Nincs kormányzati szándék a NAT elhalasztására

Publikálás dátuma
2020.05.22. 17:30

Fotó: Népszava
A szakmai véleményekről készült összegzés, elemzés, de ezek még nem nyilvánosak.
Nincs kormányzati szándék az új Nemzeti alaptanterv (NAT) idén szeptemberi bevezetésének elhalasztására – szögezte le Hajnal Gabriella, az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke és a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos egy péntek délutáni online konferencián. A halasztás annak kapcsán merült fel szakmai körökben, hogy a március 16-tól érvényes digitális munkarend tapasztalatai is beépülhessenek az alaptantervbe. Hajnal Gabriella szerint erre a kerettantervekben, helyi tantervekben lesz lehetőség, amelyeknek nyár végéig kell elkészülniük. A konferencia több résztvevője – mint Nahalka István oktatáskutató vagy Miklósi László, a Történelemtanárok Egyesületének elnöke – a széleskörű szakmai és a társadalmi egyeztetéseket is hiányolta. Ádám Péter oktatási szakértő, aki maga is részt vett a NAT kidolgozásában, azt mondta: az elkészült alaptantervről tartottak konferenciákat és minden véleményt figyelembe vettek. Nahalka hangsúlyozta: a véleményezés nem társadalmi egyeztetés. Ádám Péter azt mondta, a szakmai véleményekről készült összegzés, elemzés, de ezek még nem nyilvánosak. Kiderült az is, hogy készültek alternatív NAT-verziók is – például olyan, amely szerint kerettantervek sem kellenének – de ezek sem elérhetőek a nyilvánosság számára. Arra a kérdésre, miért nem ismert a NAT-ot készítő valamennyi szakember neve, Ádám Péter úgy válaszolt: azért, hogy nyugodtan tudjanak dolgozni. 
Szerző

A kormány szándéka ellenére is közalkalmazotti jogokat kapnak a fővárosi kulturális dolgozók

Publikálás dátuma
2020.05.22. 16:04

Fotó: Shutterstock
Kollektív szerződéssel és Budapest életpálya modellel nyílik a kiskapu több mint 800 önkormányzati munkavállaló számára.
Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit eddigi státuszuktól, a fővárosi intézményekben továbbra is biztosítottak lesznek a közalkalmazottival azonos jogok – írta közleményében a Főpolgármesteri Hivatal. Kiemelték, hogy az önkormányzathoz tartozó kulturális intézmények 879 munkavállalójának korábbi jogait kollektív szerződéssel „építik vissza”, továbbá a kulturális szférában dolgozók számára létrehozzák a Budapest életpálya modellt. Minderről pénteken állapodott meg Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével (KKDSZ).  Amint arról a Népszava is beszámolt, a parlament keddi döntésével munkaviszonnyá alakul a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya. Az erről szóló törvénymódosítást 133 igen szavazattal, 62 nem ellenében fogadta el a Ház, s a változtatás értelmében az érintettek elvileg nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe. Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szerint azonban a státuszukat veszítők jóval kiszolgáltatottabbak lesznek a szabad piacon, s akár utcára is kerülhetnek. A státusz megvonása országosan csaknem 19 ezer embert érint: Kiterjed a központi költségvetési szerveknél, a helyi és nemzetiségi önkormányzatoknál, valamint az egyházi szervezeteknél foglalkoztatottakra, érinti a levéltárak, a muzeális intézmények, könyvtárak, előadóművészeti szervezetek dolgozóit is.
Szerző
Frissítve: 2020.05.22. 17:48

Karácsony a Pesti úti idősotthonról: egyértelmű, hogy a rossz protokoll okozta a tragédiát

Publikálás dátuma
2020.05.22. 14:30

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A főpolgármester szerint ugyanakkor a politikusoknak van okuk a bocsánatkérésre.
Nagyinterjút adott a 444-nek Karácsony Gergely, amelyben hosszan beszélt a Pesti úti idősotthonról. A főpolgármester 45 halálesetről és körülbelül 300 fertőzésről tud. Arra a kérdésre, hogy ki a felelős ezekért a fertőzésekért és halálesetekért, azt válaszolta, hogy a felelősség többféleképpen vethető fel. Úgy véli, az egyik az, hogy ez egy rendszerszintű problémának a megjelenési formája, mivel nem lehet tíz éven át büntetlenül ilyen mélyen alulfinanszírozni az idősellátást és az egészségügyet. 
- A konkrét felelősség szerintem azé a rossz járványügyi protokollé, amit a kormány kötelezővé tett a védekezés első napjaiban. Írásba adta a kormányhivatal, hogy felesleges a kórházból hazatérő betegeket koronavírusra tesztelni

- állapította meg.

