Előfizetés

Nem szerveznek ellentüntetést a romák

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2020.05.28. 07:40

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A Mi Hazánk a Deák téren történt gyilkosság áldozataira emlékezve „kegyeleti rendezvényt” tart csütörtökön este. A BRFK a „hatályos jogszabályok alapján jár el”.
Elítéljük a gyűlöletkeltést, de nem akarjuk, hogy elszabaduljanak az indulatok. Ezért civil szervezetekkel egyeztetve úgy döntöttünk, hogy nem szervezünk ellentüntetést – mondta ifjabb Farkas László, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökhelyettese a Népszavának. Ahogyan arról beszámoltunk, a Mi Hazánk a Deák téren történt gyilkosság áldozataira emlékezve „kegyeleti rendezvényt” tart csütörtökön este. A késelésben két fiatal vesztette életét, egyikük Újpest-szurkoló volt. A párt szimpatizánsai szurkolói csoportokkal kiegészülve az ORÖ székházától a Deák térre készülnek vonulni. A demonstrációról tájékoztatták a rendőrséget, de azt hivatalosan nem jelentették be. Hiába nevezik kegyeleti rendezvénynek, ez szerintem egyértelműen gyűlés – nyilatkozta Hegyi Szabolcs jogász, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa. Két kormányrendelet vonatkozik a felvonulásra – közölte. Az egyik értelmében gyűlés helyszínén tartózkodni tilos. Ehhez azonban nincs szankció rendelve. A másik kormányrendelet kötelező 1,5 méteres távolságtartást ír elő, ennek megsértése szabálysértésnek minősül. Pusztán a felvonuláson való részvétel miatt tehát nem igazán bírságolhat a rendőr, de a távolságtartás elmulasztása miatt igen – állapította meg Hegyi Szabolcs. Más kérdés, hogy valójában mit fog tenni a rendőrség, és hogy tesz-e valamit egyáltalán. A TASZ szakértője szerint a tüntetések generális tilalma, és ezzel a bejelentési kötelezettség felfüggesztése azért problémás, mert a bejelentés alapján a rendőrségnek lenne hatásköre további magatartási szabályokat előírni, és ezek betartását ellenőrizni, a szervezőkön számonkérni. A megmozdulás résztvevőit amúgy a Mi Hazánk maszk viselésére kérte. Attól, hogy az esemény nincs formálisan bejelentve (és hogy általában tilos a gyűléseken megjelenni), az alapjogi védelem ugyanúgy vonatkozik rá. Amíg a rendezvény nem erőszakos, a résztvevők nem követnek el bűncselekményt, addig nincs indok feloszlatni. Ha viszont ilyen történik – ami Hegyi Szabolcs szerint jelen esetben nem kizárt –, akkor a rendőrségnek kötelessége oszlatni. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megerősítette lapunknak, hogy elektronikus levélben bejelentésnek nem minősülő tájékoztatás érkezett a rendőrségre egy kegyeleti megemlékezésnek minősített rendezvényről. A TASZ-hoz hasonlóan a rendőrség is arra a következtetésre jutott, hogy a rendezvény a „gyülekezési törvény hatálya alá tartozó gyűlésnek” minősül. A rendőrség a levél feladójának figyelmét is felhívta a veszélyhelyzetben érvényes tiltásokra. Kérdésünkre, hogy a rendőrség mit készül tenni, ezt a választ kaptuk: a BRFK a „hatályos jogszabályok alapján jár el”.  

Koronavírus: négy beteg meghalt, a megyék közül Pestben, Fejérben és Zalában aktív leginkább a vírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.28. 07:39

Fotó: Varga György / MTI
Csütörtök reggelig 23 új esetet regisztráltak, ez a szám napok óta alig változik.
Újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel összeségében 3816-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – olvasható a kormányzati tájékoztató portálon.  A csütörtök reggeli  adatok szerint elhunyt újabb 4 krónikus beteg, ezzel 509 főre emelkedett az elhunytak száma. Ugyanakkor 1996-an már meggyógyultak, és az aktív fertőzöttek száma egy nap alatt 1311 főre csökkent. Mint írták, az aktív fertőzöttek 42 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, egyben a gyógyultak 48 százaléka budapesti. Jelenleg 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.  Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1818 ember) és Pest megyében (541) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér megye (369), Zala megye (251), Komárom-Esztergom megye (250) és Csongrád megye (115). A legkevesebb fertőzött Békés megyében (11) és Heves megyében (13) van Magyarországon. – A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása – figyelmeztet a portál.

Egy hete egy szót sem bír szólni a rendőrség Dzsudzsákról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.05.28. 07:24

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala / Facebook
A focista dokumentáltan (a miniszterelnök szíves közlése alapján) megszegte a karanténszabályokat.
A rendőrség egy hete nem árulja el, vizsgálják-e, hogy Dzsudzsák Balázs megsértette a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályokat, írja az index.hu. A labdarúgó május 6-án érkezett vissza Magyarországra, 14 napig nem hagyhatta volna el kijelölt lakóhelyét, de 12 nappal hazaérkezése után egy Orbán Viktor Facebook-oldalára feltöltött fotó mutatta meg, hogy Dzsudzsák egy budapesti étterem teraszán kávézik. A szabályok egyértelműek: aki külföldről tér haza, annak 14 napos házi karanténba kell vonulnia. És hazatérése után még Dzsudzsák is egyértelműen látta, mit fog csinálni a következő két hétben: "most, hogy hazaértem, két hétre karanténba vonulok. Megérkeztem a budapesti otthonomba, a következő tizennégy napban ki sem teszem a lábam a kerítésen kívülre. Nagy segítség, hogy idehaza legalább kert van, ahová ki tudok menni" – nyilatkozta a focista a Nemzeti Sportnak. A rendőrségnél május 21-e óta hallgat az esetről, noha a hatósági házi karantén megsértése március óta kiemelt terület; a rendőrség folyamatosan ellenőrzi, hogy az emberek betartják-e az erre vonatkozó szabályokat. Az Index megkérdezte Vörösbaranyi Józsefet, a focista menedzserét, hogy ügyfele miért hagyta el 12 nap után házi karanténját, illetve hogy ezzel összefüggésben megkereste-e a rendőrség a labdarúgót, de Vörösbaranyi sem válaszolt. A kormány és a focista viszonyáról csak annyit, hogy legutóbb Dzsudzsák a focirajongó külügyminiszterrel, együtt nézte a zártkapus Honvéd-MTK meccset.