időjárás;előrejelzés;hétvége;

A pénteki napsütésre fagy, széllökés, villámlás, zivatar és jégeső is jöhet a hétvégén

Magyarország időjárásában szinte minden előfordulhat majd a hét utolsó napjaiban. A nyugodt időt előbb egy meleg-, majd egy hidegfront váltja fel.

A hét utolsó munkanapján nyugodt, túlnyomóan napos idő vár ránk – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján. Előrejelzésük szerint péntek éjfélig többnyire napos idő várható, jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem várható, élénk északias szél is csak a Dunától keletre lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de elsősorban az északi völgyekben, illetve helyenként a Duna-Tisza közén gyengén fagyhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken döntően 20 és 23 fok között valószínű.

A hétvégén aztán előbb egy meleg-, majd egy hidegfront kavarja fel az állóvizet, és hoz kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot is. Szombatra virradóra még csak a Dunántúlon, napközben már keletebbre is felhős idő valószínű, az ország nagy részén csak rövidebb, vagy szűrt napsütés várható. A Dunántúlon és esetleg az északi megyékben lehet gyenge eső, majd késő este az érkező fronthoz kötődve a Kisalföldön már zivatarok is kialakulhatnak, északnyugaton pedig viharossá fokozódhat a szél.

Szombaton széllökésre, zivatarra, jégesőre figyelmeztet a veszélyjelzés Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de északkeleten, az északi völgyekben néhol gyengén fagyhat, illetve talajmenti fagy nagyobb területen is lehet. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 24 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb. 

Az OMSZ előrejelzése szerint szombat éjszaka, vasárnap reggel zárt felhőzet vonul át az ország fölött esővel, de az ég is döröghet.

A vasárnapra kiadott veszélyjelzések szerint széllökések, villámlások, zivatarok, jégesők az ország nagy részében előfordulhatnak.

A hét utolsó napján Győr-Moson-Sopron és Vas megyében inkább csak az északi irányú szél lesz viharos. Reggeltől északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, szűnik a csapadék. A déli óráktól a gomolyfelhős, napos időben már csak helyenként valószínű zápor. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet  pedig 17 és 22 fok között várható.