Tömeges elbocsátás várható a XVIII. kerületi polgármester szerint az önkormányzati intézményekben

Publikálás dátuma
2020.05.27. 19:48
Szaniszló Sándor
Fotó: Koncz Márton / Népszava
Ha valóban megnövelik az önkormányzatok szociális hozzájárulását, és a gépjárműadót is központosítják, azt Szaniszló Sándor szerint csak a munkabérekből tudják kigazdálkodni.
Ha igaz a hír, hogy az önkormányzatok szociális hozzájárulását megnövelik, az 3 milliárd forintos forráskiesést jelent a kerületnek. Nem nagyon van más megoldás, mint a tömeges elbocsátás - nyilatkozta Szaniszló Sándor az ATV Híradójának. A XVIII. kerület DK-s polgármestere közölte, hogy ha még a gépjárműadót is központosítják, akkor a kerületnek összesen majdnem 4 milliárd forintnyi forráskieséssel kell számolnia.  Úgy véli, nincs egyetlen egy polgármester sem, aki egy ilyen helyzetet kezelni tud, mivel ez az összeg kétszer több, mint a kerület éves fejlesztési kerete.
- Nem nagyon van más megoldás, mint tömeges elbocsátás ebben a helyzetben, hiszen csak munkabérekből lehet ezt az összeget kigazdálkodni

- tette hozzá.

Ezt azzal indokolta, hogy ha nem tudnak hitelt felvenni, nem kapnak hozzá kormányzati engedélyt, akkor csak elbocsátás lehet a hiány fedezete, semmi más. Nem tudja még megmondani, pontosan hány embert érinthet a leépítés. Közölte, hogy nem csak önkormányzati dolgozókról beszélünk, mivel vannak szociális intézményeik, illetve az önkormányzatnak egy saját tulajdonú holdingja végzi a városfenntartási feladatokat.
- Körülbelül 1700 dolgozónk van, ha ez a rendszer belép, nem fogjuk tudni megtartani őket

- állapította meg.

Szaniszló Sándor elképzelhetőnek tartja, hogy intézményeket kell majd bezárni, vagy összevonni, és kevesebb helyen, csökkentett színvonalon fogják az önkormányzati feladatokat ellátni. A kormány kedden nyújtotta be jövő évi költségvetés tervezetét. Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy remélik, hogy a tervezet ebben a formájában nem valósul meg, különben az a magyar önkormányzati szektor csődjét jelenti.
Szerző

Az orvosi kamara nem támogatja az alapellátás államosítását

Publikálás dátuma
2020.05.27. 19:37

Fotó: Népszava
Pintér Sándor szerdára kérte az ágazat prominenseitől az egészségügy átalakításáról szóló javaslataikat.
Közzétette a Magyar Orvosi Kamara azt a dokumentumot, amit Pintér Sándor kérésére készítettek. Mint arról lapunk is beszámolt a belügyminiszter szerdára kérte az ágazat prominenseitől az egészségügy átalakításáról szóló javaslataikat. Az orvosi kamara már több munkaanyagot is készített Pintér Sándornak, a legutóbbit az alap- és járóbeteg szakellátás struktúrájának problémáiról, illetve az ellátás racionalizálásáról eljuttatták belügyminiszterhez. A kamara honlapján is olvasható dokumentum egyebek mellett részletesen foglalkozik az alapellátással, amellyel kapcsolatban a múlt hétvégén a MedicalOnline írta meg, hogy Pintér Sándor a háziorvoslás államosítását tervezi. Azt ugyan a kamara elemzése is elismeri, hogy a jelenlegi egy orvos -egy nővér alapú alapú praxisokra épülő alapellátás nem tartható fenn. Ám óva int attól, hogy a változást kikényszerítsék, mert azzal sok idős orvos elhagyná a praxisát. A háziorvosok 55 százaléka 60 évesnél idősebb.
„Ennek megfelelően a közeljövőben új, a különböző ellátási formák együttélését lehetővé tevő modellt kell kialakítani. A működő praxisokat nem szabad erőszakos átalakulásra kényszeríteni – ugyanígy a praxisok államosítása sem javasolt –, de ösztönözni kell az új formákra, a praxisközösségre való áttérést”

- írják.

 Az orvosi szakportálok nyilvános fórumain a háziorvosi rendszer államosításáról szóló cikkeket meglehetősen vegyes érzelmekkel fogadták. Volt, aki szívesen szabadulna a szinte forgalomképtelen praxisától, mások pedig hallani sem akarnak ilyesmiről, mondván: egy ilyen lépés nem jelentene megoldást a háziorvoslás problémáira.
Szerző

Tíz igazoltan koronavírusos beteget találtak egy Nógrád megyei faluban

Publikálás dátuma
2020.05.27. 18:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
További három embert elkülönítettek a fertőzés gyanúja miatt.
Tíz ember igazoltan megfertőződött az új típusú koronavírussal a Nógrád megyei Bujákon - jelentette be a falu polgármestere, Borbély Gábor az önkormányzat Facebook-oldalán. A polgármester tájékoztatása szerint további három embernél indokolt volt a járványügyi elkülönítés, mert ők is fertőzöttek lehetnek. A községben összesen 68 főt tartanak, vagy tartottak járványügyi megfigyelés alatt. Közülük húsz embert külföldi tartózkodás miatt, 48 személyt pedig azért, mert koronavírusos beteggel álltak szoros kapcsolatban.  Nógrád megyében összesen 35 igazolt fertőzött van a koronavirus.gov.hu szerdai adatai szerint. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es közigazgatási helynévkönyve szerint a község teljes lakossága 2132 fő.
(A 24.hu nyomán.)
Szerző