Előfizetés

Bruttó 161 ezer forintért toboroz olyan speciális önkénteseket a honvédség, akik bármikor felmondhatnának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 10:18

Fotó: Béres Marton / Népszava
Ezt az összeget munkábajárási támogatás és étkeztetés egészíti ki.
Magyarországnak szüksége van minél több kiképzett - hivatásos, szerződéses vagy tartalékos - katonára - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Benkő Tibor elmondta: az elmúlt két hónapban jelentősen nőtt azok száma, akik a honvédelem iránt érdeklődnek. A honvédség azon magyar állampolgárok számára, akik a koronavírus-járvány idején elvesztették munkájukat, most speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálatot vezet be, hogy arra az időre amíg nem találnak polgári életben elhelyezkedési lehetőséget, addig foglalkoztassák őket. Kiemelte: ennek a speciális foglalkoztatási formának nincs kötelező szerződési időtartama, közös megegyezéssel bármikor felbontható. A hat hónapos szolgálat alatt az emberek havi bruttó 161 ezer forintot kapnak, ezen felül munkábajárási díjat és étkeztetést is biztosít a honvédség - közölte Benkő Tibor.

Van, ami nem várhat: 25 milliárdot küld a kormány sportcsarnokra és határon túli programokra

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.21. 08:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Külön csarnok dukál a két év múlva esedékes kézilabda Eb-hez, de Tatabánya sem maradhat sportberuházás nélkül.
Egy füst alatt több tízmilliárd forint elosztásáról döntött a kormány, főként sportcélú beruházásokra költöttek sokat. A szerda este publikált Magyar Közlönyből derült ki, hogy a Modern Városok Program keretében 11,28 milliárd forintot különítettek el a szegedi kézilabdacsarnok előkészítésére és felépítésére. A komplexumnak 2022-ben már állnia kell, hiszen a tervek szerint itt tartják majd meg a szlovák-magyar közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokságot is.
Ennél is nagyobb összeget szánnak a tatabányai multifunkciós sportcsarnok-beruházásra, erre 13,38 milliárd forintot kell elkülönítsen Varga Mihály pénzügyminiszter, méghozzá a kormányhatározat alapján azonnal. 
Jutott némi pénz a „nemzetpolitikai célok” megvalósítására is: Vargának itt Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel együttműködve kell egymilliárd forintot biztosítson a határon túli magyarok programjainak támogatása. 
A három tételre mintegy 25,7 milliárd forintot szán a kormány a járványügyi vészhelyzet idején - mindegyik határozatot Orbán Viktor jegyezte.

Eközben önkormányzatok százaitól vonták el gépjárműadó teljes, az iparűzési adó részleges összegét, megfosztották őket a parkolási díjbevételektől és korábban már megítélt fejlesztési forrásoktól is – arra hivatkozva, hogy a járványügyi védekezésből mindenkinek ki kell vennie a részét. A hatalmi szóval rájuk testált szociális és védekezési feladatok ellátására ugyanakkor többségük egy fillér támogatást nem kapott.

Második hullám: több fertőzött, több halott és megint csak összecsúszik az influenza járvánnyal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 07:54

Fotó: TEK IMAGE / AFP/SCIENCE PHOTO LIBRARY
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egykori főosztályvezetője szerint jóval intenzívebb tesztelésre lesz szükség, mint az első vírusmentben.
Milyen forgatókönyvre számít a koronavírus-járvány második hullámával kapcsolatban, erről kérdezte a Blikk Ócsai Lajost. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal egykori főosztályvezetője nem túl optimista. Teljesen kizártnak tartja, hogy a második hullám valamiképpen elmarad. Abban viszont biztos, hogy a következményei durvábbak lesznek, a virológus sokkal több fertőzöttel és több halottal számol, mint az első hullámban. "Bízom abban, hogy megmarad az intézmények ellátása egészségügyi eszközökből, mert minden védekezési formát továbbra is használnunk kell", mondta Ócsai Lajos. A járvány második hullámára ősszel számít, ami azért sem szerencsés, mert egybeesik az influenza visszatérésével. Mivel a tünetek nagyon hasonlóak, a tömeges tesztelésre azért is szükség van, mert csak a diagnosztikai célú vizsgálatokkal lehet megkülönböztetni a koronavírust és az influenzát.