Előfizetés

Niedermüller: Eddig sem engedtem semmiféle zsarolásnak, és ezután sem fogok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.23. 18:53

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A teraszok nyitvatartását az önkormányzat 2012. évi rendelete szabályozza, ezen a rendeleten egyetlen betűt sem változtattak – közölte a polgármester.
„Hogy őszinte legyek, nem vagyok különösebben meglepve, hiszen ebben az országban nem szokás az objektív tájékozódás, annál elterjedtebb a hangulatkeltés” – így reagált Niedermüller Péter a Facebook-oldalán arra, hogy – mint megírtuk – a 24.hu megtudta: több kerületi vendéglátóhely szombaton engedetlenségi nyitvatartással tiltakozik a teraszok bezárásának időpontja miatt, azaz nem zár be este 10 órakor. Az erzsébetvárosi polgármester azt írta, a teraszok nyitvatartását az önkormányzat 2012. évi rendelete szabályozza, ezen a rendeleten a jelenlegi önkormányzat egyetlen betűt sem változtatott. A teraszok közötti távolságtartás előírása pedig a jelenlegi járványnak, az azzal kapcsolatos rendeleteknek felel meg. „Az persze igaz, hogy ezt a 2012-es rendeletet eddig senki nem ellenőrizte. Mi most ellenőrizni fogjuk. Méghozzá szigorúan. Akinek ez nem tetszik, az természetesen hirdethet engedetlenségi mozgalmat, de csöndben mondom, eddig sem engedtem semmiféle zsarolásnak, és ezután sem fogok. Sőt....” – fogalmazott Niedermüller.

Heves zivatarokkal és viharos széllel érkezhet meg este a hidegfront

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.23. 16:49
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Néhol felhőszakadásra is számíthatunk. A hőmérséklet hajnalban 7 és 13 fok között alakul.
Estétől egy északnyugat felől érkező hidegfront hatására a Dunántúlon egyre többfelé várhatók zivatarok, nagyobb eséllyel az Észak-Dunántúlon hevesebb zivatar is kialakulhat. A zivatarokat, heves zivatarokat egy-egy helyen felhőszakadás és kisebb méretű jég kísérheti – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. A zivatarok veszélye miatt Győr-Moson-Sopron megyére másodfokú, a fővárosra és Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Győr-Moson-Sopron és Vas megyében felhőszakadásra is figyelmeztetnek.
Az északnyugatira forduló szél megerősödik, főként a Dunántúlon és a középső országrészben viharos széllökések is lehetnek. A szél miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.    A hőmérséklet késő este 12 és 17, hajnalban 7 és 13 fok között alakul.
Vasárnap elsősorban a déli országrészben, északkeleten, illetve keleten alakulhatnak ki további zivatarok. Ezekhez a zivatarokhoz leginkább viharos szél, apró szemű jég társulhat. Nyugat felől gyorsan csökkenni fog a felhőzet, és a déli órákra a keleti határ mentén is kisüthet a nap. A zárt felhőtakaró feloszlását követően nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk délután helyenként záporral, zivatarral. Kezdetben nagy területen lesz erős, néhol viharos az északnyugati szél, amely napközben fokozatosan mérséklődik. A zivatarok és a szél veszélye miatt vasárnapra is elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki:
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között valószínű.

Száz magyar koronavírusos beteget kezelnek egy Japánból hozott gyógyszerrel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.23. 16:47
Az influenza ellen használt, de a koronavírus elleni védekezésben is bevetett Avigan-tabletták
Fotó: KAZUHIRO NOGI / AFP or licensors
A favipiravir tartalmú szert klinikai körülmények között vetik be, „nagy óvatossággal”.
Magyarország az elsők között kapott a koronavírus-kezelésben is alkalmazott, favipiravir tartalmú japán Avigan gyógyszerből, a japán kormány összesen 12200 tablettát adományozott nekünk, ami 100 beteg ellátásához elegendő – jelentette be Facebook-oldalán Szijjártó Péter.
A külügyminiszter hozzátette, a gyógyszert „a legjobb helyre”, a Pécsi Tudományegyetem Kutatási Központjába szállítják, ahol egy helyi kutatócsoport vizsgálja jövőbeli felhasználhatóságát. A videóban megszólalt a csoportot vezető Kovács L. Gábor professzor is: emlékeztetett rá, hogy a szert Japánban törzskönyvezték, és először az influenza ellen vetették be, amivel szemben nagyon hatásosnak bizonyult, remekül pusztította a vírusokat. Mos a világ számos pontján, így nálunk is tesztelik, hogy az Avigan mennyire hatékony a koronavírusosok kezelésében – nagy óvatossággal, klinikai körülmények között adják be a tablettákat a vizsgálatban résztvevő száz betegnek.
A bejelentésnek némileg már megágyazott, hogy Szlávik János infektológus az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján méltatta az ígéretes favipiravir-kezelést. A hatóanyag jelentősen lecsökkentheti a koronavírus-fertőzés időtartamát, és csilapítja a súlyosabb tüneteket – hátránya azonban, hogy nagy dózisban kell használni, és terhesek nem használhatják, mivel  - ahogy cikkében a The New York Times rámutatott - születési rendellenességet is okozhat az újszülötteknél.