Előfizetés

Nyitnak az iskolák, de csak gyermekfelügyeletet vállalnak – Megjelentek a részletek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.23. 08:45

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A tanítás továbbra is online zajlik, a napköziben és a szakkörös foglalkozásokon viszont már várják a diákokat. A szakiskolákban már megtarthatják az órákat.
Megjelentek a Magyar Közlönyben az iskolák működési rendjéről szóló részletek. A rendelet legfontosabb szabályait a 24.hu foglalta össze. • 2020. június 2. és 2020. június 15. között továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint működnek azzal, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend tapasztalatai alapján egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás szervezhető a tanulók felzárkóztatása céljából. • 2020. június 2. és 2020. június 26. között minden általános és középfokú iskola megszervezi a tanulók felügyeletét. A felügyelet keretében napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztató foglalkozás, fejlesztőfoglalkozás, egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő foglalkozás tartható. • Ha a tanuló a lakóhelyétől eltérő településen jár iskolába, és a saját intézményében nem tud tanulófelügyeletben részt venni, felügyeletének ellátását a lakóhelye szerinti településen működő iskola nem tagadhatja meg. • Az iskolákban 2020. június 26-áig az intézményi gyermekétkeztetést a tanítási év szabályai szerint kell biztosítani. A felügyeletet igénybe nem vevő tanulók számára a szünidei gyermekétkeztetést a tanítási szünetre vonatkozó szabályok szerint kell biztosítani.  A szakképzést folytató iskolák  viszont 2020. június 2-ától a veszélyhelyzet előtt alkalmazott nappali vagy esti munkarendben, vagy tantermen kívüli, digitális munkarendben egyaránt működhetnek az iskola vezetőjének döntése szerint – azaz, a szakiskolákban már a tanév végéig is megtarthatják az órákat. 

Monostori híd lesz az épülő komáromi átkelő neve

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.23. 08:44
Teherautók a 600 méter hosszú új komáromi Duna-híd próbaterhelésén 2020. május 16-án
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
A döntést a Földrajzinév-bizottság első helyen javasolta, véglegesítéséről is ez a testület dönthet, a kezdeményezést a szlovák fél támogatta – mondta az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.
A magyar-szlovák közös beruházásban a kivitelezés utolsó szakaszában járó új komáromi Duna-híd a kétoldalú munkacsoport javaslata szerint a Monostori híd nevet kapja – közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel. Az államtitkár kifejtette: a névválasztást az indokolja, hogy a híd Duna jobb partjára eső vége Komárom Koppánymonostor városrészében található. Az elnevezés mellett szól, hogy az átkelő közelében áll a komáromi erődrendszer részét képező Monostori erőd, Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. Előzményei a messzi régmúltba nyúlnak vissza, a Római Birodalom idején Pannónia provincia egyik legjelentősebb központja volt Brigetio, a katonai tábor és polgárváros kelta eredetű neve várat, erődöt jelent. A Monostori híd (szlovák változatban Most Monoątor) nevet a Földrajzinév-bizottság első helyen javasolta, véglegesítéséről is ez a testület dönthet, a kezdeményezést a szlovák fél támogatta – tette hozzá Mosóczi László. Az új Duna-híd kivitelezése a befejezéséhez közeledik, a közelmúltban sikeresen zajlott le a terhelési próbája. A napokban elkészül az aszfaltburkolat, folytatódik a közvilágítási oszlopok, korlátok elhelyezése, a híd monitoring és riasztó rendszerének telepítése, a lámpák, hajózási jelzések felszerelése.
Teherautók a 600 méter hosszú új komáromi Duna-híd próbaterhelésén
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Mosóczi László kiemelte, hogy az új Duna-híd munkálatai a tervek szerint a nyár végéig lezárulnak. A híd közel 100 kilométeren hiányzó teherforgalmi átkelési lehetőséget teremt, miközben tehermentesíti Komárom és Révkomárom belvárosát. A magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok folyamatosan bővülnek, 2020 végén a két főváros között létrejött a teljes értékű autópályás összeköttetés. Az M30 folyamatban lévő kivitelezésével Budapesttől Miskolcon át Kassáig végig sztrádán autózhatunk majd – mondta az államtitkár.

Kiadták a figyelmeztetést – Zivatar, felhőszakadás és erős szél jöhet a hétvégén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.23. 07:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hőmérséklet szombat délután 15 és 24, késő este 12 és 17 fok között valószínű.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombaton fokozatosan keleten is megnövekszik a felhőzet, országszerte erősen felhős idő lesz a jellemző. Napközben nyugaton és középen lehet eső, késő estétől északnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, a Dunántúlon helyenként viharos széllökésekkel, esetleg felhőszakadással kísért zivatarok is kialakulhatnak. Napközben a keleti, délkeleti szél helyenként megélénkül. Késő este a Dunántúlon északnyugatira fordul a szél, és viharossá fokozódik. A zivatarok veszélye miatt a fővárosra és Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas Veszprém és Zala megyében felhőszakadás, míg Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében az erős szél miatt is figyelmeztetnek.
A hőmérséklet délután 15 és 24, késő este 12 és 17 fok között valószínű.
Vasárnap reggel még erősen felhős idő lesz többfelé esővel, záporral, főként délkeleten néhol zivatarral, majd északnyugat felől gyorsan felszakadozik a felhőzet, és napközben az ország nagy részén gomolyfelhős, napos idő esz, és már csak helyenként lehet záporeső. Az északnyugati, északi szelet erős, a Dunántúl egy részein főként éjjel és délelőtt viharos lökések kísérik. A zivatarok veszélye miatt vasárnapra is többfelé (Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Somogy Tolna) adtak ki figyelmeztetéseket.
A szél miatt Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében figyelmeztetnek.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható.