Előfizetés

Mészáros és a haverok soha nem kaszáltak még olyan sok állami pénzt, mint koronavírus idején

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.27. 12:12

Szerdára virradóra tette közzé a CRCB (Corruption Research Center Budapest) legfrissebb jelentését, amelyben 2005 januárjától 2020 április végéig elemezték az összes állami közbeszerzést, majdnem 248 ezer kiírást, írja a 444.hu. A mostani elemzés elsősorban két szempontra koncentrál: hányan indultak egy-egy közbeszerzési pályázaton, és mennyit nyert közülük olyan cég, amelynek tulajdonosa nyilvánvalóan Orbán Viktor baráti köréhez tartozik. Hogy hányan indulnak egy pályázaton, az a korrupciós kockázat megállapítása miatt fontos. Ahol egyáltalán nincs verseny, vagyis egyetlen jelentkező van, ott inkább felmerülhet, hogy előre eldöntötték, hogy kinek kell kapnia a munkát. A haveri cégek szereplésének vizsgálatára az MGTS+ jelölést használták, a "Mészáros, Garancsi, Tiborcz, Simicska és Társaik" rövidítéséből. Az ide sorolt cégek listája megtalálható a tanulmány végén, reklámos és ásványvizes vállalat éppen úgy megtalálható köztük, mint vasút- és útépítő cégek. Idén az MGTS+ csoport cégei kivételesen sokat nyertek. Úgy tűnik, hogy az állam nagyvonalú segítséget nyújtott nekik, hogy meg tudjanak birkózni a járvány nyomán keletkező gazdasági nehézségekkel. A 2020 első négy hónapjában lezárt közbeszerzések 41 százaléka volt olyan, hogy csak egyetlen pályázó indult. Ez az arány, négy hónapos átlagokat számolva, 2005 és 2019 között 20 és 35 százalék között mozgott. 2020 előtt az MGTS+ csoporthoz tartozó cégek az általuk megnyert közbeszerzések 51 százalékán egyedül, versenytárs nélkül indultak - ez az adat már önmagában mutatja, hogy az indulók száma összefügg a korrupció kockázatával, hiszen rivális nélkül kapták megrendeléseiknek több mint felét kapták a baráti cégek. Idén ez az arány is nagyon megugrott: a csoport győzelmeinek 68 százalékában egyedül indult a pályázaton. Az MTGS+ csoport 74 közbeszerzésen győzött április végéig, összesen 253 milliárd forint állami megrendelést elnyerve. Ez az összes közbeszerzésen elköltött idei pénz 27 százaléka, ami szintén új rekord. A tanulmány igen érdekes megállapítása, hogy az EU-s pénzből fizetett pályázatok esetében 2016 óta csökkent a korrupciós kockázat, míg a tisztán magyar adófizetők pénzéből finanszírozott pályázatokon nőtt. A CRCB kutatói emlékeztetnek, hogy 2016-ban indított vizsgálatot az EU csalásokat felderítő hivatala, az OLAF, Tiborcz István közvilágítási sikerei ügyében.

Koronavírus: 6-an meghaltak és további 22 új fertőzöttet találtak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.27. 10:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Budapesten és Pest megyében tart ki jobban a járvány, míg Heves és Békés megyében a legkevésbé.
Újabb 22 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – írta szerdán a kormányzati tájékoztató portál. A betegségben elhunyt újabb 6 idős krónikus beteg, ezzel 505 főre emelkedett az elhunytak száma, 1856-an viszont már gyógyultan távoztak a kórházból. Eközben az aktív fertőzöttek száma 1432 főre csökkent. Jelenleg 430 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 25-en vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal adatai szerint jelenleg 11 616-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma pedig 169 960. Magyarországon továbbra is Budapesten van a legtöbb fertőzött, ahol 1805 embernél mutatták ki a koronavírust. Pest megyében 535, Fejér megyében 369, Zala megyében 247, Komárom-Esztergom megyében 243 és Csongrád megyében 114 fertőzöttet találtak, míg a legkevesebbet, 13-at és 11-et Heves megyében és Békés megyében.

A felhatalmazás visszavonása felhatalmazza Orbánt, hogy megmondja, mikor ér véget a felhatalmazás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.27. 09:12

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A ravaszul megfogalmazott jogszabály szerint a kormányfő maga adhatja vissza a parlament jogköreit.
Az Országgyűlés biankó felhatalmazásával maga Orbán Viktor miniszterelnök döntheti el, hogy mikor szűnik meg a kormányzat rendkívüli felhatalmazása – derült ki a parlament honlapjára kedd éjjel kitett törvényjavaslatból. A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jegyezte, a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslat második paragrafusában ugyan az áll, hogy a hatályát veszti a koronavírus elleni védekezésről szóló 2020. évi XII. törvény, vagyis az úgynevezett felhatalmazási törvény. Csakhogy az nincs benn, hogy pontosan mikor. A dokumentum a harmadik paragrafusban azt a veszélyhelyzet megszűnéséhez köti a felhatalmazás hatályvesztését, amelynek időpontja még ismeretlen. A ravaszul megfogalmazott jogszabály-tervezet szerint az érintett szakaszok „hatálybalépésének naptári napját a miniszterelnök annak annak ismertté válását követően a Magyar közlönyben haladéktalanul közzétett egyedi határozatával állapítja meg.” Emlékezetes, Orbán Viktor május 15-én Alexander Vucic szerb elnökkel folytatott személyes belgrádi találkozója után jelentette ki, hogy május végén „visszaadja” a parlament által kapott különleges jogköreit.