Használhatatlan a választások előtt átadott, milliárdokból épült II. kerületi uszoda legnagyobb medencéje

Publikálás dátuma
2020.05.29. 11:31

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
A II. kerület egy független igazságügyi szakértővel megvizsgáltatja a helyzetet.
Már eddig is bőven akadt gond a tavalyi önkormányzati választások előtt – az akkori fideszes vezetéssel az élen – sebtiben átadott II. kerületi Gyarmati Dezső Uszodával, ám most egy újabb, igen jelentős problémára derült fény – írja a Magyar Hang. A lap szerint a milliárdokból felépülő komplexum legnagyobb, 50 méteres benti medencéje vált egyelőre használhatatlanná. A cikk szerint a II. kerülettől kapott tájékoztatásból kiderült, hogy a járványhelyzet miatt leengedték a vizet a medencéből, majd arra lettek figyelmesek, hogy alul a csempe finoman szólva sem egyenletes. Sőt, mintha hullámozna, ahogy jártak rajta. Amikor megbontották, több helyen feljött a víz, vagyis úgy tűnik, a medence vize átszivárgott a csempén, sőt még az alatta lévő szigetelésen is. A medence alatti helyiségben a plafonon több helyen is repedés látszik, az azonban egyelőre még kérdéses, hogy a víz oda is eljutott-e. A lap azt írja, a II. kerület megvizsgáltatja a helyzetet egy független igazságügyi szakértővel. Arra szeretnének választ kapni, elég-e a csempét feltörni, az alatta lévő szigetelést pedig felmarni, és újat rakni a helyére, vagy esetleg ennél is nagyobb gond van. A szakértő már elkezdett dolgozni, a véleményére azonban még várni kell. Így korai lenne becslésekbe bocsátkozni, hogy mennyibe kerülhet, és mikorra készülhet el a javítás, még ha azt garanciálisan helyre is hozzák. Habár a kijárási korlátozások végével a sportolók már birtokba vehetnek fedett uszodákat is, ezt a medencét egyelőre biztosan nem használhatják. Így kiszorulnak a kinti medencébe, ezzel pedig a kedvtelésből úszni járók lehetőségei csökkennek majd. Ám egyelőre azt sem tudni, hogy a kinti medence mikortól lesz használható, hiszen a körülötte lévő burkolat sok helyen feljött, emiatt igencsak balesetveszélyes, így egyelőre ott is a javítás az első – teszi hozzá a Magyar Hang. 
Szerző
Frissítve: 2020.05.29. 11:35

Pintér Sándortól kéri vissza az önkormányzatok elvett pénzét a köztisztviselők szakszervezete

Publikálás dátuma
2020.05.29. 11:13
Boros Péterné az MKKSZ elnöke
Fotó: Népszava
Csődbe mehetnek a települések, és nem csak dolgozóik állása kerülhet veszélybe, hanem a járvány második hulláma elleni védekezés is.
Levélben kéri a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy kezdeményezzen azonnali egyeztetéseket az önkormányzatok támogatásáért. Az érdekvédők követelései közül a legfontosabbak: a kormány biztosítsa a gépjárműadó második féléves összegét, költségvetési támogatással segítse a munkahelyek védelmét, a dolgozók bérezését, és finanszírozza a járvány elleni védekezés költségeit.  – Az önkormányzatok a veszélyhelyzet idején azonnal léptek, külön intézkedéseikkel hozzájárultak a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásához, segítették a lakosságot, kiemelten az idősebb korosztályt, az ellátásra szorultakat és az alacsony jövedelműeket. Ugyanakkor a kormányzati intézkedések – például a gépjárműadó megvonása, a parkolási díj megszüntetése – az önkormányzati bevételek csökkentéséhez vezettek – írták a levélben. A szakszervezet szerint az elvonások a védekezési költségekkel együtt, veszélyeztetik az önkormányzati dolgozók munkahelyét. Állítják: az önkormányzatok gyors, azonnali támogatására azért van szükség, hogy ne kerüljenek csődhelyzetbe. Továbbá megtarthassák szakembereiket a jelenlegi létszámban és bérszinten, továbbra is elláthassák feladataikat, valamint hogy a járvány második hulláma esetén ismét megakadályozhassák a vírus terjedését.
Szerző

Egy hétvégére engedélyezi a kormány az autós könnyűzenei koncerteket

Publikálás dátuma
2020.05.29. 10:39
Autós koncert a németországi Erfurtban
Fotó: Michael Kremer/Geisler-Fotopress / AFP
A rendelet május 29-én lép hatályba, és május 31-gyel már hatályát is veszíti.
Ezen a hétvégén engedélyezi a kormány az autós könnyűzenei koncerteket, az erről szóló rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg – vette észre a hvg.hu. A rendelet május 29-én lép hatályba, és május 31-gyel már hatályát is veszíti. A szöveg leírja a rendezvény jellegét: olyan koncert, amelyet az autójukban hallgatnak végig az emberek. Kikötik, hogy biztosítani kell a járványügyi intézkedéseket, vagyis a távolságtartást.
Szerző
Témák
koncert autó