Előfizetés

Ítélet a baltás gyilkos ügyében: Magyarországot nem marasztalták el

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.05.26. 11:41
Ramil Safarov
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A testület ugyanakkor elítélte Azerbajdzsánt, amiért hazatérése után szabadon engedte a gyilkosság miatt Magyarországon elítélt férfit.
Magyarország nem sértett nemzetközi jogot, amikor kiadta Azerbajdzsánnak a „baltás gyilkosként” emlegetett Ramil Safarovot, döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden. A testület ugyanakkor elítélte Azerbajdzsánt, amiért hazatérése után szabadon engedte a gyilkosság miatt Magyarországon elítélt férfit. A bíróság véleménye szerint az azeri hatóságok indokolatlanul döntöttek úgy, hogy büntetlenséget biztosítanak Safarovnak egy súlyos gyűlölet-bűncselekmény miatt. Ezzel a közép-ázsiai ország több ponton is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét. 
Ramil Safarov még a magyar tárgyaláson
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az EJEB szerint a magyar hatóságok az Európa Tanács elítélt személyek átszállításáról szóló egyezményében meghatározott eljárás szerint cselekedtek, amikor Safarovot átadták az azeri hatóságoknak. A strasbourgi székhelyű bírósághoz nem nyújtottak be kézzelfogható bizonyítékot annak igazolására, hogy a magyar hatóságok tudatában voltak annak, hogy a hazatért férfit Azerbajdzsánban szabadon engedik – áll az ítéletről kiadott sajtóközleményben. A bírák megítélése szerint a magyar hatóságok a lehetőségeikhez képest mindent megtettek: tiszteletben tartották az egyezményben foglalt eljárási szabályokat, és bíztak abban, hogy az Európa Tanács egy másik tagállama jóhiszeműen fog eljárni.
A többségi ítélethez különvéleményt fűzött Pinto de Albuquerque bíró, aki Magyarországgal kapcsolatban megállapította: a hatóságok pontosan tisztában voltak azzal, hogy az elítélt gyilkos a hazájában büntetlenséget fog élvezni. Ezzel szerinte Magyarország megsértette az emberi jogi konvenció 2. cikkelyébe foglalt eljárást. Az EJEB-hez 2013. február 25-ikén fordultak az elhunyt örmény katona hozzátartozói, hogy állapítsák meg: Aterbajdzsán és Magyarország egyaránt törvényt sértett a Safarov-ügyben.

Ramil Safarov 2004-ben egy NATO-békepartnerségi program keretében érkezett Magyarországra. Egy szobában lakott az örmény Gurgen Margarjannal. Safarov egy szupermarketben vásárolt baltával 2004. február 19-ikén megölte örmény szobatársát. Az azeri gyilkos egy másik örményt is meg akart ölni, de az ő szobája zárva volt. Safarovot elkapták, a nyomozóknak beismerte a tettét, és azt mondta, ha kiszabadul, továbbra is örmáényeket fog ölni. 2007-ben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték az egyértelműen gyűlöletből elkövetett bűncselekmény miatt. 2012-ben Magyarország kiadta őt Azerbajdzsánnak, ahol hősként ünnepelték és a büntetését eltörölték.

Kórházi ágyak kiürítése: megjött Rétváriék válasza, az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.26. 11:23

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
„Nem maradhat megválaszolatlanul a 33 éves esztergomi édesanya értelmetlen és elkerülhető tragédiája sem” – hangsúlyozta a párt elnöke.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke még április 20-án küldte el a kórházi ágyak kiürítésével kapcsolatos kérdéseit az Operatív Törzsnek, miután a kórházak közölték, hogy – bár minden adat a rendelkezésükre áll, és arról naponta tesznek jelentést az Operatív Törzsnek – nem nyilatkozhatnak. Az MSZP elnöke a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében most közölte: egy hónapig üldögéltek a levelén, pedig még Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője is úgy nyilatkozott április 27-én, hogy a kérdései nem bonyolult kérdések, a kért adatokból semmi sem titkos, és személyesen garantálja, hogy megkapja őket. Rétvári Bence államtitkár pedig, aki a válaszlevelet jegyzi, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának április 28-i ülésén jelentette ki, hogy „természetesen” választ fog kapni a levelére. Tóth Bertalan kiemeli: Rétvári levelére nehéz szavakat találni, érdemi válasz nincs benne egyetlen kérdésre sem, de ahogyan fogalmaz: „Minden olyan állítást visszautasítunk, hogy a kórházi ágyak előkészítésével kapcsolatos döntések betartása a betegek egészségét vagy életét veszélyeztette volna.” „Talán a dühítő szó írja le legjobban az érzéseimet, amikor ezeket a cinikus sorokat olvastam” – írta az MSZP elnöke, és bejelentette: „ezek a kérdések nem maradhatnak megválaszolatlanul, nem maradhat megválaszolatlanul a 33 éves esztergomi édesanya értelmetlen és elkerülhető tragédiája sem, ezért az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.” 
Az MSZP elnöke április 17-én levélben 91 kórháztól, valamint a humán tárcától és Belügyminisztériumtól is megkérdezte, hogy telephelyenként hány ágyat kellett felszabadítaniuk; hány beteget kellett hazaküldeniük; a hazaküldött betegeken hazaküldés előtt végeztek-e vírustesztet; tájékoztatták-e a betegek lakóhely szerinti önkormányzatait, hogy ellátásra szoruló embereket szállítanak haza. Mint május elején megírtuk, választ addigra csak a Belügyminisztériumból kapott Tóth Bertalan, a hivatal továbbította részére egyetlen intézmény, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKII) adatait. Az intézmény főigazgatója arról tájékoztatta, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések következtében csak ebben az intézményben a beavatkozások közel háromnegyedét elhalasztották ebben az időszakban. Míg korábban átlagosan heti 110 műtétet végeztek, addig most a veszélyhelyzet ideje alatt átlagosan 30-at.

Zivatar és viharos szél jöhet – Ismét az ország egész területére figyelmeztetést adtak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.26. 07:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között valószínű.
A zivatarok veszélye miatt ismét az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden napközben erőteljes gomolyfelhő-képződés várható néhány órás napsütéssel, a déli óráktól többfelé záporral, zivatarral. Területi átlagban nem, de intenzívebb gócokban lokálisan akár nagyobb mennyiség is hullhat. Az északnyugati, északi szelet élénk, főként a Dunántúlon erős lökések kísérhetik, de zivatarok környezetében viharos lökések lehetnek, és apró szemű jég is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 21 fok között valószínű. Késő estére 9 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.