Előfizetés

Meglőttek egy rendőrtisztet a korlátozások elleni tüntetésen Chilében

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.23. 10:22

Fotó: LUIS HIDALGO / AFP
A belügyminiszter „megvetendő és gyáva cselekedetnek” nevezte a lövöldözést, mikor meglátogatta a sebesültet a kórházban.
Meglőttek egy rendőrtisztet a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozások elleni tüntetések során Chile fővárosában. A tiszt bal karját érte a lövedék – írták a hatóságok a Twitteren helyi idő szerint pénteken. A Cooperativa chilei rádióadó által közzétett felvételen látszik, ahogy a rendőrök vízágyúval próbálták meg feloszlatni a tiltakozó tömeget Santiago de Chile Cerrillos körzetében. Ezt követően egy ember az utcára rohant, és lövéseket adott le az egyenruhásokra. Gonzalo Blumel belügyminiszter „megvetendő és gyáva cselekedetnek” nevezte a lövöldözést, mikor meglátogatta a sebesült rendőrtisztet a kórházban. Cerrillos lakói már korábban is utcára vonultak, mert nehéz gazdasági helyzetbe kerültek a koronavírus-járvány miatt. A chilei fővárosban és környékén karantént rendeltek el, így sokan nem tudnak dolgozni járni. A kormány élelmiszersegélyt ígért az embereknek, de késlekedik a szállítás. A latin-amerikai országban eddig 61 857 fertőzöttje és 630 halottja van az új koronavírusnak.

Washington Post: atomfegyver-kísérlet végrehajtásáról tanácskoztak az amerikai kormány tagjai

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.23. 09:23
Paul M. Nakasone NSA-igazgató
Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP
A lap szerint a nemzetbiztonsági vezetők megbeszélésén semmiféle megállapodás nem született, így az Egyesült Államok nukleáris fegyverkísérletet sem hajtott végre.
Az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági illetékesei május közepén egy atomfegyver-kísérlet végrehajtásáról tanácskoztak – közölte szombatra virradóra internetes oldalán a Washington Post című lap nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva. A lap információi szerint az amerikai nemzetbiztonsági ügynökségek vezetői május 15-én tanácskoztak az 1992 óta első atomfegyver-kísérlet végrehajtásának lehetőségéről. Erre a megbeszélésre állítólag azt követően került sor, hogy a kormányzat Oroszországot és Kínát azzal vádolta meg, hogy az emberekre és a környezetre vonatkozó hatás szempontjából úgynevezett alacsony szintű – föld alatti – nukleáris kísérleteket hajtottak végre. A Washington Post a feltételezett orosz és kínai kísérletekről nem talált nyilvános adatot a világsajtóban. A Post úgy tudja: a tanácskozáson részt vevő egyik kormányzati tisztségviselő azt vetette fel, hogy a nukleáris teszttel Washington demonstrálhatja Moszkvának és Pekingnek, hogy az Egyesült Államok képes „gyorstesztre”, s ez a demonstráció hasznosnak bizonyulhat későbbi fegyverzetkorlátozási tárgyalásokon. Ehhez tartozik, hogy Washington minden jövőbeni fegyverzetkorlátozási tárgyalásba szeretné bevonni Kínát is. A nemzetbiztonsági vezetők megbeszélésén semmiféle megállapodás nem született, így az Egyesült Államok nukleáris fegyverkísérletet sem hajtott végre. A lap értesülése szerint a szakemberek arról döntöttek, hogy a jövőben sem hajtanak végre atomfegyver-kísérletet, hanem egy későbbi időpontban Washington más jellegű intézkedésekkel ad választ arra, amit orosz és kínai fenyegetésként észlel. A Nemzetbiztonsági Tanács semmilyen formában nem kívánta kommentálni a lap rövid cikkét. 

Két túlélője van a pakisztáni repülőgép-katasztrófának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.23. 08:20
Mentőegységek dolgoznak a Karacsiban történt repülőgép-katasztrófa helyszínén, 2020. május 22-én
Fotó: RIZWAN TABASSUM / AFP
Egy vállalatvezető és egy bankigazgató élte túl a tragikus balesetet, amiben 97 ember vesztette életét.
Ketten élték túl a pénteki pakisztáni repülőgép-szerencsétlenséget - jelentette be szombaton Míran Juszaf, Szindh tartomány egészségügyi minisztériumának egyik szóvivője. Pénteken még három túlélőről számoltak be, mivel egy sérült helyi lakost is az utasokhoz számoltak. A pakisztáni légitársaság A320 típusú, Lahorból Karacsiba tartó járatán 91 utas és a nyolcfős legénység tartózkodott. A két túlélő Zaffar Maszúd bankigazgató és Halíd Serdíl vállalatvezető - írja az MTI.
A mentési munkák tovább zajlanak a karacsi repülőtér közelében, a halottak azonosítása folyamatban van.A pilóta röviddel az ütközés előtt technikai problémákról számolt be az irányítótoronynak. A baleset pontos oka egyelőre tisztázatlan, de a rádióüzenet alapján hajtómű-leállásra gyanakodnak.  Szemtanúk beszámolója szerint a repülőgép több kört leírt a levegőben, mielőtt lezuhant. 
A gép szinte letarolta a közeli lakónegyedet, 25 ház vált lakhatatlanná, autók égtek ki az utcákon

A helyiek közül legalább 17-en sérültek meg, őket egy közeli kórházba szállították. A tragédia helyszínéről még több képet itt nézhet meg.
Arsad Malik, a pakisztáni légitársaság (PIA) vezetője szerint az utasszállító repülésre alkalmas állapotban volt, minden kötelező ellenőrzést végrehajtottak rajta, és a legénységet kiképezték a vészhelyzetek kezelésére. Malik független és transzparens nyomozást ígért. A repülésügyi minisztérium négytagú bizottságot küldött a helyszínre a baleset okát kivizsgálandó. Az Airbus közölte, hogy segítséget nyújt a nyomozásban.  Pakisztán március közepén, a koronavírus-járvány terjedését lassítandó leállította a légi forgalmat. A belföldi járatokat ezen a héten, nem sokkal a ramadán böjti hónap végét jelző többnapos ünnep előtt indította újra, egyebek között azért, hogy az egymástól sokszor messze élő családtagok ezekben a napokban együtt lehessenek. Nemzetközi járatokat a hónap végéig nem indítanak.   

Tíz év alatt három légi katasztrófa is történt

Az országban több súlyos repülőgép-szerencsétlenség történt az elmúlt években. 2016-ban a pakisztáni légitársaság egyik gépe lezuhant, a balesetben ötvenen vesztették életüket. 2012-ben egy kis magán légitársaság Karacsiból Iszlámábádba tartó gépe csapódott a földbe 127 ember halálát okozva. 2010-ben egy Airbus zuhant le Iszlámábád közelében, a gép 152 utasa meghalt a szerencsétlenségben.