Előfizetés

Gyújtogattak a Fehér Háznál, Trumpot egy földalatti bunkerbe vihették – Folytatódtak a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.06.01. 09:23
Amerikai zászlót égetnek a George Floyd halála elleni 2020. május 31-i tüntetésen, a Fehér Ház közelében
Fotó: ROBERTO SCHMIDT / AFP
A rendőrök könnygázzal oszlatták a feldühödött tömeget.
Hiába lépett életbe Washingtonban helyi idő szerint vasárnap este 11 órától kijárási tilalom, akkor már a Fehér Ház melletti utcákban több mint ezren gyűltek össze és gyújtogatni kezdtek. Több helyen is felszedték, gúlákba állították, majd meggyújtották a műanyagból készült útakadályokat. Az egyik utcában amerikai zászlót hajítottak az égő műanyagkockákra, s felgyújtották a Fehér Ház előtti park oldalán elhelyezett mobilvécéket is. Hétfőre virradóra végül könnygázzal oszlatták a feldühödött tömeget. Az Egyesült Államok több nagyvárosában zajlottak megmozdulások az elmúlt napokban, amelyek kiváltó oka az volt, hogy egy hete egy férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után. A 46 éves afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt. A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: gyilkosság miatt őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki Floyd nyakára térdelt. Azóta már vádat is emeltek ellene.

Lángoló Amerika: őrizetben a New York-i polgármester lánya is

A brutális eset miatt kirobbant erőszakhullám továbbra sem csitul és Egyesült Államok-szerte zavargások vannak. Washingtonban hétfőre virradóra a város áruházakkal, élelmiszerboltokkal, lakóházakkal teli északnyugati negyedében is gyújtogattak. A kijárási tilalom ellenére több amerikai nagyvárosban – köztük például New Yorkban, Philadelphiában, Atlantában, Chicagóban, Denverben, Minneapolisban vagy Los Angelesben is – folytatódtak a zavargások vasárnap éjjel. Helyi sajtójelentések szerint országszerte több mint 4000 embert vettek őrizetbe, a letartóztatottak között volt New York polgármestere, Bill de Blasio lánya is. Az igazságügyi minisztérium a Nemzeti Gárda katonáit a kábítószerellenes hivatal (DEA) és a különleges rendőrségi biztonsági szolgálat munkatársaival erősítette meg, vasárnap este pedig Ryan McCarthy, a védelmi minisztérium államtitkára további 1200 katonát rendelt az utcákra a zavargók megfékezésére.

Földalatti bunkerba vihették Trumpot

Az AP amerikai hírügynökség, egy neve elhallgatását kérő titkosszolgálati munkatársra hivatkozva azt jelentette, hogy Donald Trumpot a péntek esti zavargásokkor rövid időre egy olyan földalatti bunkerba kísérték, amely terrortámadások esetén hivatott védelmet biztosítani a mindenkori elnöknek, ezt azonban egyetlen más médium sem erősítette meg. Arra nem tért ki az AP, hogy a bunkerban volt-e Trump családja is. Judd Deere, a Fehér Ház egyik szóvivője hétfőre virradóra újságíróknak csak annyit mondott, hogy soha nem kommentálnak biztonsági kérdéseket és döntéseket.    Donald Trump a hétvégén több Twitter-bejegyzésében is sürgette az amerikai városok polgármestereit, hogy állítsák helyre a rendet. A Nemzeti Gárda katonáit 15 tagállamban mozgósították.
„A magát antifasisztának nevező Antifa-mozgalmat az Egyesült Államokban terrorszervezetek listájára fogják tenni”

– írta az elnök, aki részben a szervezetet tartja felelősnek az erőszak elszabadulásáért.

Tim Walz, Minnesota demokrata párti kormányzója újságíróknak azt mondta: az erőszakos tüntetők több mint 85 százaléka nem helyi lakos, jó részüket buszokkal szállították a helyszínre. Bernard Kerik, a New York-i rendőrség volt vezetője a Fox televízióban arra sürgette a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI), hogy tárja fel, kik állnak az erőszakosan tüntetők mögött,

Békés tiltakozásokat akarnak a polgármesterek

Afroamerikai polgármesterek vasárnapi televíziós nyilatkozataikban sürgették az erőszak befejezését.  Keisha Lance Bottoms, georgiai Atlanta polgármestere a CNN-nek azt mondta: „az amerikai történelem azt bizonyítja, hogy csakis a békés tüntetések hoznak változást. De ezeket a békés megmozdulásokat meg kell szervezni és célt kell adni nekik.” A demokrata párti politikus emlékeztetett: az Egyesült Államokban az elmúlt hetekben másutt is erőszak áldozatául estek afroamerikaiak. A békésen kocogó Ahmaud Arberyt egy georgiai kisvárosban lőtte agyon két fehér férfi, mert azt hitték róla, hogy tolvaj. A huszonéves Breonna Taylor a kentuckyi Louisville-ben a lakására házkutatásra kiszálló rendőröktől szenvedett el végzetes lövést, miután a fiatal nő barátja a rendőrökre kezdett lövöldözni.
„A probléma lényege, hogy fegyvertelen feketéket ölnek meg Amerikában”

– fogalmazott Bottoms.

