Előfizetés

Felújítási tanácsadóhálózat alakul

M. I.
Publikálás dátuma
2020.05.26. 21:10

Fotó: CHASSENET / AFP
Nagyságrendekkel pörgetné fel az energiamegtakarítási célú lakásfelújításokat egy EU-támogatásból kiépülő civil tanácsadó-hálózat.
Renohub néven az épületek energetikai felújítását segítő országos hálózatot hozna létre másfélmillió eurós EU-támogatásból öt civil hazai szervezet és cég - derült ki az érintettek keddi online sajtótájékoztatóján. Ennek kapcsán Orbán Gábortól, az Energiaklub ügyvezetőjétől megtudtuk: céljuk az elkövetkező másfél-három év alatt országos tanácsadóiroda-hálózat kiépítése. Ennek érdekében most önkormányzatokkal tárgyalnak. Egy honlapot is kialakítanának, amelyen a legfontosabb tudnivalók között pénzügyi információkat és minősített kivitelezők elérhetőségeit közölnék, a lakástulajdonosok pedig előszámításokat is végezhetnének. A hazai lakások 60 százaléka több mint 40 éves; a mintegy 800 ezer, a hatvanas-nyolcvanas években épült, hőszigeteletlen családi házak, az úgynevezett Kádár-kockák háromszor-négyszer több energiát fogyasztanak, mint a 2001 utáni épületek - hívta fel a figyelmet Koritár Zsuzsanna, a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója. Egy jó felújítás révén ugyanakkor a rezsiköltség akár 50-60 százalékkal is csökkenhet. Orbán Gábor figyelmeztetett: az átgondolatlan beavatkozások jelentősen növelhetik a költségeket, csökkenthetik a megtakarítást és a rossz szájízt hagyhatnak a tulajdonosban. Varga Zoltán, az Imro Ddkk Kft. szakértője már csak azért is fontosnak tartotta a megfelelő előkészítést, mert egy lakógyűlésen tulajdonosonként akár 2-4 millió forintos kiadást is vállalhatnak. Oelberg Károly, az AACM Central Europe Kft. ügyvezetője a felújítások áfacsökkentését sürgette. Az előkészítésben részt vesz a Magyar Családiház-tulajdonosok Egyesülete is. Orbán Gábor szerint fő céljuk, hogy a mostaninál nagyságrendekkel élénkebb lakásfelújítások révén csökkenjen az ország energiafelhasználása. Kérdésünkre szükségesnek nevezte ebben a fajsúlyosabb állami szerepvállalást.

