Előfizetés

Japán egész területén feloldják a rendkívüli állapotot

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 12:49

Fotó: Kotaro Numata / AFP/Yomiuri
Abe Sindzó közölte: két hónap alatt az ország sikeresen megfékezte a járvány terjedését.
Japán egész területén feloldják a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott rendkívüli állapotot – jelentette be hétfőn Abe Sindzó japán miniszterelnök. Hozzátette, hogy két hónap alatt az ország sikeresen megfékezte a járvány terjedését. A korlátozásokat a hónap közepén már több prefektúrában feloldották. A világ harmadik legerősebb gazdaságának számító Japánban a többi országhoz képest viszonylag kevés, 16 600 fertőzést regisztráltak eddig. Az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató adatai szerint a Covid-19-be 839-en haltak bele.

„Repülőstoppal” juthat haza Alaszkából a kutyaszánverseny győztese

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 11:46
Illusztráció
Fotó: JIM WATSON / AFP
Thomas Waerner és 16 kutyája, miután 9 és fél nap alatt megtettek 1600 kilométert, az utazási korlátozások miatt több mint két hónapja várja, hogy visszatérhessen a családjához.
Több mint két hónapja nem tud hazajutni Alaszkából az idei Iditarodnak, a világ egyik legkeményebb kutyaszánversenyének norvég győztese a járványügyi korlátozások miatt. A 47 éves Thomas Waerner március 17-én szelte át a verseny célvonalát a nyugat-alaszkai Nome-ban, csaknem 9 és fél nap alatt teljesítve az 1600 kilométeres távot. A férfi és 16 kutyája azóta Alaszkában rostokol az utazási korlátozások miatt. „Nagyon szeretem Alaszkát. Tényleg álmaim helye, de otthon vár a családom” – mondta Waerner, akit felesége, öt gyermeke és 35 szánhúzókutya vár Torpában.
A férfi a tervek szerint június elején fog tudni hazarepülni a fairbanksi székhelyű Everts Air Cargo légitársaság jóvoltából. A cég a norvégiai Solában működő Légitörténeti Múzeumnak készül eladni egy DC-6 repülőgépet, az 1950-es évek egyik klasszikus darabját. A két fél a héten véglegesíti a megállapodást. „Gyakorlatilag stoppolni fogunk. A gép Norvégiába megy és elvisznek minket. Hatalmas szerencsénk van” – mondta Waerner.
A hajtó megjegyezte, hogy miután hazaért, valószínűleg az 
„igen, drágám”

lesz a válasza mindenre, tekintettel arra, hogy a felesége most egyedül gondoskodik a népes családról, miközben állatorvosként dolgozik.

Már több mint 350 ezer fertőzöttet tartanak nyilván Oroszországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 11:22

Fotó: AFP/Sputnik
Az újonnan diganosztizált esetek 43,7 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 92-vel 3633-ra, a gyógyulásoké 5499-cel 118 789-re emelkedett.
Oroszországban egy nap alatt 8946-tal 353 427-re emelkedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint. Ez 2,6 százalékos, és tizedik napja 10 ezer alatti napi növekményt jelent. Az újonnan diganosztizált esetek 43,7 százaléka tünetmentes. A halálozások száma 92-vel 3633-ra, a gyógyulásoké 5499-cel 118 789-re emelkedett. Moszkvában 41-en vesztették életüket, amivel az elhunytak száma itt meghaladta a kétezret és 2034-re nőtt. Az igazolt fertőzések napi növekménye a fővárosban 1,6 százalék volt. A járvány alatt Oroszországban több mint 8,9 millió, az elmúlt egy nap leforgása alatt pedig 260 ezer tesztelést végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 287 683 embert tartanak megfigyelés alatt. Anna Popova tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője egy vasárnap éjjeli tévéműsorban arra figyelmeztetett, hogy noha Oroszország túljutott már a napi fertőzések tetőzésén, ezt, mint korábban mindenütt máshol a világon, a halálozások számának növekedése fogja követni. Popova a Rosszija 1 csatornán azt mondta, hogy Oroszország 85 régiója közül 44-ben vált lehetővé a korlátozó intézkedések könnyítése. Beszámolója szerint 17-ben ezek közül a járvány reprodukciós rátája 1, 27-ben pedig ennél alacsonyabb. A járvány kedvező forgatókönyv szerint alakul Oroszországban – mondta a tisztifőorvos. Arra a sajtóban megszellőztetett vádra reagálva, miszerint magas az orosz egészségügyi dolgozók halálozási rátája, azt mondta, hogy az nem tér el jelentősen az országos halálozási összképtől. Közölte, hogy az országban minden fertőzöttről és koronavírus-halottról tudnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy Oroszországban a nyugati gyakorlattól eltérően az összes áldozat esetében boncolásos vizsgálattal állapítják meg a halál okát.