Előfizetés

A kormány szándéka ellenére is közalkalmazotti jogokat kapnak a fővárosi kulturális dolgozók

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.22. 16:04

Fotó: Shutterstock
Kollektív szerződéssel és Budapest életpálya modellel nyílik a kiskapu több mint 800 önkormányzati munkavállaló számára.
Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit eddigi státuszuktól, a fővárosi intézményekben továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok – írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. Kiemelték, hogy az önkormányzathoz tartozó kulturális intézmények 879 munkavállalójának korábbi jogait kollektív szerződéssel „építik vissza”, továbbá a kulturális szférában dolgozók számára létrehozzák a Budapest életpálya modellt. Minderről pénteken állapodott meg Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével (KKDSZ).  Amint arról a Népszava is beszámolt, a parlament keddi döntésével munkaviszonnyá alakul a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya. Az erről szóló törvénymódosítást 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el a Ház, s a változtatás értelmében az érintettek elvileg nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe. Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint azonban a státuszukat veszítők jóval kiszolgáltatottabbak lesznek a szabad piacon, s akár utcára is kerülhetnek. A státusz megvonása országosan csaknem 19 ezer embert érint: Kiterjed a központi költségvetési szerveknél, a helyi és nemzetiségi önkormányzatoknál, valamint az egyházi szervezeteknél foglalkoztatottakra, érinti a levéltárak, a muzeális intézmények, könyvtárak, előadóművészeti szervezetek dolgozóit is.

Karácsony a Pesti úti idősotthonról: egyértelmű, hogy a rossz protokoll okozta a tragédiát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.22. 14:30

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A főpolgármester szerint ugyanakkor a politikusoknak van okuk a bocsánatkérésre.
Nagyinterjút adott a 444-nek Karácsony Gergely, amelyben hosszan beszélt a Pesti úti idősotthonról. A főpolgármester 45 halálesetről és körülbelül 300 fertőzésről tud. Arra a kérdésre, hogy ki a felelős ezekért a fertőzésekért és halálesetekért, azt válaszolta, hogy a felelősség többféleképpen vethető fel. Úgy véli, az egyik az, hogy ez egy rendszerszintű problémának a megjelenési formája, mivel nem lehet tíz éven át büntetlenül ilyen mélyen alulfinanszírozni az idősellátást és az egészségügyet. 
- A konkrét felelősség szerintem azé a rossz járványügyi protokollé, amit a kormány kötelezővé tett a védekezés első napjaiban. Írásba adta a kormányhivatal, hogy felesleges a kórházból hazatérő betegeket koronavírusra tesztelni

- állapította meg.

Közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiszivárgott prezentációjából az látható, hogy az első kórházi fertőzés március 6-án következett be, mások szerint ő volt az első fertőzött. Elmondása szerint amikor a kormánytól azt kérte a főváros, hogy tegye kötelezővé a negatív koronavírustesztet az idősotthonokba visszatérők esetében, akkor már több száz koronavírus-fertőzött volt a kórházakban.    Úgy véli, a Pesti úti intézmény működése pont annyira jó vagy rossz, mint bármelyik magyarországi idősotthoné, de olyan típusú felelősség az intézményvezető vagy a fenntartó kapcsán, amiről a Fidesz propagandája beszél, biztosan nincs, mivel minden jogszabályt betartottak az intézményben. Úgy látja, hogy a magyar védekezése relatíve sikeres volt.
- Ami nagyon fontos, hogy sokkal jobb is lehetett volna a magyar védekezés, ha az egészségügyi rendszer nem válik a fertőzés gócpontjává. Ezt meg lehetett volna akadályozni, például intenzív teszteléssel, amit korábban a kormány kifejezetten ellenzett

- tette hozzá.

Meglátása szerint a védekezés sikerességét valószínűleg az átlagos budapesti polgárnak köszönhetjük, aki irgalmatlanul fegyelmezett volt.
- Amikor azt mondja nekem a BKK, hogy a tömegközlekedésen a 98 százalék használja a maszkot, miközben nyilvánvaló, hogy valójában nincs szankciója a nem viselésének, akkor le a kalappal a budapestiek előtt

- mondta.

