Meghalt a Ghymes együttes billentyűse

Publikálás dátuma
2020.05.23. 10:57

Fotó: Shutterstock
Kún Csaba 57 éves korában hunyt el.
57 éves korában betegség miatt elhunyt Kún Csaba, a Ghymes együttes billentyűse – írja a Magyar Nemzet az atempo.sk hírportál alapján. Kún Csaba 1963. áprilisi 2-án Dunaszerdahelyen született és már alapiskolás korában elkezdett zongorát tanulni a helyi művészei iskolában. Tanulmányait a dunaszerdahelyi Elektrotechnikai szakközépiskolában folytatta, ez idő alatt három évig a Fortuna együttesben billentyűzött. 1982-től 18 évig szórakoztató zenét játszott a Felvidéken, Magyarországon és Ausztriában. A Ghymes együttessel 1994-től kezdett el dolgozni. Néhány évig a nagyobb koncerteken működött közre, 2000-től viszont már állandó fellépőként szerepelt a zenekarban. Mellette Szarka Gyula szóló koncertjein is rendszeresen fellépett.
Szerző

Fokozatosan készülnek a nyitásra a könyvtárak és a múzeumok

Publikálás dátuma
2020.05.23. 09:00

Fotó: Népszava
A járvány csökkenésétől függ, pontosan mikortól fogadhatnak újra látogatókat a könyvtárak, illetve a nem szabadtéri múzeumok.
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár megkezdte az újranyitás előkészítését, amely fokozatosan, időben és térben korlátozottan valósul meg. Konkrét időpontot még nem tűztek ki, ám közleményben hangsúlyozzák, a tagságok, a kikölcsönzött könyvek és az egyéb dokumentumok lejárati idejét a könyvtár folyamatosan meghosszabbítja. Erre az időszakra késedelmi díjat nem számol fel, és a nyitást követően további egy hónap türelmi időt adnak az olvasóknak a kölcsönzött anyagok visszavitelére.
A tervek szerint az első ütemben – a Központi Könyvtár mellett – tizenöt másik könyvtár kezdi meg a visszavételt és a kölcsönzést. Ezt követően tizenegy könyvtár nyitását tervezik, a harmadik fázisban húsz bibliotéka nyit ki. Az olvasók értesítést kapnak majd, mikorra várják őket, és milyen szabályok betartását kérik tőlük. Ez azért is fontos, mert jelenleg több mint kétszázezer kötet van hatvanháromezernél is több olvasónál. Noha az intézmény két és fél hónappal ezelőtt bezárt, nem hagyták magukra a látogatókat, és a háttérbeli munka sem állt le. Végzik a leltárakat, áttekintik az állományt, és ahol lehet, átrendezik a tereket: többek közt megújul a Török utcai könyvtár és bővül a Csertő parki ideiglenes könyvtár alapterülete. Megvásárolják a legfrissebb könyveket, hogy a nyitást követően minél több újdonsággal találkozhassanak az olvasók. Emellett aktív online jelenléttel igyekeztek könnyebbé tenni a karantén időszakot: a tagkönyvtárak Facebook-oldalán folyamatos ajánlókkal, online játékokkal várták az érdeklődőket, és teszik azt a továbbiakban is.
Egyelőre a nem szabadtéri múzeumok és kiállítóhelyek újranyitására sincs még konkrét időpont, ennek meghatározása szintén a járvány csökkenésétől függ – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkárságának lapunk kérdéseire adott válaszából. „Minden intézmény kidolgozta az újranyitás menetét, melyet az érvényben lévő korlátozásokhoz és óvintézkedésekhez igazítanak, és mindent megtesznek az emberek biztonságáért” – írták. Arra a kérdésünkre, becslésük szerint az elmúlt két hónapban milyen látógatószám- és bevételkiesést szenvedtek el a múzeumok, a következő választ adták: „Nem csak bevételkiesések, hanem megtakarítások is keletkeztek az elmúlt hónapok alatt, a kárfelmérés folyamatos, pontos adatok később állnak majd rendelkezésre.”
Szó szerint ugyanezeket a válaszokat kaptuk a Magyar Nemzeti Múzeumtól (MNM), amely több szabadtéri kiállítóhelyét is megnyitotta az elmúlt időszakban. A járványügyi szabályok betartása mellett május 15-től a látogatók előtt nyitva áll az MNM Vértesszőlősi Kiállítóhelye, a nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely, valamint Balassagyarmaton a ​Palóc Múzeumának szabadtéri gyűjteménye, a Palóc Ház. Május 19-től a visegrádi Mátyás Király Múzeum is újra megnyitotta a királyi palota kertjét és udvarait, valamint a Mátyás Király Játszóparkot. Kormányrendelet alapján a szabadtéri múzeumok május 4-től nyithatnak újra. Mától a szentendrei Skanzen fogad ismét látogatókat, továbbá az Aquincumi Múzeum régészeti parkja, a Fürdő Múzeum és a Hercules Villa. (A múzeum belső terei és az ott lévő kiállítások csak később lesznek ismét látogathatók.) Bár hétfőn a kulturális államtitkárság a nem szabadtéri múzeumok vezetőit levélben értesítette, milyen biztonsági intézkedések mellett nyithatnak újra, a tájékoztatás egy majdani – a bizonytalan jövőben esedékes – újranyitásra vonatkozott, derült ki Fekete Péter kulturális államtitkár szerdai online konferenciáján. (A szomszédos Ausztriában a múzeumok újra kinyithattak, a New York-i Metropolitan Múzeum kedden jelentette be, már augusztus közepén, vagy legfeljebb néhány héttel később kinyithat.) Több magyar múzeum lapunkat arról tájékoztatta, e hónapban biztos nem nyitnak ki újra. Van, amelyik csak szeptemberre valószínűsítette ezt az időpontot, van, amelyik nyáron csak a nagyobb kiállítóhelyeit nyitja meg.

