Bajcsy-Zsilinszky Kórház: megakadályozta a Fidesz a meghallgatást

Publikálás dátuma
2020.05.20. 14:43

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Jövő hétre újra összehívta a népjóléti bizottság ülését Korózs Lajos elnök.
A fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult, lapunk által elsőként megírt tarthatatlan állapotokról kérdezte volna a parlament népjóléti bizottsága Kásler Miklós EMMI minisztert és Müller Cecília országos tisztifőorvost is szerette volna meghallgatni, de sem ők, sem a testület kormánypárti képviselői nem jelentek meg, így elmaradt az ülés határozatképtelenség miatt. (A meghívottak közül egyedül Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője jelent meg. ) Korózs Lajos bizottsági elnöknek így csak arra volt lehetősége, hogy az általa megfogalmazott kérdéseket felolvassa. A szocialista képviselő többek között arra lett volna kíváncsi, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban tapasztalható állapotokról a kórházat irányító miniszteri biztos készített-e jelentést és ha igen, ez kihez jutott el, született-e intézkedés ennek nyomán. Arra is kíváncsi lett volna Korózs Lajos, igaz-e, hogy azután is folyamatosan vittek koronavírusos betegeket az intézménybe, hogy erre a Dél-Pesti Centrumkórházat és a Korányi Kórházat jelölték ki? Igaz-e, hogy két méteres gipszkarton fallal oldották meg a betegek izolációját és nejlon fóliából készítettek zsilipes beléptetőt? Igaz-e, hogy a koronavírus-részleg nem alkalmas intenzív terápiákra, nincs megfelelő lélegeztetőgép sem az osztályon? Azt is megkérdezte volna a bizottság elnöke, ki adott utasítást arra, hogy csupán otthoni légzéskönnyítésre alkalmas kínai berendezéseket vásároljanak kórházak számára (erről a Magyar Hang írt először), mely intézményekbe szállítottak ezekből és milyen áron szerezték be őket? Korózs Lajos ezek után bejelentette, hogy a jövő hétre újra összehívja a bizottságot amire ismét meghívta Kásler Miklóst, rajta kívül Pintér Sándor belügyminisztert és Szijjártó Péter külügyminisztert is. Mivel ezen a Fidesz számára fontos témák is napirendre kerülnek (például az örökbefogadás megkönnyítését célzó törvényjavaslat), minden bizonnyal jelen lesznek a kormánypárti képviselők is.
Frissítve: 2020.05.20. 15:10

Adománnyal segíti Böjte Csaba alapítványát az MSZP

Publikálás dátuma
2020.05.20. 14:26
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, az árva gyermekeket gondozó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója és bentlakó gyermekek Erdélyben, a torockói Kis Szent Teréz Gyermekvédelmi Központban 2019. október 23-án
Fotó: Biró István / MTI
A szocialisták szerint az ellenzéken belül is vannak nézetkülönbségek. Trianon századik évfordulójára online konferenciát szerveznek.
Egymillió forinttal segíti az MSZP a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes alapította Dévai Szent Ferenc Alapítványt a koronavírus-járvány okozta nehézségek enyhítésére – mondta el a Népszavának Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke, a szocialisták pártigazgatója egyben fővárosi elnöke. Az összeg az ellenzéki párt országos elnökségi tagjainak, valamint parlamenti frakciójának a többségének adományából gyűlt össze. A pénzt szerdán át is utalták az alapítvány számára, amelyet az erdélyi gyermekvédelmi intézmények, iskolák, óvodák támogatására, továbbá a koronavírus elleni védekezéshez szükséges eszközökre fordíthatnak. A szocialisták keresték meg az alapítványt. A pártigazgató szerint ugyan a határon túli magyarság sorsának kérdésében az ellenzéki pártok között is lehet nézetkülönbség, az MSZP a maga részéről, más pártokkal együtt, kiemelten fontosnak tartja a segítségnyújtást. A parlamenti nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke szerint a századik trianoni évfordulóhoz közeledve még hangsúlyosabban képviselik. Sőt az évfordulóra külön online konferenciát is szerveznék, és a mostani támogatásról is az alapítvány mellett az RMDSZ-szel is egyeztettek. – Az RMDSZ tavalyi kolozsvári kongresszusán magam is részt vettem. A Szent Ferenc Alapítvány Csaba atya által vezetett gyermekvédelmi munkája pedig évek óta kiemelkedő. Segítik a bajba jutott családokat, képviselik a gyermekek szellemi és szociális fejlődését, támogatják a hagyományőrző tevékenységeiket – fűzte hozzá Molnár Zsolt. 
A baloldali politikus kérdésünkre elismerte, hogy az MSZP-ben 2010 előtt nem ez volt az irány, de már rég változtattak a határon túli magyarokat érintő politikájukon