A minnesotai St. Paul város polgármestere, Melvin Carter szintén a CNN-nek szögezte le: „az afroamerikaiak dühe előrelátható volt, érthető és jogos, de sajnos pusztító és elfogadhatatlan módon fejezik ki”.
„A tüntetőknek joguk van az alkotmányban biztosított jogaik gyakorlásához, de nincs joguk ahhoz, hogy tönkretegyék a városunkat”

– fogalmazott Muriel Bowser, a szövetségi főváros, Washington polgármestere az NBC televízióban.

New York-ban is igazságot követelnek a meggyilkolt Gerorge Floyd-nak
Fotó: BRYAN R. SMITH / AFP or licensors

Kétmillió adag olyan gyógyszert küldött az USA Brazíliába, aminek használatát nem tanácsolja a WHO

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.01. 09:01
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: MANDEL NGAN / AFP
A szer jótékony hatása a koronavírus ellen nemzetközileg vitatott.
Az Egyesült Államok kétmillió adag hidroxiklorokint küldött Brazíliának koronavírus-fertőzöttek gyógyítására a fertőzés megelőzésére – jelentette be a Fehér Ház vasárnap. A szer jótékony hatása a koronavírus ellen ugyanakkor nemzetközileg vitatott. Közleményében az amerikai elnöki hivatal hangsúlyozta:
„az amerikai és a brazil nép szolidáris egymással a koronavírus elleni küzdelemben.”

A közlemény szerint a gyógyszert az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegségben szenvedők kezelése mellett
„a vírusfertőzés megelőzésére” is alkalmazzák majd ápolók, orvosok és egészségügyi szakemberek körében.

A Fehér Ház jelezte egyúttal, hogy az Egyesült Államok és Brazília együttműködik majd a hidroxiklorokinnal kapcsolatos kutatásokban is annak feltárására, hogy ez a gyógyszer vajon mennyire hatékony és biztonságos a Covid-19 kezdeti stádiumának kezelésében, továbbá a vírusfertőzés megelőzésében. A hidroxiklorokint a malária és egyes súlyos immunbetegségek – mint például a lupusz vagy a reumatoid artritisz – kezelésére használják. A koronavírus kezelésében játszott szerepe erősen vitatott.
Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) kifejezetten nem tanácsolja az alkalmazását, és ugyanilyen ajánlást tett az amerikai élelmiszer-, és gyógyszerfelügyelet (FDA) is.

Franciaországban a klinikai teszteken kívül múlt hét szerdától nem engedélyezett az eddig malária ellen használt hidroxiklorokin nevű gyógyszert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők kezelésére használni. Mindezek ellenére jó néhány amerikai kórházban változatlanul használják a Covid-19-es betegek kezelésére. Maga Donald Trump amerikai elnök pár héten keresztül szintén szedett hidroxiklorokin tablettát, mint mondta, arra az esetre, hogy ha megfertőződne a koronavírussal, akkor enyhébb tünetekkel kelljen megbirkóznia.

Motoros marhatolvajok öltek meg csaknem húsz embert Nigériában

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.01. 08:10
Illusztráció
Fotó: Vanessa Ade / AFP / Anadolu Agency
A hatóság biztonsági erőkkel átfésülteti a közeli erdőséget, hogy elfogassa a banditákat.
Félezer motorkerékpáros marhatolvaj vasárnap megölt legalább 18 embert Nigériában, miközben elhajtott több ezer állatot – adta hírül a helyi rendőrség. Az amerikai vadnyugatot idéző afrikai támadás Nigéria északnyugati részén történt. A közlés szerint a motoros banditák egy helyi elöljáró elrablásával is próbálkoztak, ám sikertelenül, mire végeztek vele. A hatóság biztonsági erőkkel átfésülteti a közeli erdőséget, hogy elfogassa a banditákat. Tavaly több száz embert öltek meg bűnbandák a legnépesebb afrikai ország északnyugati részén.