Konkrét számok

A Network of European Museum Organisations (NEMO) – Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata nemzetközi felmérése szerint az európai és tengeren túli nagyobb múzeumoknál heti száz- és hatszázezer euró közötti veszteséget okoztak a járványügyi korlátozások – számolt be az Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központ (OMMIK). A Magyar Távirati Iroda szerdán adta hírül: a csehországi műemlékek fenntartója, a Nemzeti Műemlékvédelmi Hivatal mintegy 125-130 millió korona (1,7-1,8 milliárd forint) bevételtől esett el, miután a koronavírus-járvány miatt március 10-től május 25-ig zárva tartottak a látnivalók.

59 millió került át a Demeter Szilárd által vezetett PIM kasszájába

Publikálás dátuma
2020.05.22. 13:09
Demeter Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Három ösztöndíjat ezentúl a Petőfi Irodalmi Múzeum bonyolít le.
Az Alkotóművészeti Kft.-től elveszik, és a Demeter Szilárd által vezetett Petőfi Irodalmi Múzeumnak (PIM) adják három ösztöndíj szervezését – írja a hvg.hu. A portál arra hívta fel a figyelmet, hogy a Móricz Zsigmond irodalmi alkotói ösztöndíj, a Babits Mihály műfordítói ösztöndíj és az Örkény István drámaírói ösztöndíj szakmai lebonyolítója eddig is a PIM volt, de a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. hirdette meg a pályázatokat, és kapta hozzá a költségvetési támogatást. Ez egy szintén állami szervezet, amelynek tulajdonosi jogait az Emberi Erőforrások Minisztériuma gyakorolja. Egyebek közt hat alkotóházzal, két művészteleppel és két szentendrei kiállítótérrel rendelkezik. Támogatja a Hangfoglaló Programon keresztül a könnyűzenét, működteti a Kultúra.hu kulturális hírportált és a Cseh Tamás Archívumot.
A kormány döntése alapján azonban június 1-től a három ösztöndíj lebonyolítása teljesen a PIM feladatkörébe kerül.

Ennek megfelelően 59 millió forintot át is tettek a MANK-tól az egyébként is bőségesen ellátott PIM kasszájába, amelynek főigazgatója az önmagát „megveszekedett orbánistának” valló Demeter Szilárd. Amint azt tavaly nyáron a 168 Órának nyilatkozta, a kormány politikáját száztíz százalékig támogatja. 
Szerző