Előfizetés

Börtönt kérnek egy gímszarvas tiltott elejtésében segédkező, korrupcióval is vádolt vadászra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 16:36
Gímszarvas
Fotó: Shutterstock
Enyhének találta az ügyészség a nem jogerős ítéletet. Csaknem kétmázsás volt az értékes trófeájú szarvasbika.
Felfüggesztett szabadságvesztés helyett másodfokon letöltendő börtönbüntetést indítványoz a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség annak a hivatásos vadásznak a büntetőügyében, aki a vád szerint pénzért két orvvadászt segített egy gímszarvas elejtésében. Az ügyészség csütörtöki közleménye alapján – a 180 kilogramm súlyú hússal és 8 kilogramm trófeával rendelkezett – szarvasbikát lelövő egyik orvvadász felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetéssel súlyosítanák. A dunántúli cég alkalmazásában álló vadász a vád szerint 2017 őszén két ismerősét információkkal, valamint fegyver és lőszer biztosításával segítette. Az elsőrendű vádlottat alkalmazó cég vadászterületén elejtették a vadat, s annak húsát és értékes trófeáját is együtt tulajdonították el. A jogosulatlan vadászat eltitkolásáért a hivatásos vadász 300 000 forintot vett át társaitól.  Az elsőfokú bíróság a vadászt lopás, lőszerrel való visszaélés, bűnsegédként elkövetett orvvadászat, valamint vesztegetés elfogadása miatt 2 év, az orvvadászokat pedig másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre, továbbá egyiküket pénzbüntetésre ítélte. Emellett mindhárom vádlottat 3 évre eltiltotta a vadász foglalkozás gyakorlásától. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ügyész fellebbezését fenntartotta, mert az abban foglaltak szerint a vadász – a foglalkozásához kötődő közbizalom megsértésével – olyan bűncselekményt követett el, amelyet hivatásánál fogva meg kellett volna akadályoznia.

Szájmaszkban és napszemüvegben próbálta kirabolni a postát egy férfi Szegeden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 14:27

Fotó: police.hu
Egy fegyvernek látszó tárggyal pénzt követelt, majd miután nem kapott, távozott. Keresik a rendőrök.
Megpróbáltak kirabolni egy postát Szegeden, a Csongrád megyei rendőrök keresik az elkövetőt – írja a police.hu. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint egy férfi csütörtök délelőtt, valamivel 11 óra 30 perc után ment be a Csongrádi sugárúton található postára. A férfi szájmaszkot és napszemüveget viselt. Az ott lévő alkalmazottól egy fegyvernek látszó tárggyal pénzt követelt, majd miután nem kapott, távozott. Az eset során senki sem sérült meg.

Pártaktivistát ütött, felfüggesztett börtönt kapott a közterület-felügyelő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.21. 14:11
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az óbudai közteresnek nem tetszett, hogy visszakértek tőle egy dokumentumot, ököllel vágott arcon egy idős férfit.
Egy év, végre hajtásában három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a bíróság a férfit, aki tavaly májusban megvert egy pártaktivistát az óbudai Pethe Ferenc téren. A 46 éves vádlott az ügyészségi közlemény szerint közterület-felügyelőként követte el a bűncselekményt: a történtek idején egy járdán álló autó utasaival szemben akart intézkedni. Az autóban pártaktivisták ültek, akik egy bejelentett, európai uniós választási kampányrendezvény miatt voltak a helyszínen (az eset szempontjából talán mellékes, de az MSZP aktivistáiról van szó - a szerk).
A közteres azonban így sem tartotta szabályosnak a parkolást – és elkérte a bejelentett rendezvényt igazoló dokumentumot. Le is akarta fotózni a papírt, ez ellen viszont az aktivisták tiltakoztak, mert az igazoláson személyes adatok is szerepeltek: visszakérték a papírt – a közteres azonban nem adta, és a
az egyre hevesebbé váló vitában ököllel arcon ütött egy 71 éves férfit is, aki megpróbálta tőle visszavenni a lapot.

A jelenetről korábban az Index mutatott be videót.
A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a történtek miatt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette miatt emelt vádat a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság előtt. Azt is kérték, hogy a bíróság tárgyalás tartása nélkül, büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést – ennek a kérésnek pedig helyt is adott az ítélőtestület. Az ítélet azonban nem jogerős, mivel a vádlott ügyvédje tárgyalást kért az MTI szerint.