Közölte, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ kiszivárgott prezentációjából az látható, hogy az első kórházi fertőzés március 6-án következett be, mások szerint ő volt az első fertőzött. Elmondása szerint amikor a kormánytól azt kérte a főváros, hogy tegye kötelezővé a negatív koronavírustesztet az idősotthonokba visszatérők esetében, akkor már több száz koronavírus-fertőzött volt a kórházakban.    Úgy véli, a Pesti úti intézmény működése pont annyira jó vagy rossz, mint bármelyik magyarországi idősotthoné, de olyan típusú felelősség az intézményvezető vagy a fenntartó kapcsán, amiről a Fidesz propagandája beszél, biztosan nincs, mivel minden jogszabályt betartottak az intézményben. Úgy látja, hogy a magyar védekezése relatíve sikeres volt.
- Ami nagyon fontos, hogy sokkal jobb is lehetett volna a magyar védekezés, ha az egészségügyi rendszer nem válik a fertőzés gócpontjává. Ezt meg lehetett volna akadályozni, például intenzív teszteléssel, amit korábban a kormány kifejezetten ellenzett

- tette hozzá.

Meglátása szerint a védekezés sikerességét valószínűleg az átlagos budapesti polgárnak köszönhetjük, aki irgalmatlanul fegyelmezett volt.
- Amikor azt mondja nekem a BKK, hogy a tömegközlekedésen a 98 százalék használja a maszkot, miközben nyilvánvaló, hogy valójában nincs szankciója a nem viselésének, akkor le a kalappal a budapestiek előtt

- mondta.

Mégis úgy gondolja, hogy bocsánatot kell kérni azért, amiért a fenntartókra bízott gondozottak meghaltak az idősotthonokban.
- A Pesti úttal kapcsolatban szerintem egyértelmű, hogy a rossz protokoll okozta a tragédiát, ugyanakkor a politikusoknak van okuk a bocsánatkérésre. Hiszen olyan önfeláldozó és elkötelezett munkát végző emberek és aggódó, vagy akár gyászoló családok feje felett küzdünk egymással, akik ennek csak áldozataivá válhatnak. Én ezért bocsánatot kérek, remélem, más politikusok is megteszik

- közölte Karácsony Gergely.

Úgy fogalmazott, neki az operatív törzs kicsit olyan, mint Columbo felesége, mivel nem tudja, hogy az operatív törzs egyáltalán van-e, vagy „az csak egy ilyen sajtótájékoztatón működő termék”. Megjegyezte, hogy a különböző kormányzati szervekkel azért van kommunikáció, de a járvány csak rontott a kormány és a főváros közötti ellenségeskedésen. Az ingyenes parkolásról elmondta, hogy tudomása szerint már minden európai nagyváros megszüntette ezt, így itt lenne az ideje Budapesten is visszaállítani a régi rendet. 
- Túl azon, hogy a kerületek rengeteg pénztől elesnek, a belvárosi kis utcákban körözés 50 százalékkal nőtt, és az azért pusztító. A helyiek meg nyilván joggal panaszkodnak arra, hogy lakóautók állnak hetek óta a parkolóhelyeken

- jelentette ki.

Azt egyelőre nem látni, hogy mekkora bevételkiesést jelent a fővárosnak a turistaszezon lenullázódása, de Karácsony Gergely szerint brutális lesz. Egyetért azzal, hogy újra kell tervezni a budapesti turizmust. Elmondása szerint meglepően hatékony az egyeztetés a főváros és a Magyar Turisztikai Ügynökség között. Arra a kérdésre, hogy ott kivel tárgyal, és Orbán Ráhellel keresték-e egymást, Karácsony Gergely azt felelte, hogy a főváros az MTÜ hivatalos vezetőivel tárgyal. Feltételezései viszont vannak arról, hogy ők milyen megfontolások alapján hozzák a döntéseiket.
Szerző