Előfizetés

Váratlanul elhunyt Sitku Ernő kosárlabdázó

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.22. 22:56
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A kiváló sportember legnagyobb sikereit a Budapesti Honvéd, majd az Atomerőmű SE csapataiban érte el.
Pénteken, 48 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt Sitku Ernő, 149-szeres válogatott kosárlabdázó, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) elnökségi tagja.  A BB1.hu információi a korábbi kiváló kosaras – minden előzmény nélkül – vezetés közben lett rosszul. Életét nem tudták megmenteni.  A sportszövetség honlapjának gyászjelentése felidézi, hogy a négyszeres bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes sportember januárban töltötte be 48. életévét. Sitku Ernő legnagyobb sikereit a Budapesti Honvéd, majd az Atomerőmű SE csapataiban érte el. Mint írták, vezetésével a nyíregyházi kosárlabdasport egyre szebb sikereket tudott felmutatni, az utánpótlás-nevelő akadémia a legjobbak közé tartozott. A fiatalok nevelése különösen szívügye volt, az U18-as fiú válogatott csapatvezetőjeként nagyon sokat tett a felnövekvő tehetségekért. Sitku Ernőt az MKOSZ saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. 

Fucsovicsék legyőzték Babosékat

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.22. 21:13
Illusztráció
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Fucsovics Márton és Stollár Fanny 3-0-ra legyőzte Babos Tímea csapatát a tenisz Budapest Kupa pénteki nyitónapján.
A koronavírus-járvány miatt zárt kapus tornán elsőként a Kék csoportban az előzőleg hat hetet kihagyott Babos Tímea és a helyette egyest játszó Drahota-Szabó Dorka, valamint Nagy Péter 2-1-re legyőzte Bondár Annát és az ukrán Szerhij Sztahovszkijt. Ezután a Sárga csoportban is megkezdődtek a küzdelmek, a 20 évesek találkozóján a Davis Kupa-kerettag Marozsán Fábián 4:2, 4:2-re verte a válogatottban már bemutatkozott, junior Australian Open-bajnok Piros Zsombort. A női mérkőzésen a junior US Open-győztes Gálfi Dalma szetthátrányból fordított 1:4, 4:3 (7-4), 4:2-re a harminc Fed Kupa-meccsnél tartó Jani Réka ellen. A párharcot eldöntő vegyes párosban Marozsán és Jani döntő rövidítésben 4:3, 2:4, 12-10-re legyőzte Pirost és Gálfit, így 2-1-es összesítéssel nyert. Az ekkorra már több mint egyórás csúszás miatt Gálfiék mérkőzésével párhuzamosan elkezdődött a Kék csoportban Babosék csatája Fucsovics Mártonnal és Stollár Fannyval. A férfiaknál a világranglista 31. helyén is megfordult Fucsovics hozta a papírformát, és 4:3 (7-1), 4:2-re nyert Nagy Péter ellen. Ezután az egyénit kihagyó Babos Tímea helyére ismét az idén fedettpályás országos bajnok Drahota-Szabó Dorka ugrott be, aki 4:3 (7-3), 4:1-re kikapott a junior páros wimbledoni győztes Stollár Fannytól. Az immár tét nélküli vegyes párosban ismét Fucsovicsék bizonyultak jobbnak 4:3 (7-5), 4:2-vel, így 3-0-ra nyertek. A zárt kapuk mögött zajló csapatversenyen hat-hat női és férfi teniszező lép pályára, a meccseket kizárólag az M4 csatornán lehet követni. A Hopman Kupához hasonlóan egy férfi és egy női versenyző alkot egy csapatot, és a két egyes mellett vegyes párosban is megmérkőznek egymással. A szettek négy játékig tartanak, 3:3-as állás esetén rövidítés dönt, a találkozók vonalbírók és labdaszedők nélkül zajlanak. Szombaton 10 órától további csoportmérkőzésekkel folytatódik a Budapest Kupa, majd vasárnap a döntőre és a bronzmeccsre kerül sor. A Budapest Kupa csoportbeosztása:        Sárga csoport: Nagy Adrienn, Balázs Attila Gálfi Dalma, Piros Zsombor Jani Réka, Marozsán Fábián Kék csoport: Stollár Fanny, Fucsovics Márton Bondár Anna, Szerhij Sztahovszkij Babos Tímea (Drahota-Szabó Dorka), Nagy Péter 

