Előfizetés

Kásler erősen mosakszik, és úgy csinál, mint akinek semmi köze a több tízezer ágy kiürítéséhez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 10:14

Fotó: Népszava
Egy baráti interjúban a miniszter úgynevezett dinamikus elszakadási műveletet hajt végre.
Még a nyáron, valamikor a Semmelweis-napi ünnepségek idején átutalják az egészségügyi dolgozóknak ígért félmillió forintos elismerést, ígéri Kásler Miklós a Demokratának adott interjújában. A miniszternek azonban több jó szava nincs is a gyógyítókhoz, és lényegében rájuk keni a mintegy 32 ezer kórházi ágy kiürítésének felelősségét. Szerinte ugyanis olyan utasítás soha nem hangzott el, hogy szabaddá kellene tenni az ágyakat, mindössze azt várták el az orvosoktól, hogy a kezelés és az intenzív ellátás bővítésének a feltételeit biztosítsák.
"Az viszont, hogy kit küld haza és kit nem az orvos, kizárólag a saját szakmai és emberi felelőssége akár van járvány, akár nincs. Nem a minisztérium döntött a betegek kezeléséről, hanem a szakmai kollégium, amelynek 62 tagozata van, mert ennyi orvosi szakmát tartunk nyilván. E grémiumok dolgozták ki azokat az ajánlásokat, amelyek alapján el tudta dönteni az orvostársadalom, melyik betegség kezelését lehet átmenetileg elhalasztani, és melyikét nem.", magyarázta Kásler. Az ezzel ellenkező tartalmú híreket pedig annak tudja be, hogy az orvostársadalomnak vannak olyan tagjai, akik nem szimpatizálnak a kormánnyal, és ellenérzésüknek hangot is adnak, akár anonim módon, az ellenzéki pártokon és a sajtón keresztül. A miniszter szerint az általa elküldött kórházigazgatók olyan hibákat követtek el, hogy neki mérlegelési lehetősége sem volt. Ami a jövőt illeti: Kásler szerint továbbra is a legrosszabbra kell készülni. A miniszter szavait nagyban segíthet értelmezni, hogy amint azt a Népszava elsőként megírta, Orbán Viktor Pintér Sándor felé tolja az egészségügyet, a belügyminiszter már a Magyar Orvosi Kamarával is egyeztetett.

Szerda éjfélig még változtathatunk a NAV szja-bevallási tervezetén, a módosítás a vállalkozóknak kötelező

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.20. 10:06

Fotó: Marjai János / MTI
A vallási közösségeknek, a Nemzeti Tehetségprogramnak, a civil szervezeteknek felajánlható 1 plusz 1 százalékos nyilatkozat határideje is lejár.
Május 20-án, szerda éjfélig még bárki kiegészítheti, illetve elfogadhatja személyi jövedelemadó (szja) bevallási tervezetét – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az adóhatóság honlapján olvasható közlemény szerint, aki egyetért a tervezetben foglaltakkal, azon nem változtat, annak éjfél után automatikusan bevallássá válik a tervezete. A NAV azonban kiemelte: az egyéni vállalkozók, az őstermelők és az áfás magánszemélyek részére készített bevallási tervezet csupán egy „ajánlat”. Ezeket a tervezeteket ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló, illetve az őstermelői tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Ha az érintett nem módosítja a bevallási tervezetét vagy saját maga nem készít és nem nyújt be szja-bevallást, a hivatal tizenöt napos határidővel felhívja a figyelmét, hogy pótolja a hiányt. – A bevallási tervezetek átnézése, elfogadása, módosítása és kiegészítése legegyszerűbben ügyfélkapu azonosítással tehető meg a NAV honlapján elérhető webes felületen. A vallási közösségeknek vagy a Nemzeti Tehetségprogramnak és a civil szervezeteknek felajánlható 1 plusz 1 százalékokról szóló rendelkezőnyilatkozat éjfélig elektronikusan, vagy postai úton is benyújtható – hangsúlyozta a közlemény. A NAV központi ügyfélszolgálatai május 20-án 8 óra 30 perctől 16 óráig tartanak nyitva. A NAV Infóvonalán, a 1819-es telefonszámon ma 8 óra 30 perctől 20 óráig kérhető az szja-bevallással, bevallási tervezettel kapcsolatos általános tájékoztatás.

Tévedésből szavazta meg a Jobbik Semjén Zsolt "megfigyelési törvényét"

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.05.20. 09:35

Fotó: Népszava
A párt közleményben ismerte el, hogy hibáztak.
„Hibáztunk, mert nem vagyunk tévedhetetlenek. Emberek vagyunk – írta közleményében a Jobbik, miután a párt parlamenti frakciójának tagjai tévedésből igent mondtak arra a salátatörvény tervezetre, amelyik többek között – mint lapunk először megírta – az országot ért esetleges kibertámadások elhárítása érdekében akár korlátlan adatmegfigyelést is lehetővé tenne a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára. „A tegnapi napon az Országgyűlés elfogadta az állami megfigyelőrendszerről szóló 282 paragrafusból álló salátatörvényt. Megváltoztathatatlan tény, hogy a Jobbik - a téma felelősének a javaslata alapján - megszavazta a törvényt. Hiba volt. Még akkor is, ha tudjuk, hogy a kétharmaddal bíró Fidesz nélkülünk is elfogadta volna azt. Akkor is, ha Orbán rendszerében a korlátlan megfigyeléssel kapcsolatban már rég nincsenek illúzióink, most viszont a salátatörvénybe rejtett paragrafusok ezt legalizálták a szolgálatok számára” - fogalmaz a párt közleménye. A Jobbik szerint „a több ezer éves emberi bölcsesség adhat valamekkora mentséget számunkra, miszerint tévedni emberi dolog, de a hibát el nem ismerni ördögi. Ezért kimondjuk: hibáztunk!”.