Nem engedélyezték Hongkongban a Tienanmen téri megemlékezést

Publikálás dátuma
2020.06.01. 17:27
2017-ben még lehetett megemlékezést tartani
Fotó: ISAAC LAWRENCE / AFP or licensors
A hatóságok a koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és gyülekezési szabályokra hivatkoztak, amelyek értelmében legfeljebb nyolcan gyülekezhetnek közterületen.
Harminc év óta először nem adott engedélyt a hongkongi rendőrség a gyertyás virrasztás megtartására, amelyet a pekingi Tienanmen téri tüntetés vérbe fojtásának évfordulója alkalmából rendeznek minden évben. A hatóságok a szervezőknek címzett hétfői válaszukban a koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és gyülekezési szabályokra hivatkoztak, amelyek értelmében legfeljebb nyolcan gyülekezhetnek közterületen. Lee Cseuk-jan, a Hongkongi Szövetség a Kínai Hazafias Demokratikus Mozgalmak Támogatására nevű civilszervezet vezetője csalódottságát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban és sürgette az embereket, hogy egyénileg gyújtsanak gyertyát és emlékezzenek meg néma csenddel az 1989 tavaszán történtekről. Makaóban szintén harminc év óta először nem engedélyezték azt a hagyományos szabadtéri fotókiállítást, amellyel a Tienanmen téri vérengzésről emlékeztek meg. Kínán belül csak Hongkongban és Makaón lehetett eddig az 1989-es Tienanmen téri tüntetésekről és véres elfojtásukról megemlékezni. 1989 tavaszán diákok kezdeményezésére hatalmas tömeg vert tábort a pekingi Tiltott város bejárata előtt elterülő Tienanmen téren. A megmozdulások csúcspontján több mint egymillió ember gyülekezett a hatalmas téren. A kommunista vezetés június elején rendkívüli állapotot hirdetett és a hadsereget küldte a tiltakozók ellen. A tüntetés szétverésekor sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert, mert a történtekről Kínában szót ejteni sem lehet. Megfigyelők felhívják a figyelmet arra, hogy a hatóságok döntése azután született meg, hogy a kínai parlament a múlt héten a hongkongi törvényhozás megkerülésével elfogadta a félautonóm területre vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet. A demokrácia hívei és jogi szakértők is attól tartanak, hogy a törvény a szólásszabadság és az ellenzéki politikai tevékenység megkurtításával jár. Eközben a különleges státusú kínai terület lakosai hétfőn tolongtak a DHL csomagküldőszolgálat irodáiban, hogy elküldhessék irataikat az Egyesült Királyságba kiváltani vagy megújítani brit tengerentúli útlevelüket (BNO), miután London a múlt héten bejelentette: az irat birtokosai akár egy évnél is hosszabb ideig tartózkodhatnak Nagy-Britanniában. A BNO-útlevelet a hongkongi lakosoknak állították ki, amikor a terület még brit gyarmat volt. Jelen szabályozás szerint az irat birtokosai vízum nélkül fél évet tartózkodhatnak Nagy-Britanniában. Priti Patel brit belügyminiszter nemrég bejelentette, hogy London meghosszabbítaná ezt az időszakot, megnyitva az utat a brit állampolgárság megszerzése felé. Februárig bezárólag csaknem 330 ezer hongkongi rendelkezett BNO-útlevéllel. A brit hatóságok becslései szerint ugyanakkor 2,9 millió ember lehet jogosult az irat kiváltására a 7,5 milliós lakosú városban.
Szerző

Tömegoszlatás közben agyonlőttek egy embert Louiswille-ben a rendfenntartók

Publikálás dátuma
2020.06.01. 17:04
Képünk illusztráció
Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP
Az egyenruhások állításuk szerint csak viszonozták a tüzet, mert egy parkolóból rájuk lőtt valaki.
Agyonlőttek egy embert a kentucky-i Louisville-ben a rendőrök és a helyi Nemzeti Gárda alakulatai, akik a hivatalos tájékoztatás szerint "viszonozták a tüzet", miközben egy nagyobb csoportosulást oszlattak. Steve Conrad, a város rendőrőnöke szerint valamivel éjfél után, negyed egy körül lőttek rá hétfő hajnalban a rendőreire és a gárdistákra – írja a 444.hu, az NBC hírstúdió beszámolójára hivatkozva.
"A rendőrök és a katonák elkezdték oszlatni a parkolóban összegyűlt tömeget, és egy ponton rájuk lőttek. A rendőrök és a nemzeti gárda katonái is viszonozták a tüzet, egy ember életét vesztette" - közölte Conrad, aki azt nem pontosította, hogy ki adta le a halálos lövést, és a hatóságok az áldozat személyazonosságát se hozták nyilvánosságra. Hétfő reggel az állam kormányzója, Andy Beshear is csak annyit közölt, hogy a louisville-i rendőrök és a nemzeti gárdisták "viszonozták a tüzet", és ez "eredményezett halált". Egyben bejelentette, hogy az állami rendőrséget kérte fel az eset független kivizsgálására. Hogy pontosan mi történt, arról a hatóságok ezidáig nem számoltak be. A louisville-i rendőrség az NBC helyi stúdiójának megkeresésére csak annyit közölt, hogy "több látókörbe került személyt" is meghallgattak, és begyűjtik a helyszínen készült felvételeket.

Trumpot bunkerbe menekítették a népharag elől

Kivonult a Nemzeti Gárda Minneapolisban is
Fotó: Tim Evans / AFP/NurPhoto
Mint arról lapunk is beszámolt, egy hét alatt immár több mint 140 amerikai városra terjedt ki a George Floyd megölése és a rendőri erőszak elleni tiltakozás. A 46 éves, kétgyermekes fekete családapa torkán múlt hétfőn csaknem kilenc percig térdelt a fehér Derek Chauvin. A minneapolisi rendőrt pénteken letartóztatták és gyilkosság, illetve emberölés miatt vád alá helyezték. A demonstrálók azonban a másik három, Floyd halálánál jelen lévő rendőr felelősségre vonását, a rendőrség általános reformját, az erőszakos módszerek betiltását is követelik. 
A demonstrációk sok helyen – bár messze nem mindenhol – erőszakossá váltak.  A tömeg több nagyváros központjában rendőrautókat gyújtott fel. