eleven vonulási útvonalai ide kattintva nézhetők meg.
Szerző
Témák
szalakóta MME

Bölényborjú született a Nyíregyházi Állatparkban

Publikálás dátuma
2020.05.18. 12:20

Fotó: Balázs Attila / MTI/MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Európa legnagyobb szárazföldi emlőse a természetben már kipusztult, de állatkerti populációkból sikerült visszatelepíteni.
A jelenleg egyhetes bika a születése után másfél órával már lábra állt és csatlakozott a vele együtt már ötfős európai bölény csordához. A kis borjú jelenleg anyatejjel táplálkozik és hamarosan a szálas takarmányt is megkóstolhatja – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark oktatási osztályvezetője.
Európa legnagyobb szárazföldi emlősének számító állatfaj a természetben már kipusztult, de állatkerti populációkból sikerült visszatelepíteni a természetbe. A feljegyzések szerint a növényevő patások egészen a 18. századig éltek Magyarországon – az utolsó példányt 1790-ben ejtették el –, nem sokkal ezután szinte egész Európából eltűnt, csak a lengyelországi Bialowieza őserdejében maradt párszáz egyed. Ám az egyetlen megmaradt populáció élőhelye a világháborús frontvonalban feküdt, így létszámuk folyamatosan csökkent: 1916-ban már csak 150 állatból állt a bölénycsorda, 1919. február 21-én pedig egy vadorzó ölte meg az utolsó bölényt a bialowiezai őserdőben.
A megmentésükre alapított Nemzetközi Bölényvédelmi Társaság számba vette az összes, állatkertekben fellelhető állatot és végül 56 fogságban élő egyedet gyűjtöttek össze és kezdtek el szaporítani, majd fokozatosan visszatelepíteni a bialowiezai őserdő egy védett területére. Ma ilyen visszatelepített állományok élnek a lengyel bialowiezai erdőben, Fehéroroszországban, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Szlovákiában, valamint betelepítették a korábbi elterjedési területén kívüli Kirgizisztánba is.
Jelenleg mintegy ezer példány él szabadon, a világ állatkertjeiben 178 bika és 290 tehén él az állatkerti törzskönyvi program keretében.
Szerző