Előfizetés

Van, ami nem várhat: 25 milliárdot küld a kormány sportcsarnokra és határon túli programokra

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.21. 08:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Külön csarnok dukál a két év múlva esedékes kézilabda Eb-hez, de Tatabánya sem maradhat sportberuházás nélkül.
Egy füst alatt több tízmilliárd forint elosztásáról döntött a kormány, főként sportcélú beruházásokra költöttek sokat. A szerda este publikált Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézilabdacsarnok előkészítésére és felépítésére. A komplexumnak 2022-ben már állnia kell, hiszen a tervek szerint itt tartják majd meg a szlovák-magyar közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságot is.
Ennél is nagyobb összeget szánnak a tatabányai multifunkciós sportcsarnok-beruházásra, erre 13,38 milliárd forintot kell elkülönítsen Varga Mihály pénzügyminiszter, méghozzá a kormányhatározat alapján azonnal. 
Jutott némi pénz a „nemzetpolitikai célok” megvalósítására is: Vargának itt Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel együttműködve kell egymilliárd forintot biztosítson a határon túli magyarok programjainak támogatása. 
A három tételre mintegy 25,7 milliárd forintot szán a kormány a járványügyi vészhelyzet idején - mindegyik határozatot Orbán Viktor jegyezte.

Eközben önkormányzatok százaitól vonták el gépjárműadó teljes, az iparűzési adó részleges összegét, megfosztották őket a parkolási díjbevételektől és korábban már megítélt fejlesztési forrásoktól is – arra hivatkozva, hogy a járványügyi védekezésből mindenkinek ki kell vennie a részét. A hatalmi szóval rájuk testált szociális és védekezési feladatok ellátására ugyanakkor többségük egy fillér támogatást nem kapott.

Második hullám: több fertőzött, több halott és megint csak összecsúszik az influenza járvánnyal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 07:54

Fotó: TEK IMAGE / AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egykori főosztályvezetője szerint jóval intenzívebb tesztelésre lesz szükség, mint az első vírusmentben.
Milyen forgatókönyvre számít a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatban, erről kérdezte a Blikk Ócsai Lajost. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egykori főosztályvezetője nem túl optimista. Teljesen kizártnak tartja, hogy a második hullám valamiképpen elmarad. Abban viszont biztos, hogy a következményei durvábbak lesznek, a virológus sokkal több fertőzöttel és több halottal számol, mint az első hullámban. "Bízom abban, hogy megmarad az intézmények ellátása egészségügyi eszközökből, mert minden védekezési formát továbbra is használnunk kell", mondta Ócsai Lajos. A járvány második hullámára ősszel számít, ami azért sem szerencsés, mert egybeesik az influenza visszatérésével. Mivel a tünetek nagyon hasonlóak, a tömeges tesztelésre azért is szükség van, mert csak a diagnosztikai célú vizsgálatokkal lehet megkülönböztetni a koronavírust és az influenzát.

Negyvenhárom új beteg, három halott –a koronavírus-járvány csütörtöki mérlege

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 07:30

Fotó: Adria Puig / 2020 Anadolu Agency
Már 3641 hazai fertőzöttről tudni, lassan emelkedik az új esetek és a halálozások száma.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3641 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma- írja a kormányzati tájékoztató oldal. Vagyis, egy nap alatt 43 új fertőzöttet azonosítottak.
Elhunyt újabb 3 idős krónikus beteg. Ezzel 473 főre emelkedett az elhunytak száma, 1509-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma 1659 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 61 százaléka, a gyógyultak 46 százaléka budapesti.  Az aktív fertőzöttek harmada, 510 fő igényel kórházi kezelést, közülük 27-en vannak lélegeztetőgépen az összegzés szerint.
Kedd és szerda között közel hasonló adatokat közölt kormányzati oldal, akkor 43 új beteget azonosítottak és 3 halálesetről számoltak be. Hétfő és kedd között viszont még 21 megbetegedést észleltek és 11 haláleset történt. Csökkent viszont a kórházban ápolt betegek száma : a Népszava szerdán még 539 ápoltról tudósított, vagyis az elmúlt egy napban 29-en gyógyultan távozhattak.