Mégis úgy gondolja, hogy bocsánatot kell kérni azért, amiért a fenntartókra bízott gondozottak meghaltak az idősotthonokban.
- A Pesti úttal kapcsolatban szerintem egyértelmű, hogy a rossz protokoll okozta a tragédiát, ugyanakkor a politikusoknak van okuk a bocsánatkérésre. Hiszen olyan önfeláldozó és elkötelezett munkát végző emberek és aggódó, vagy akár gyászoló családok feje felett küzdünk egymással, akik ennek csak áldozataivá válhatnak. Én ezért bocsánatot kérek, remélem, más politikusok is megteszik

- közölte Karácsony Gergely.

Úgy fogalmazott, neki az operatív törzs kicsit olyan, mint Columbo felesége, mivel nem tudja, hogy az operatív törzs egyáltalán van-e, vagy „az csak egy ilyen sajtótájékoztatón működő termék”. Megjegyezte, hogy a különböző kormányzati szervekkel azért van kommunikáció, de a járvány csak rontott a kormány és a főváros közötti ellenségeskedésen. Az ingyenes parkolásról elmondta, hogy tudomása szerint már minden európai nagyváros megszüntette ezt, így itt lenne az ideje Budapesten is visszaállítani a régi rendet. 
- Túl azon, hogy a kerületek rengeteg pénztől elesnek, a belvárosi kis utcákban körözés 50 százalékkal nőtt, és az azért pusztító. A helyiek meg nyilván joggal panaszkodnak arra, hogy lakóautók állnak hetek óta a parkolóhelyeken

- jelentette ki.

Azt egyelőre nem látni, hogy mekkora bevételkiesést jelent a fővárosnak a turistaszezon lenullázódása, de Karácsony Gergely szerint brutális lesz. Egyetért azzal, hogy újra kell tervezni a budapesti turizmust. Elmondása szerint meglepően hatékony az egyeztetés a főváros és a Magyar Turisztikai Ügynökség között. Arra a kérdésre, hogy ott kivel tárgyal, és Orbán Ráhellel keresték-e egymást, Karácsony Gergely azt felelte, hogy a főváros az MTÜ hivatalos vezetőivel tárgyal. Feltételezései viszont vannak arról, hogy ők milyen megfontolások alapján hozzák a döntéseiket.

59 millió került át a Demeter Szilárd által vezetett PIM kasszájába

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.22. 13:09
Demeter Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Három ösztöndíjat ezentúl a Petőfi Irodalmi Múzeum bonyolít le.
Az Alkotóművészeti Kft.-től elveszik, és a Demeter Szilárd által vezetett Petőfi Irodalmi Múzeumnak (PIM) adják három ösztöndíj szervezését – írja a hvg.hu. A portál arra hívta fel a figyelmet, hogy a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj, a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj és az Örkény István drámaírói ösztöndíj szakmai lebonyolítója eddig is a PIM volt, de a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdette meg a pályázatokat, és kapta hozzá a költségvetési támogatást. Ez egy szintén állami szervezet, amelynek tulajdonosi jogait az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolja. Egyebek közt hat alkotóházzal, két művészteleppel és két szentendrei kiállítótérrel rendelkezik. Támogatja a Hangfoglaló Programon keresztül a könnyűzenét, működteti a Kultúra.hu kulturális hírportált és a Cseh Tamás Archívumot.
A kormány döntése alapján azonban június 1-től a három ösztöndíj lebonyolítása teljesen a PIM feladatkörébe kerül.

Ennek megfelelően 59 millió forintot át is tettek a MANK-tól az egyébként is bőségesen ellátott PIM kasszájába, amelynek főigazgatója az önmagát „megveszekedett orbánistának” valló Demeter Szilárd. Amint azt tavaly nyáron a 168 Órának nyilatkozta, a kormány politikáját száztíz százalékig támogatja.