Előfizetés

Palkovics: Több mint 110 ezer ember bértámogatására érkezett igény a vállalkozásoktól

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.23. 13:09

Fotó: Varga György / MTI
A miniszter azt mondta, tervezi a kormány egy olyan támogatási forma kidolgozását, amellyel ennek a szektornak az újraindítását is segíteni lehet.
Mostanáig már több mint 110 ezer ember bértámogatására adtak be igényt a vállalkozások, amelyek ennek révén meg tudják tartani a munkavállalóikat rövidített foglalkoztatás keretében – közölte az innovációs és technológiai miniszter szombaton Alsópáhokon. Palkovics László a Kolping Hotel számára átadott munkahelyvédelmi támogatói okirat kapcsán beszélt arról, hogy a turizmust-vendéglátást érintette leggyorsabban a koronavírus okozta járvány, de a kormány éppen ezen a területen lépett a leghamarabb. A munkahelyek megőrzését szolgáló bértámogatási lehetőségen felül tervezi a kormány egy olyan támogatási forma kidolgozását, amellyel ennek a szektornak az újraindítását is segíteni lehet, hiszen „a pincérnek és a szakácsnak akkor is ott kell lennie, ha csak két vendég van” – jelezte a miniszter.

A kormány sem dobja vissza a 100 milliárd eurós mentőhitelt

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.05.23. 10:20
Orbán Viktor Varga Mihály pénzügyminisztert (jobbra) bízta meg az uniós hitelprogramhoz való csatlakozás feladataival
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI
Magyarország is igényelni fogja az EU munkahelymentő kölcsönét.
Hitelszerződést köt a magyar kormány és az Európai Bizottság (EB) a munkahelyeket védő SURE programban való részvételről, melyben a magyar fél garanciát vállal a tagállami kötelezettségek teljesítésére. 
Erre Orbán Viktor adott felhatalmazást Varga Mihály pénzügyminiszternek – derül ki a pénteki Magyar Közlönyben publikált kormányhatározatból. Vargának most ki kell jelölnie azt a személyt, aki a magyar állam nevében aláírja a megállapodást.
Bár a szűkszavú határozat ezt nem részletezi, a döntés azt jelenti, hogy 
a kormány is igényelné az unió által kínált százmilliárd eurós kölcsönt – és nem mellesleg, együttműködik a propagandában nap mint nap Soros-szervezetnek titulált EB-vel.

A Bizottság már április 2-án javasolta a SURE elnevezésű, 100 milliárd eurós szolidaritási eszköz létrehozását, amivel a mezőgazdasági szektorban dolgozók és a halászok munkahelyeit lehetne megvédeni; a forrásból a rövidített munkaidőre való átállás terheit is lehet finanszírozni, emellett igényelhető a felfüggesztett, de fel nem számolt munkahelyek megőrzésére is. Mint a Napi.hu megírta, az Európa Unió Tanácsa kedden bólintott rá a SURE-kölcsön kibocsátására, vagyis a kormány vihargyorsan, napokon belül bejelentette igényét az uniós hitelre.

Magyarországra is érkezett a szalmonellás lengyel csirkemájból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.23. 10:03
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hatósági intézkedés folyamatban van.
Hazánkba is jutott a szalmonellával fertőzött lengyel baromfiáruból, a hatóság azonban az európai uniós riasztási rendszeren (RASFF) keresztül érkező jelzést követően azonnal megtette a szükséges intézkedéseket – írja a Magyar Nemzet. A lap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) megtudta: a közelmúltban a litván hatóság tett RASFF-bejelentést, miszerint lengyel fagyasztott csirkecombban szalmonellát mutattak ki. A bejelentést kiterjesztették az ugyanattól a gyártótól származó fagyasztott csirkemájra is. Kiderült, hogy ez utóbbiból mintegy 800 kilogramm érkezett két magyar kereskedőhöz, a termékek esetében a hatósági intézkedés folyamatban van. Korábban a Szlovák Baromfitartók Uniója figyelmeztette a fogyasztókat arra, hogy április végén szintén szalmonellafertőzöttség miatt négy lengyel csirketerméket vontak ki a forgalomból az országban.