Előfizetés

A járvány miatt elsősegélyvizsga-igazolás sem kell a jogosítványhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.23. 09:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A veszélyhelyzet idejére nem kérik a tanfolyam elvégzését igazoló dokumentumot.
Az elsősegély-vizsgáztatás is kockázatos lehet járványügyi szempontból – valószínűleg emiatt döntött úgy a kormány, hogy veszélyhelyzet alatt nem kötik a vizsgapapír bemutatásához a jogosítvány kiadását.
A csütörtöki Magyar Közlönyben publikált rendelet szerint „ járművezetésre jogosító okmányt – a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 13.  §-ától eltérően – az  elsősegélynyújtási ismeretek megszerzéséről vagy annak megszerzése alóli mentességről szóló igazolás nélkül ki kell adni.” 
A rendelet a kihirdetése utáni 15. napon, vagyis június 6-án lép hatályba, és azt a kormány által elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséig meghosszabbíthatják.

Nyitnak az iskolák, de csak gyermekfelügyeletet vállalnak – Megjelentek a részletek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.23. 08:45

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A tanítás továbbra is online zajlik, a napköziben és a szakkörös foglalkozásokon viszont már várják a diákokat. A szakiskolákban már megtarthatják az órákat.
Megjelentek a Magyar Közlönyben az iskolák működési rendjéről szóló részletek. A rendelet legfontosabb szabályait a 24.hu foglalta össze. • 2020. június 2. és 2020. június 15. között továbbra is tantermen kívüli, digitális munkarend szerint működnek azzal, hogy a tantermen kívüli, digitális munkarend tapasztalatai alapján egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás szervezhető a tanulók felzárkóztatása céljából. • 2020. június 2. és 2020. június 26. között minden általános és középfokú iskola megszervezi a tanulók felügyeletét. A felügyelet keretében napközi, szakkör, sportfoglalkozás, egyéni vagy csoportos felzárkóztató foglalkozás, fejlesztőfoglalkozás, egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő foglalkozás tartható. • Ha a tanuló a lakóhelyétől eltérő településen jár iskolába, és a saját intézményében nem tud tanulófelügyeletben részt venni, felügyeletének ellátását a lakóhelye szerinti településen működő iskola nem tagadhatja meg. • Az iskolákban 2020. június 26-áig az intézményi gyermekétkeztetést a tanítási év szabályai szerint kell biztosítani. A felügyeletet igénybe nem vevő tanulók számára a szünidei gyermekétkeztetést a tanítási szünetre vonatkozó szabályok szerint kell biztosítani.  A szakképzést folytató iskolák  viszont 2020. június 2-ától a veszélyhelyzet előtt alkalmazott nappali vagy esti munkarendben, vagy tantermen kívüli, digitális munkarendben egyaránt működhetnek az iskola vezetőjének döntése szerint – azaz, a szakiskolákban már a tanév végéig is megtarthatják az órákat. 

Monostori híd lesz az épülő komáromi átkelő neve

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.23. 08:44
Teherautók a 600 méter hosszú új komáromi Duna-híd próbaterhelésén 2020. május 16-án
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
A döntést a Földrajzinév-bizottság első helyen javasolta, véglegesítéséről is ez a testület dönthet, a kezdeményezést a szlovák fél támogatta – mondta az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkára.
A magyar-szlovák közös beruházásban a kivitelezés utolsó szakaszában járó új komáromi Duna-híd a kétoldalú munkacsoport javaslata szerint a Monostori híd nevet kapja – közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-vel. Az államtitkár kifejtette: a névválasztást az indokolja, hogy a híd Duna jobb partjára eső vége Komárom Koppánymonostor városrészében található. Az elnevezés mellett szól, hogy az átkelő közelében áll a komáromi erődrendszer részét képező Monostori erőd, Közép-Európa legnagyobb újkori erődje. Előzményei a messzi régmúltba nyúlnak vissza, a Római Birodalom idején Pannónia provincia egyik legjelentősebb központja volt Brigetio, a katonai tábor és polgárváros kelta eredetű neve várat, erődöt jelent. A Monostori híd (szlovák változatban Most Monoątor) nevet a Földrajzinév-bizottság első helyen javasolta, véglegesítéséről is ez a testület dönthet, a kezdeményezést a szlovák fél támogatta – tette hozzá Mosóczi László. Az új Duna-híd kivitelezése a befejezéséhez közeledik, a közelmúltban sikeresen zajlott le a terhelési próbája. A napokban elkészül az aszfaltburkolat, folytatódik a közvilágítási oszlopok, korlátok elhelyezése, a híd monitoring és riasztó rendszerének telepítése, a lámpák, hajózási jelzések felszerelése.
Teherautók a 600 méter hosszú új komáromi Duna-híd próbaterhelésén
Fotó: Krizsán Csaba / MTI
Mosóczi László kiemelte, hogy az új Duna-híd munkálatai a tervek szerint a nyár végéig lezárulnak. A híd közel 100 kilométeren hiányzó teherforgalmi átkelési lehetőséget teremt, miközben tehermentesíti Komárom és Révkomárom belvárosát. A magyar-szlovák közlekedési kapcsolatok folyamatosan bővülnek, 2020 végén a két főváros között létrejött a teljes értékű autópályás összeköttetés. Az M30 folyamatban lévő kivitelezésével Budapesttől Miskolcon át Kassáig végig sztrádán autózhatunk majd – mondta az államtitkár.