Frontos lesz a hétvége

Publikálás dátuma
2020.05.22. 15:15

Fotó: BURGER/Phanie / AFP
Már a szombaton érkező változás is megterheli a szervezetet.
Pénteken még frontmentes, kellemes, kifejezetten pihentető az időjárás. A melegre fokozottan érzékenyek komfortérzetét azonban migrén, illetve koncentrálási problémák ronthatják. Jellemző lehet a tompaság, sétával, a szabad levegőn mozgással élénkíthetjük magunkat. Fontos az izzadás során elvesztett víz és ásványi anyag pótlása, erre megfelelő a gyengén sózott, friss zöldséget, salátát tartalmazó könnyű fogások, illetve testtömegtől függően 2-3 liter tiszta víz, cukormentes tea vagy limonádé fogyasztása. A csokoládé, a krémes sütemények kerülendőek, édesség helyett a gyerekeknek is inkább gyümölcsből készült desszerteket adjunk – ajánlják a Meteo Klinika szakemberei.    
Szombaton aztán nem csupán az időjárásra érzékenyek szervezetét terheli meg az érkező melegfront, az egészségesekre is hat. Migrén, fáradékonyság, alvászavar, a változékonyság következtében vérnyomás-ingadozás és szívpanaszok is jelentkezhetnek, amelyek a következő napokon is előjöhetnek. Az idősek és a krónikus betegek a leginkább veszélyeztettek, ők lehetőség szerint kerüljék a fizikailag és szellemileg megterhelő tevékenységeket. A tünetek mérséklése és a fáradtság leküzdése érdekében is ajánlott naponta 2-3 csésze teát meginni. 
Már nagyon erős az UV-sugárzás, 11 és 15 óra között elérheti akár a 6-os fokozatot is, ami azt jelenti, hogy pár perc alatt is le lehet égni. A pollenszint ingadozik, a kőris és a platán pollenje már csak alacsony mennyiségben van jelen a levegőben, a pázsitfűfélék légköri pollenje néhol eléri a közepes-magas szintet. Az allergiások mellőzék a tejtermékek fogyasztását, és a hajnali vagy esti órákban sportoljanak a szabad levegőn. 
A közlekedők dolgát pénteken a vakító napsütés és a bágyadt, ingerlékeny és agresszív sofőrök nehezítik meg, fokozott óvatosság és türelem javasolt a reflexidő megnövekedése miatt is. Szombaton pedig a nedves útszakaszok lehetnek veszélyesek, fontos a megszokottnál lassabb, körültekintőbb vezetés.
Szerző
Frissítve: 2020.05.22. 15:16

Lappangó összetevők – Felhagy a vitatott babahintőpor amerikai és kanadai forgalmazásával a Johnson & Johnson

Publikálás dátuma
2020.05.22. 10:25

Fotó: Shutterstock
A termék korábbi változatáról felmerült, hogy rákkeltő.
A főként gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó amerikai Johnson & Johnson nem árulja tovább Amerikában a zsírkő alapú babahintőporát. A vállalat kedden kiadott közleménye szerint bár egy tavaly októberi vizsgálat igazolta, hogy a hintőpor már nem tartalmaz azbesztet, de a bizalom és a kereslet jelentős mértékű csökkenése miatt mégis végleg felhagynak a forgalmazásával. A talkum alapú hintőpor azokban az országokban továbbra is kapható lesz, ahol „jelentős a fogyasztói kereslet iránta”. Amint arról lapunk is beszámolt: a cég 2018-ban 4,7 milliárd dollár kártérítést fizetett ki 22 nőnek, mert bebizonyosodott, hogy a forgalmazott hintőpor rákot okozott. A panaszok 2014-ben kezdődtek, a 22 felperes közül hat nem is érte meg a bírósági tárgyalást. A precedens értékű ítélet után több mint 9 ezer, rákban megbetegedett nő nyújtott be kártérítési igényt, és a vállalat ellen jelenleg is 16 ezer per folyik. A dokumentumok szerint a hintőpor rákkeltő azbesztet és az önmagában egyébként veszélytelennek tartott talkumot (zsírkövet) is tartalmazott (utóbbit tartalmazza mindmáig), és bár a gyártó tisztában volt ezzel, nem tájékoztatta róla a vásárlókat. A J&J 1890 óta gyártja a babahintőport, ennek 75 százaléka 1980 óta kukoricakeményítő alapú, 25 százaléka zsírkő alapú, az USA-n és Kanadán kívüli értékesítésben az arány fordított. Kerestük az ügyben a J&J magyarországi irodáját, ígéretük ellenére lapzártánkig nem válaszoltak. Simon Gergely a Greenpeace vegyianyag szakértője lapunknak elmondta, hogy a talkumot a WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) rákkeltőnek sorolta be abban az esetben, ha azbesztszerű szálakat tartalmaz, illetve lehetséges rákkeltőnek intim hintőporként (perineális) felhasználás esetén. Az utóbbi években a titánium-dioxid is a vádlottak padjára került, az EU lehetséges rákkeltőnek minősítette. A vegyület bionaptejekben is benne lehet – maga a fizikai fényvédő –, ha az ilyen tartalmú krémek megszáradnak az ember bőrén, könnyű belélegezni. A hatása a tüdőben jelentkezik, ott okoz rákot. Nem tiltották még be, egyelőre csak figyelmeztetni kell jelenlétére a termékek címkéjén. A titánium-dioxid emellett gyógyszerekben is megtalálható, fehérítőként alkalmazzák, ugyanígy élelmiszerekben, festékekben is, kockázatot belélegezve jelent.

