Vitézy Dávid végleg eltörölné a félbemaradt biodóm melletti parkolóház tervét

Publikálás dátuma
2020.05.25. 21:49
Vitézy Dávid
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Most az állami cég vezetője szorgalmazza, hogy a Városliget csak a gyalogosoké és a bicikliseké legyen.
Megérett az idő arra, hogy a Városliget valóban csak a gyalogosok és kerékpárosok birodalma legyen, és a közúti forgalom egyáltalán ne lépje át a Városligetnél a Hungária gyűrű vonalát – érvelt Facebook-oldalán Vitézy Dávid amellett, hogy végleg el kellene vetni a Fővárosi Állat- és Növénykert, illetve ez egyelőre befejezetlen biodóm mellé, az egykori Vidámpark helyére tervezett 700 férőhelyes parkolóház tervét. Az idén februárban létrehozott állami cég, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója ugyanis „csalódottan olvasta”:
A Városligeti Építési Szabályzat (VÉSZ) módosítására készült friss fővárosi javaslatban a 700 férőhelyes új parkolóház előírásként ismét benne van a tervekben.

  – Erre a parkolóházra semmi szükség nincs, a Ligetbe ez a létesítmény nem való, közlekedési szempontból is aránytévesztés volna a megépítése. A Városliget autómentesítésével ellentétes egy ilyen forgalmú parkolóház telepítése. A parkolóházra a kormány által már átadott, de eddig fel nem használt közel 6 milliárd forintnyi forrás a fővárosnál maradhatna és felhasználhatnák a biodóm befejezésére – sorolta Vitézy Dávid.  A BKK egykori vezetője állítja: a tervezett Hermina garázst tökéletesen kiváltja a kisföldalatti Mexikói úti végállomásánál építendő, P+R parkolóház, amely szerepel is a VÉSZ tervezetében. Ez a garázs hétközben az M3 autópálya felől érkező autós ingázókat, hétvégén pedig a Városliget látogatóit szolgálhatná. Ezért kéri a főváros vezetését, töröljék az állatkert mellé tervezett parkolóházat a VÉSZ felülvizsgálatakor.  Minderre reagálva a városháza közleményben jelentette ki: a biodóm mellé tervezett állatkerti parkolóházat egyáltalán nem tervezi megépíteni. A helyét azonban biztosítják, mivel az OTÉK (Országos Településrendezési és Építésügyi Követelmények) parkolási normatívája szerint ez a kormányrendeletben szabályozott kötelességük - írták "Ugyanakkor az előző városvezetés és a kormány megállapodásában szereplő 1000 helyet 700-ra csökkenthettük. Ha pedig a Fővárosi Nagycirkusz elköltözik a területről, a kötelező parkolószám tovább csökkenthető. Ehhez azonban kormánydöntésre van szükség" - olvasható az önkormányzat közleményében.
Szerző

Visszautasítja az orvosi kamara Káslert, és azt szeretné, ha a miniszterek végre vállalnák a felelősséget

Publikálás dátuma
2020.05.25. 21:22
Kásler Miklós
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró egészségügy a nemzet érdeke.
"Kásler Miklós miniszter mai nyilatkozatát, melyben az orvosokra hárítja az ágyak felszabadításáról hozott utasításának szakmai-etikai következményeit, hippokratészi esküjük megszegésével is vádolva őket, a teljes orvostársadalom nevében visszautasítjuk", írta nyilatkozatában a Magyar Orvos Kamara. A MOK azt követően állt ki a mundér becsületéért, miután az egészségügyért felelős tárcavezető többször elbábozta, miszerint neki semmi köze a kórházi ágyak kiürítéséhez. Kásler állítása az, hogy azt az utasítást adták a kórházaknak, hogy minden beteget el kell látni, akinek az állapota ezt megköveteli. Ezek után az orvosok döntöttek, hogy az illető beteget benntartják, vagy hazaengedik. „Ők döntöttek tehát, saját felelősségük rajta. Aki nem követte az utasításokat, nem volt összhangban a saját hippokratészi esküjével”.  
A MOK azt szeretné elérni, ha a döntéshozók, miniszterek, akik az egész nemzet szolgálatára kaptak felhatalmazást, mindenkor hitelesen vállalják fel döntéseik következményeit. A szakmai szervezet szerint a nemzet érdeke, hogy egy tiszta, korrupció nélküli, a hibákat transzparensen feltáró és azokból folyamatosan tanuló, a betegeket középpontba helyező egészségügyünk legyen. Ebben a Magyar Orvosi Kamara továbbiakban is szakmai partnerséget biztosít, ahogyan tette a járvány időszaka alatt is.
Szerző

Szalmabálák égnek napok óta Demjénnél (videó)

Publikálás dátuma
2020.05.25. 20:11

Fotó: Keskeny Attila tűzoltó zászlós / BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
A lángok péntek dél óta mintegy tizenötezer kör- és kockabálára terjedtek át.
Három napja dolgoznak a tűzoltók egy telephelyen keletkezett bálatűz felszámolásán Demjén határában – közölte a Heves megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Nagy Csaba elmondta: a nem sokkal péntek dél előtt érkezett riasztás óta a tűzoltók, továbbá a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat csaknem 25 munkatársa hét járművel vett részt az eddig ismeretlen okból keletkezett tűz felszámolásában.
A Demjén közelében található telephelyen először mintegy ötszáz bála és egy munkagép kapott lángra, a nagy szélben a tűz gyorsan terjedt, további bálák is meggyulladtak, ezért több egység az ingatlanon található épületeket is védte. Az oltás és a helyszín biztosítása egész hétvégén tartott, az utómunkákat jelenleg is végzik egri tűzoltók. A szóvivő jelezte: a lángok péntek óta további, mintegy tizenötezer kör- és kockabálára terjedtek át.
Az oltás során az áramszolgáltató szakemberei a lángok által veszélyeztetett vezetékeket feszültségmentesítették, a bálák szétterítésében és a tűzfészkek feltárásában számos erőgép is segítette a munkát. Nagy Csaba hozzátette: senki sem sérült meg, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vizsgálja a tűz kialakulásának okát.
Szerző