Hadigazdálkodás jön 2021-ben

Papp Zsolt
Publikálás dátuma
2020.05.26. 19:16

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
Dráguló állam, csökkenő egészségügyi-, stagnáló oktatási-, és növekvő nyugdíjkiadások, az önkormányzatok ellehetetlenítése, megugró fegyverbeszerzések – ez a jövő évi gazdaságvédelmi költségvetés terve.
A kormány kedden benyújtotta a 2021-es költségvetés tervezetét a parlamentnek, ebben jövőre 21 951 milliárd forintos kiadással számol, ami 787 milliárd forinttal, 3,7 százalékkal több az idei tervekhez képest. Mivel mindezt három százalékos várható inflációval tervezte meg a kormány, így a kiadások reálértéke 0,7 százalékos növekedést takar, ami szerény lehetőségekre utal egy évvel a választások előtt. Pedig a kormány az idei 3 százalék körüli visszaesés után jövőre már 4,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol. A költségvetés szerkezetét látva maradt a hadigazdálkodás: minden érdemi költségvetési kiadást a kormány  a gazdaságvédelmi alapba pakolt bele, ami rontja a költségvetés áttekinthetőségét. Például a Budapest-Belgrád vasút eltűnt a büdzséből, pedig tovább épül, de a gazdaságvédelmi kiadások között szerepel a paksi bővítés 115 milliárdja, a modern városok vagy a modern falvak program is, vagyis ebbe az alapba csomagolta össze a kormány a költségvetés szokásos fejlesztési kiadásait. A hadigazdálkodás annyiban is maradt, hogy 2021-ben is folytatódik az önkormányzatok sanyargatása: a tehetős önkormányzatoktól idén 43, 2021-ben már 160 milliárd forintot vonnak el. De a költségvetés járvány elleni alapjába – mert ez is megmarad –, kerül az önkormányzatok 87 milliárd forintos gépjármű adója is. A költségvetés legnagyobb nyertesei a honvédség fegyverszállítói lesznek, ugyanis a honvédelmi kiadások 28 százalékkal emelkednek, ebből a szempontból is marad a hadigazdálkodás.  
A jövő évi költségvetés tervezetében a jóléti kiadások az idei terveknél 5,8 százalékkal lesznek magasabbak, ám a számokkal trükközik a kormány, ugyanis ezek az idei büdzsé eredeti tervéhez mért számok, nem pedig annak teljesüléséhez, azaz a várható költésekhez viszonyították. A Költségvetési Tanács elemzéséből tudható, hogy az egészségügy kiadásai az idei várható költésekhez képest alig 0,7 százalékkal emelkednek – vagyis reálértéken jelentősen csökkennek, amit a Tanács azzal magyaráz, hogy idén több száz milliárd forintnyi egyszeri egészségügyi kiadás lesz a járvány miatt, ami jövőre nem ismétlődik. Mindez persze nem derül ki a kormány által a parlament elé terjesztett törvényjavaslatból, ugyanis nem közlik sem a képviselőkkel, sem a közvéleménnyel, hogy milyen 2020-as bázison tervezték meg a jövő évi költségvetést. A kormány által prezentált számokból az látható, hogy az egészségügyi kiadások nyolc százalékkal emelkednek. Ezen belül viszont az látható, hogy a háziorvosi és a fogorvosi ellátásokra szánt pénz még csökken is 2020-hoz képest, vagyis egyelőre semmi nem látszik a nagy egészségügyi reformkészülődésekből. Az oktatásban sem sokkal jobb a helyzet: jövőre 2228 milliárd forintot szán erre a célra a kormány, ami 78 milliárd forinttal, illetve 3,7 százalékkal több az idei előirányzatnál, vagyis reálértéken 0,7 százalékkal nőnek a kiadások. Erről szintén nem lehet azt mondani, hogy az oktatást a kormány kiemelt ágazatként kezelné. Jelentősen, 30 százalékkal emelkedik a munkanélküli ellátásokra szánt összeg, ami a válság következtében megugró állástalan tömeg miatt teljesen indokolt, a nyugdíjkiadások pedig kilenc százalékkal lesznek magasabbak. A nyugdíjak év elején várhatóan három százalékkal emelkednek, ám 2021-ben plusz egyheti nyugdíjat fizet az állam, sőt ha összejön a 3,5 százalék feletti gazdasági növekedés akkor nyugdíjprémium is lesz – ezt már Varga Mihály pénzügyminiszter mondta a parlamentből közvetített online sajtótájékoztatóján. A kormány a benyújtott számok szerint az államadósság-kezelés kiadásain igyekszik spórolni, de stagnálnak, vagyis reálértéken csökkenek a környezetvédelem kiadási, és hosszú idő után mérséklődnek a sportkiadások is. A sport és szabadidős tevékenységekre 2021-ben 310 milliárdot szán a kormány, ami 50 milliárdos, illetve 14 százalékos csökkenés 2020-hoz képest. Persze mindez csak terv, a kormánynak továbbra is megmarad a joga, hogy akár több száz milliárd forintos átcsoportosításokat hajtson végre év közben.