Összefogás indult a tenisz megújításáért

Korom Milán
Publikálás dátuma
2020.05.22. 09:25

Fotó: Népszava
A Veszprém Megyei Tenisz Szövetség elnöke hat pontot tartalmazó nyílt levelet tett közzé, amellyel többek közt azt szorgalmazza, hogy az országos testület vezetősége mondjon le.
Tisztújító közgyűlés vár a Magyar Tenisz Szövetségre (MTSZ), mivel öt elnökségi tag is lemondott azt követően, hogy kiderült, hogy a szervezetnek 3,5 milliárd forintnál is nagyobb az adósságállománya. A Balatonfüredi Petőfi Sportkör és a Veszprém Megyei Tenisz Szövetség elnöke, dr. Hajba Csaba hat pontból álló nyílt levéllel állt elő, amelyben azt taglalja, hogy a magyar tenisz soha nem látott mélypontra került, amelyből csak akkor van esély kilábalni, ha a teljes tenisztársadalom összefog, és együttes erővel keresi a megoldást.
Lapunk megkereste Hajbát, aki elárulta, ugyan az ő nevével indult el az kezdeményezés, de ez nem az ő egyéni ötlete volt, mások is kérték arra, hogy ezt tegye meg.
„Nem vagyok egyedül a véleményemmel, más különben nem is álltam volna ezzel elő. Ennek a megszólításnak most az a célja, hogy kiderüljön az, hogy mit szól ehhez a tenisztársadalom. A tavaly áprilisi, budapesti közgyűlésen is szemmel látható volt, hogy van egy erős megosztottság. Volt egy kör, amely az elnökség minden kérdésére igennel felelt, illetve volt egy másik, amely kvázi ellenzékként tűnt fel. Alulról nézve mi vidékről azt látjuk, hogy az MTSZ nem a hazai teniszt képviseli, hanem egy menedzser iroda egy szűk környezetben. Mi klubvezetők ismerjük egymást, ugyanakkor sportvállalkozások is az MTSZ tagjai lehetnek, a közgyűlésen sokan voltak olyanok, akiktől fogalmunk sincs, hogy kicsodák. Szerintem nincsenek rendben a dolgok, úgy vélem, a tenisztársadalomnak nagy várakozásai vannak azzal kapcsolatban, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek” – mondta a Népszava érdeklődésére Hajba.
A kezdeményezés szerint új arcokra, új csapatra van szükség. Hajba arra kéri a tagszervezetek képviselőit, hogy vegyenek részt személyesen a tisztújító közgyűlésen, addig is e-mailben szeretne választ kapni arra, hogy egyetértenek-e az általa felállított hat ponttal, mely többek közt arról szól, hogy a jelenlegi vezetésnek le kell mondania még a közgyűlést megelőzően, vagy lemondásuk hiányában kerüljenek visszahívásra a közgyűlésen. Továbbá azt is szorgalmazza a nyílt levél, hogy az új felállásban ne kapjon szerepet olyan személy, aki a jelenlegi ciklusban megválasztott tisztségviselő volt.
„Én már korábban jeleztem, hogy akik eddig tisztséget viseltek, azoknak önként le kell mondaniuk. Richter Attila lemondásakor a tisztségviselők úgy reagáltak, hogy meglepődtek, mekkora a gond. Ha igazából tudtak róla, az komoly probléma, ha nem, akkor még nagyobb. Ha a főtitkár önjáró volt, nem figyeltek oda, hogy mit csinált, akkor az elnökség, a felügyelőbizottság nem végezte jól a munkáját. Ezért felelősséget kell vállalniuk, a következményekkel pedig számolniuk kell. Ha a klubomnál a pénzügyi beszámolómat tíz százalék ellenezné, akkor fontolgatnám a lemondásomat. A tavalyi közgyűlésen sokkal többen voltak olyanok, akik nem értettek egyet a dolgok alakulásával, a szövetség mégis óriási győzelemként értékelte a szavazás eredményét” – mondta.
A nyílt levél szerint a megválasztandó elnökségnek az első feladata a teljes pénzügyi átvilágítás és a szakmai megújulás kell, hogy legyen, nem utolsó sorban a vidéki teniszélet ujjá szervezése és felkarolása. Emellett a lehető legsürgősebben fel kell tárni az óriási adósságállomány okát és, hogy azért ki és milyen mértékben felelős.
„Nem lehet az ítéletet előre megtenni, nem szabad felelőtlenül vagdalkozni, de látjuk, hogy mekkora pénzösszeg hiányzik” – mondta a jogi végzettséggel rendelkező Hajba, aki nem tartja életszerűnek, hogy a jogi szakértők ennyi ideig tanakodnak azon, hogy elinduljon-e az ügyészségi vizsgálat.
„Hétszáz-nyolcszáz millió forintos hiányról már több mint egy éve lehet tudni, de arra sem látok választ” – teszi hozzá Hajba, aki hangsúlyozta, nem azt akarja, hogy az egyik oldal harcoljon a másikkal, hanem, hogy a tenisz kerüljön előtérbe, legyen megoldás a problémákra.
„Meg kell nézni, hogy van-e egy olyan új csapat, akit a tenisztársadalom támogatni tud, és meg kell fogalmazni egy rövid, tömör programot, amivel fel lehet lépni. Ez a következő két-három hét dolga lesz” – zárta szavait.