Mint arról korábban a Népszava is beszámolt, az MSZP a járvány idején belföldön is segélyakciókat szervezett. Legutóbb május 1-jére és Anyák napjára 4 millió forint értékben csaknem 12 tonna tartósélelmiszert osztottak ki országszerte a rászoruló családoknak. Az szocialista párt képviselői a kormánypártok által korábban megszavazott parlamenti fizetésemelés összegét, összesen 15 millió forintot a párt szolidaritási alapjába utalják át. Eddig összesen 15 millió forintot ajánlottak fel a járvány elleni védekezésre. Ebből még áprilisban ország minden megyéjében és a fővárosban maszkokat, tisztító- és fertőtlenítőszereket, védelmi felszereléseket vásároltak és osztottak szét azok között, akik ilyen felszerelésekhez akkor még nem juthattak hozzá.
Szerző
Frissítve: 2020.05.20. 14:30

Müller Cecília: Homokcsere, piktogram, saját kulacs - és az asztalon a fertőzött kórházról szóló jelentés

Publikálás dátuma
2020.05.20. 13:29
Gyerekek a fővárosi Hunyadi téren lévő játszótéren 2020. május 16-án. Ettől a naptól ismét kinyitottak egyes budapesti játszóterek
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Napokon belül újra fogadhat betegeket a tatabányai Szent Borbála kórház osztályainak többsége.
Mindenki számára és mielőbb vissza akarjuk adni az életteret a koronavírus-járvány fokozatos lassulásával – jelentette ki szerdán Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szokásos délelőtti tájékoztatóján. A hivatalos kormányzati oldalon minden reggel frissülő aktuális járványügyi adatok ismertetését követően újságírói kérdésre elmondta: a tatabányai Szent Borbála kórházban, ahol a vírus jelentős terjedése (április 27-én egy nap alatt 53 fertőzöttet találtak az állami intézményben – a szerk.) miatt elrendelt felvételi zárlatot akár már csütörtökön vagy a közeli napokban feloldható lesz az osztályok többségén. A kórház ügyében már Müller Cecília asztalán vannak a több eljárásban készített vizsgálati eredmények, amelyek alapján megállapíthatók a jelentős fertőződés okai. Azt a szakember nem tudta megmondani, hogy a járvány által országosan mindenütt érintett idősotthonokban mikor oldhatók fel a korlátozások. Jelenleg 33 intézményben 946 lakó fertőzött, 139-en az ott dolgozók közül kerültek ki. Eddig összesen 130 idősotthonból 110 koronavírustól megbetegedett ember halt meg, viszont 298 fő már meggyógyult, és számuk folyamatosan növekszik.  
Indokolt esetben, az idősotthonok vezetői már dönthetnek a felvételi zárlat feloldásáról, de a beköltőzőnek két, 48 órán belüli negatív vérvételi mintára van szüksége

– mondta a tisztifőorvos.

Kórház új, 5600 négyzetméteres központi épülete az átadás napján, 2015. október 14-én
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI
Hozzátette: az idősek nincsenek épületekbe zárva, az intézmények kertjei mindenütt használhatók, akárcsak a gyermekotthonokban. Utóbbiakban már egyébként most lehetővé tették a látogatást, sőt még fogyatékkal élők és a pszichiátriai gondozottak intézményi el is hagyhatók, de kizárólag a az intézmény szervezte külső szabadtéri programok esetén.

Kalandparki tisztifőorvosi intelmek

A szabadtéri fürdők, strandok megnyitása után rövid időn belül a zárt uszodák is megnyithatnak majd, azokban addig egyelőre csak a szociális helyiségek, a vécék, mosdók használhatók. Müller Cecília szokásához híven jó tanácsokkal látta el a kijárási korlátozások országos feloldása után a játszótereket és a kalandparkokat látogatókat és üzemeltetőket egyaránt. – A Nemzeti Népegészségügyi Központ készített ajánlásának fő eleme a kézhigiéniai szabályok, és a használt játékok, kihelyezett eszközök rendszeres fertőtlenítése. A legfontosabb azonban, hogy ezeket a helyeket, akár szülők vagy kísérők, akár gyermekek, csak egészségesen látogassák – szólt az intelem. Az üzemeltetőknek Müller Cecília a homokozókban a homok időközönként cseréjére, napi szintű felásására, olvasni tudó kicsiknek is érthető piktogramok kihelyezésére hívta fel a figyelmet. Újfent leszögezte: a gyermekeknek nem kell nem kell maszk és kesztyű, inkább mindenkinek legyen saját kulacsa és gyakran mossanak kezet. A tájékoztatón Kiss Róbert, az operatív törzs ügy központjának a munkatársa elmondta, a korlátozások feloldása után továbbra is arra kérik az embereket, tartsák be a védelmi intézkedéseket, a távolságtartást és a járványhelyzetben elvárt magatartási szabályokat. A járvány kezdete, a veszélyhelyzet elrendelése óta már 381 büntetőeljárás indult, ebből 102 esetben rémhírterjesztés miatt. A különféle büntetőügyeknek eddig összesen 70 gyanúsítottja van.
Szerző
Frissítve: 2020.05.20. 13:36