Jövőre már többet költhetnek az emberek

Az idei 3 százalékos visszaesés után jövőre a kormány 4,8 százalékkal gazdasági növekedést vár, mindezt három százalékos infláció mellett. A bérek az idei 5,7 százalék után jövőre már 6,9 százalékkal nőhetnek, ebből a versenyszférában 7, a közszféra 6,3 százalékos lehet a bővülés. A foglalkoztatás idén még 1,8 százalékkal csökken (ebből a versenyszférában 3,3 százalékkal), ám 2021-ben már 1,6 százalékkal nőhet dolgozók száma, amiből a versenyszéfre két százalékos növekedéssel veheti ki a részét – míg a közszféra létszáma az idei kis növekedés (közmunka) után stagnál. A növekvő foglalkoztatás és a béremelések következtében a lakosság fogyasztás jövőre már 3,6 százalékkal növekedhet, ami érdemi előrelépés az idei 0,9 százalékhoz képest, de még nem éri el a tavaly mért 5 százalékos bővülést.   

Egy mondatban:

  • A Fidesz nem tanult semmit a koronavírus-járványból, ami megmutatta, hogy hatalmas lyukak tátonganak a magyar szociális ellátórendszeren, és ez érdemi beavatkozás nélkül szociális katasztrófához vezet – Tóth Bertalan, MSZP elnök.
  • A városliget lebetonozása, újabb üresen kongó budapesti stadion építése és kínai pusztavasút helyett valódi értékteremtő beruházásokra lenne szükség - véli Fekete-Győr András, a Momentum elnöke.
  • Kivéreztetés – nagyjából ezt jelenti a kormány költségvetési megszorító javaslata az önkormányzatok számára – Karácsony Gergely főpolgármester.
  • Feléli a jövőt a kormány költségvetése - Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Életveszélyesek is lehetnek a hamis fogyókúrás készítmények

MTI
Publikálás dátuma
2020.05.26. 15:40

Fotó: Alice S. / AFP/BSIP
Kihasználják a hamisítók, hogy egyre nagyobb a kereslet a tökéletes alak gyors elérését segítő szerekre, bizonyos étrend-kiegészítők azonban ezt nemhogy segítik, allergiás reakciókat is kiválthatnak.
Allergiás reakciókat válthatnak ki a hamis fogyókúrás készítmények – hívta fel a figyelmet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Mint írták, egyre több hamisító használja ki, hogy a késő tavaszi, kora nyári időszakban megnő a kereslet a különböző fogyókúrás szerek iránt, és a tökéletes alak gyors elérését ígérve akár életveszélyes termékeket ajánlanak a fogyasztóknak. 

Egyre népszerűbbek

Magyarországon folyamatosan nő a kereslet az étrend-kiegészítők iránt. A növekedés a 18 és 22 év közötti korosztály körében jelentős, míg 2018-ban 31 százalékuk szedett ilyen készítményeket, addig ez az arány 2019-re 46,7 százalékra emelkedett. 

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) idei legfrissebb felmérése szerint a fiatalok közel 40 százaléka találkozott már hamis étrend-kiegészítővel. 
Bizonyos fogyást támogató készítmények megfelelő diétával és mozgással kombinálva megoldást jelenthetnek a testsúlyproblémákkal küzdők számára – idézi a közlemény Pomázi Gyulát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét, a HENT elnökhelyettesét, aki hozzátette, a megbízható fogyókúrás termékek megkülönböztetését azonban nehezíti, hogy a túlnyomó többségük étrend-kiegészítőnek minősül, így a jelenlegi uniós gyakorlatnak megfelelően forgalmazás előtt nem esik át bevizsgálási folyamaton, a gyártónak csupán bejelentési kötelezettsége van az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé.
A közlemény a 2018-ban létrehozott Biztonságos Étrend-kiegészítő Programot ajánlja a fogyasztók figyelmébe, amelyet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT), a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK), Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ), a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége (GYNSZ) és a Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (MÉKISZ) hívott életre. A kezdeményezéshez már több mint 1600 patika csatlakozott. A náluk kapható étrend-kiegészítők átestek a minőségi megfelelőségre is kiterjedő kockázatértékelésen, a vásárlók így garantált minőségű termékeket kapnak.