Járványgyógyítás: simán felépülhetett volna édesanyja szerint a fiatalon elhunyt esztergomi családanya

Publikálás dátuma
2020.05.22. 09:57

Fotó: Bangóné Borbély Ildikó Facebook-oldala / Facebook
Két kislány maradt édesanya nélkül.
Videóban emlékezett meg a szocialista Bangóné Borbély Ildikó arról az esztergomi édesanyáról, Martinecz Regina Renátáról, akit a család álláspontja szerint a koronavírus-járványra hivatkozva nem láttak el időben a tatabányai kórházban. A fiatal családanya meghalt.
– Maradványtünetek nélkül gyógyult volna, ha időben orvoshoz kerül, aki észreveszi a tüneteket, és a tünetek segítenek neki abban, hogy felállítsa a pontos diagnózist

– mondta a videóban Regina édesanyja.

Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett arra, hogy egy öt hónapos és egy hét éves kislány maradt édesanya nélkül.
Szerző

68 éves hidegrekord dőlt meg

Publikálás dátuma
2020.05.22. 09:48

Fotó: ARNE DEDERT/dpa Picture-Alliance / AFP
Több mint két fokkal mértek kevesebbet péntek hajnalban Zabarban, mint 1952-ben Nagykanizsán 1952-ben ezen a napon.
Bár az adatok még nem hivatalosak, az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-bejegyzése szerint péntek reggel több mint két fokkal megdőlt az eddigi napi minimum rekord.
Nagykanizsán 1952-ben -1,2 Celsius fokot mértek, mára virradóan a száraz, szélcsendes levegőben a felhőtlen ég alatt Zabarban -3,3 fokig csökkent a hőmérséklet.

Az ország többi pontján is előfordulhatott gyenge légköri fagy, a talaj közelében több helyen is fagypont közelébe süllyedhetett a hőmérséklet. A mai országos átlagos minimum mindösszesen 4 fok körül alakult, az ilyenkor szokásos 11 fokhoz képest.
Péntek éjjel ugyan már melegfronti felhőzet érkezik, az északkeleten a fagyzugokban ismét van esély rekorddöntésre. A hét utolsó munkanapján nyugodt, túlnyomóan napos idő várható. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint csapadék nem várható, élénk északias szél is csak a Dunától keletre lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken döntően 20 és 23 fok között valószínű.  A hétvégén aztán előbb egy meleg-, majd egy hidegfront hoz kisebb-nagyobb mennyiségű csapadékot is.
Szerző

Nagyköveteket cserélt le Szijjártó Péter

Publikálás dátuma
2020.05.22. 09:24

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Szalay-Bobrovniczky Kristófot Kumin Ferenc váltotta, de nemcsak a londoni követségen hajtottak végre személycserét.
Szijjártó Péter külügyminiszter több nagyköveti posztra küldött új diplomatákat még az év első negyedében – derül ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből, a hírt az mfor.hu szúrta ki. A portál kiemeli: ezek közül a londoni képviseletnél végrehajtott, már beharangozott személycsere a legérdekesebb, Szalay-Bobrovniczky Kristófot Kumin Ferenc váltotta. De nem csak a londoni követségen hajtottak végre személycserét. Új vezetőt kapott Magyarország zágrábi és ottawai képviselete is. A változások a következők:
  • Zágráb: Magyar József Zoltán helyére Demcsák Csaba érkezett.
  • London: Szalay-Bobrovniczky Kristóf helyére Kumin Ferenc érkezett.
  • Ottawa: felmentették Ódor Bálint Dávidot, ideiglenes ügyvivő (Horváth Márk) látja el jelenleg a vezetői feladatokat.
  • Washington: távozott Szabó László nagykövet (aki korábban a külügy államtitkára volt, hazatérése után pedig több kormányközeli médiacégben is átvette Liszkay Gábor tisztségeit). Az ideiglenes ügyvivő Zombori Dóra.
Magyarország Európa Tanács melletti, Strasbourgban működő Állandó képviseletének vezetőjét is lecserélték, Kertész Ágnest Rusz Alex Harry váltotta. A közlöny szerint a felsoroltakon túl rendkívüli és meghatalmazotti nagyköveti kinevezést kapott Kálmán Zoltán, Mile Lajos, Berényi János György és Tóth Natália Ildikó. Kálmánról még február elején született döntés, a többiekről pedig a tavasz folyamán – legutóbb, májusban, Berényiről, aki a stuttgarti főkonzulátuson látja el diplomáciai feladatait. Berényi korábban a soproni női kosárcsapat vezetőjeként ért el sikereket. Mile Lajos a kolozsvári főkonzulátust irányítja misszióvezetőként, életrajza szerint több párt életében is jelen volt, legutóbb az LMP tagjaként vett részt a parlament munkájában. Lapunk tavaly decemberben írta meg, hogy értesüléseink szerint hazajön londoni nagyköveti pozíciójából Szalay-Bobrovniczky Kristóf és a helyét Kumin Ferenc, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium helyettes államtitkára veszi át. Információink szerint a csere jóval több mint egy egyszerű nagykövet-váltás. Az idő előtti cserét ugyanis nem az indokolja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, vagy Szijjártó Péter külügyminiszter elégedetlen lett volna a diplomata munkájával. Szalay-Bobrovniczky Kristóf Habony Árpád jobbkezeként dolgozott az elmúlt években Londonban. Habony Árpád pedig ismét aktív szerepet kap a kormányzati politika és kommunikáció alakításában – mondta akkor a Népszavának több, az ügyre rálátó forrás is.
Szerző
Frissítve: 2020.05.22. 10:02