Előfizetés

Több száz milliós vagyonra tett szert a saját ügyfelét zsaroló budapesti ügyvéd

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.05.27. 14:17
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Bűntársaival együtt gyémántokat, készpénzt és ingatlant szerzett meg az üzletembertől.
Bűnszövetségben, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt indított nyomozást a Fővárosi Nyomozó Főügyészség egy saját ügyfelét megkárosító budapesti ügyvéd és társai ellen; a gyanúsítottakat nagyszabású akció során a Terrorelhárítási Központ és a rendőrség segítségével fogták el - közölte az MTI-vel a főügyészség vezetője szerdán. Ibolya Tibor a közleményében azt írta, a 43 éves budapesti férfi ügyvédként 2014-ben megbízást kapott a sértettől, egy feltaláló üzletembertől, hogy a kozmetikai termékeit forgalmazó cégét érintő ügyvédi feladatokat lássa el.
- A férfi felismerte, hogy megbízója bizalmatlan a hatóságokkal szemben, így elhatározta, hogy kihasználja őt

- tette hozzá a főügyész.

Az ügyvéd elhitette a sértettel, hogy házkutatást fognak nála tartani, ezért elkért tőle több, üzleti és személyes titkokat tartalmazó adathordozót, ám azokat nem adta vissza. Egy társával valótlanul azt állították az üzletembernek, hogy az adathordozókat az ő védelme érdekében a Dunába dobták. A főügyész közleménye szerint az ezt követő években az ügyvéd az üzletember költségén és csak részben tudtával létrehozott több gazdasági társaságot, amelyeket saját bizalmi embereivel töltött fel, és a cégek közötti pénzmozgások segítségével több mint százezer euróval károsította meg a sértettet.
Amikor az üzletember 2017-ben felmondta a megbízást, az ügyvéd - több társával együtt - megzsarolta a sértettet, és a rákövetkező évben élet elleni fenyegetéssel több száz millió forintnyi vagyont, gyémántokat, készpénzt és ingatlant szerzett meg tőle.

A nyomozó ügyészek a Terrorelhárítási Központ munkatársainak és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda rendőreinek segítségével nagyszabású akció során, több budapesti és Pest megyei helyszínen fogták el a gyanúsítottakat és tartottak kutatásokat, amelyek során bizonyítékokat, okiratokat, informatikai eszközöket, továbbá vagyontárgyakat és kábítószert foglaltak le. Öt embert hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hármat őrizetbe vettek. Az ügyészség honlapján azt írta, hogy a gyanúsítottakkal kapcsolatos további kényszerintézkedésekről az ügyészi döntések meghozatala folyamatban van. 

Bűnmegelőzés feliratú terepjáróval utaztatták a kábítószert

Vas András
Publikálás dátuma
2020.05.27. 10:11
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ügyészség tisztes börtönéveket kér a drogbanda tagjaira.
Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Somogy megyei Főügyészség négy – egy budapesti és három Balaton-parti– férfi ellen, akik láncolatot létrehozva látták el droggall a Balaton-partot. A banda tavaly júniusban bukott le, s elfogásuk után kiderült, a drogdílerek tagjai a helyi önkormányzat által bőkezűen támogatott Balatonszemes-Balatonőszöd Bűnmegelőzési Egyesületnek, a szervezetnek az akkori polgármester veje volt a vezetője, aki az egyesület Bűnmegelőzés feliratú terepjárójával hozatta Budapestről a kábítószert. Az ügyészség szerint budapesti és az egyik balatonszemesi férfi régi barátok voltak, s mindketten rendszeresen fogyasztottak kábítószert. Utóbbi 2011-től rendszeresen kereskedelmi mennyiségű marihuánát és amfetamint vett budapesti társától, a drog szállítását rendszeresen a helyi bűnmegelőzési egyesület tulajdonát képező gépkocsival oldotta meg. A kábítószerből több esetben adott el az egyik helyi drogdílernek, a polgármester vejének, aki nemcsak tőle, hanem más kereskedőktől is szerzett be tiltott anyagokat. Többek között egy 27 éves balatonboglári férfi segítségével, akit három alkalommal bízott meg azzal, hogy Székesfehérváron, illetve Siófokon drogot vegyen, melyet később helyben értékesített. A társaság tavaly júniusban bukott le, a házkutatások során többféle kábítószer és készpénz mellett a drog terjesztéséhez szükséges anyagokat –digitális mérleget, porciózáshoz szükséges zacskókat – is lefoglaltak. Az ügyészség a budapesti férfi és két társával szemben fegyházbüntetést– 8, 4, illetve 3,5 év –, míg a boglári vádlottal szemben 2,5 év börtönt indítványozott. 

RTL: Elbocsátott jogászt gyanúsítanak a szegedi fegyveres rablással

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.26. 20:41

Fotó: police.hu
A férfi szombaton egy virágboltban, két nappal korábban pedig egy postán követelt pénzt.
Ahogyan arról mi is beszámoltunk, az 51 éves férfi szombaton, pár perccel 14 óra után egy fegyverrel ment be az egyik szegedi virágboltba. Pénzt követelt és miután azt megkapta, elmenekült a helyszínről. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Szegedi Rendőrkapitánysággal közösen a bejelentéstől számított egy órán belül azonosította, majd a közelben elfogta az 51 éves helybeli férfit. Az adatgyűjtés során megállapították, hogy két nappal korábban a férfi próbálta meg kirabolni a Csongrádi sugárúton lévő postát is. A rendőrök a férfi lakásán tartott kutatás során lefoglalták az elkövetéskor használt lőfegyvert, valamint a ruházatot. Fegyveresen elkövetett rablás és lőfegyverrel visszaélés miatt indult eljárás ellene.
Az RTL Híradó úgy tudja, hogy a férfi jogászként dolgozott, februárban küldték el a hódmezővásárhelyi polgármesteri hivatalból. Korábban elvált, életet félresiklott. A híradónak nyilatkozó kriminálpszichológus szerint a profi bűnözők nem a lakásukhoz közel próbálnak rabolni. A férfit hétfőn letartóztatták, akár 15 évre is börtönbe kerülhet.