Előfizetés

Görögország újraindította a menetrend szerinti komp- és légi járatokat a szigeteire

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 12:53
Egy utas hőmérsékletét ellenőrzik Pireuszon beszállás előtt
Fotó: PANAYOTIS TZAMAROS / AFP/NurPhoto
Megnyitottak a kávézók és éttermek is.
Görögország a koronavírus-járvány elleni két hónapos küzdelem után újraindította a menetrend szerinti komp- és légi közlekedést a szigetein hétfőn. A megbetegedéseket tükröző számok alapján a kormány úgy ítélte meg, sikeresen megfékezték a járvány terjedését a görög szigeteken, így három héttel hamarabb bejelentette a turistaszezon kezdetét. Az újraindítás első lépésében azonban a kompközlekedést a normális járatsűrűség felére korlátozták, és továbbra sem engedélyezték a Görögország és járványtól jobban sújtott Olaszország közötti járatokat. A kompjáratokon és az éttermekben a távolságtartás szabályainak betartása kötelező: az éttermek és szórakozóhelyek az asztalaik felét használhatják, és minden asztalnál legfeljebb 6 vendég ülhet. A kormány azt is bejelentette, hogy a nyár kezdetéig teljesen újra szeretnék nyitni az országot. Május végén teszik közzé azon országok listáját, amelyek állampolgárai kéthetes hatósági karantén és koronavírus-tesztelés nélkül is ellátogathatnak Görögországba. A Johns Hopkins amerikai egyetem összesítése szerint Görögországban eddig 2900 koronavírusos fertőzöttet és 171 halálos áldozatot regisztráltak, jóval kevesebbet, mint a mediterrán térség más meghatározó országaiban. A járvány miatt több ideiglenes intenzív osztályt is telepítettek Leszbosz, Számosz, Rodosz, Zákintosz és Korfu szigeteire a meglévő krétai intenzív osztály kapacitásai mellé. Az idegenforgalom a görög gazdaság létfontosságú eleme, a bruttó összterméknek (GDP) több mint 10 százalékát teszi ki. A kormány adatai szerint több mint 34 millió látogató utazott Görögországba tavaly, akik összesen 18,2 milliárd eurót költöttek. 

Japán egész területén feloldják a rendkívüli állapotot

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 12:49

Fotó: Kotaro Numata / AFP/Yomiuri
Abe Sindzó közölte: két hónap alatt az ország sikeresen megfékezte a járvány terjedését.
Japán egész területén feloldják a koronavírus-járvány lassítása érdekében hozott rendkívüli állapotot – jelentette be hétfőn Abe Sindzó japán miniszterelnök. Hozzátette, hogy két hónap alatt az ország sikeresen megfékezte a járvány terjedését. A korlátozásokat a hónap közepén már több prefektúrában feloldották. A világ harmadik legerősebb gazdaságának számító Japánban a többi országhoz képest viszonylag kevés, 16 600 fertőzést regisztráltak eddig. Az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató adatai szerint a Covid-19-be 839-en haltak bele.

„Repülőstoppal” juthat haza Alaszkából a kutyaszánverseny győztese

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.25. 11:46
Illusztráció
Fotó: JIM WATSON / AFP
Thomas Waerner és 16 kutyája, miután 9 és fél nap alatt megtettek 1600 kilométert, az utazási korlátozások miatt több mint két hónapja várja, hogy visszatérhessen a családjához.
Több mint két hónapja nem tud hazajutni Alaszkából az idei Iditarodnak, a világ egyik legkeményebb kutyaszánversenyének norvég győztese a járványügyi korlátozások miatt. A 47 éves Thomas Waerner március 17-én szelte át a verseny célvonalát a nyugat-alaszkai Nome-ban, csaknem 9 és fél nap alatt teljesítve az 1600 kilométeres távot. A férfi és 16 kutyája azóta Alaszkában rostokol az utazási korlátozások miatt. „Nagyon szeretem Alaszkát. Tényleg álmaim helye, de otthon vár a családom” – mondta Waerner, akit felesége, öt gyermeke és 35 szánhúzókutya vár Torpában.
A férfi a tervek szerint június elején fog tudni hazarepülni a fairbanksi székhelyű Everts Air Cargo légitársaság jóvoltából. A cég a norvégiai Solában működő Légitörténeti Múzeumnak készül eladni egy DC-6 repülőgépet, az 1950-es évek egyik klasszikus darabját. A két fél a héten véglegesíti a megállapodást. „Gyakorlatilag stoppolni fogunk. A gép Norvégiába megy és elvisznek minket. Hatalmas szerencsénk van” – mondta Waerner.
A hajtó megjegyezte, hogy miután hazaért, valószínűleg az 
„igen, drágám”

lesz a válasza mindenre, tekintettel arra, hogy a felesége most egyedül gondoskodik a népes családról, miközben állatorvosként dolgozik.