Mi az a zsírkő, más néven talkum

A zsírkövet, más néven talkumot (E553b) kozmetikai és gyógyszerkészítményekben használják, továbbá szigetelő kerámiákban, textil- és gumigyártásban adalékanyagként, fröccsöntésben granulátum adalékanyagként, festékgyártásban, növényvédőszerekben vivőanyagként. Az élelmiszeriparban csomósodást gátló anyagként, töltőanyagként, valamint egyes bevonatok készítésénél alkalmazzák. Számos élelmiszerben, elsősorban a szárított ételekben fordulhat elő. A talkum elnevezés nagyon finom, porformájú magnézium-szilikát-hidrátot takar. Az emberi szervezet sem felvenni sem pedig hasznosítani nem tudja; átalakulás nélkül kiürül a szervezetből. A talkum csak bizonyos élelmiszerekhez engedélyezett, meghatározott mennyiségben, vagy korlátozás nélkül. Ezek közé tartoznak többek között a szárított, porított élelmiszerek, reszelt vagy szeletelt sajt, fűszerek, táplálékkiegészítők, konyhasó, konyhasóhelyettesítő, rágógumi, rizs, kolbászok (felületi kezelésre). A szilikátok veszélytelennek számítanak, az adalékanyag felhasználható feldolgozott ökológiai élelmiszerek előállításához.

Szerző

A nőkre hárul a karantén miatti többletterhek nagy része

Publikálás dátuma
2020.05.21. 16:38

Fotó: Peter Muller/Cultura Creative / AFP
Egy öt országban végzett felmérés szerint hetente kétszeresére nőttek a nők „fizetetlen munkaórái”. Kiderült az is, hogy a nők többsége jobban aggódik a szellemi és a lelki állapota miatt, mint a férfiak.
A koronavírus-járvány miatt bevezetett vesztegzár ideje alatt a nőkre jut a házimunka és a gyereknevelés nagyobb terhe, és sokuknak nagyon nagy erőfeszítéseket kell tenniük azért, hogy megbirkózzanak vele –derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott nemzetközi felmérésből. A Boston Consulting Group (BCS) nemzetközi tanácsadó társaság öt országban végzett összeállításából – amelyet a Thomson Reuters Foundation hírszolgáltató ismertetett – kiderült, hogy az anyák és a gyerekek 65 órát töltenek együtt egy héten „fizetetlen házimunkaként”, megközelítőleg egyharmaddal többet, mint az apák.
A felmérésbe háromezer, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Németországban és Franciaországban élő, alkalmazásban álló szülőt vontak be. Az eredményekből kitűnt, hogy a nők, akik általában is több munkát végeznek otthon, viselik a karanténnal járó pluszterhek túlnyomó részét, 
az otthon végzett „fizetetlen munkaórák” hetente kétszeresükre nőttek.

A felmérés megállapításaira Rachel Thomas, az egyesült államokbeli székhelyű LeanIn.Org nevű, a nők jogaiért kiálló csoport képviselője azt mondta, hogy „a nők túl sok és túl sokáig tartó házimunkát végeznek, a válság miatt pedig eljuthatnak egy pontig, ahol a helyzet már tarthatatlanná válik”. Hozzátette, hogy jelentős kultúraváltoztatásra lenne szükség az otthonokban és munkahelyeken. „Ki kellene használnunk ezt az alkalmat arra, hogy jobb megoldást találjunk a munkaszervezésre és a mindennapi életre, olyat, amely mindenki számára tisztességes mértéket biztosít” – fogalmazott.
A kutatók szerint a világjárvány okozta következmények számos szempontból a nőkre terhelődnek leginkább, legyen az a családon belüli erőszak, az alacsonyabb bérek vagy az, hogy a nők teljes munkaidőről részmunkaidőre váltanak, hogy újabb munkát vállaljanak, illetve el tudják végezni a megnövekedett házimunkát. 
Éppen ezért az egyesült államokbeli Georgia államtól egészen Mexikóig terjedően arra szólították fel a férfiakat, hogy vegyék ki részüket a házimunkából a vesztegzár alatt, amikor zárva vannak az iskolák, és az emberek kénytelenek otthon maradni.
A felmérésbe bevont nők kétharmada azt is mondta, hogy aggódik szellemi és lelkiállapota miatt. Ugyanerre a férfiaknak csupán a fele panaszkodott.
Egy másik, az Ipsos MORI közvélemény-kutató és a The Fawcett Society nőjogi jótékonysági szervezet által elvégzett, a héten ismertetett elemzésből az derült ki, hogy a brit nők, miközben támogatnak másokat a Covid-19-járvány idején, sokkal nehezebben tudnak „pozitívak maradni”. Jacqui Hunt az Equality Now jogvédő világszervezettől ezzel kapcsolatban úgy vélte, nem meglepetés, hogy a nőknek a napi munkájuk mellett most többet kell foglalkozniuk a gyerekekkel és a háztartással.
Nyugat-Afrikában viszont „biztató jelei” mutatkoznak a társadalmi normákban bekövetkezett elmozdulásnak, mert ott a világjárvány idején a férfiak nagyobb mértékben osztoztak a gyereknevelés terhéből – derül ki a CARE International segélyszervezet frissen megjelent gyorsfelméréséből.
Szerző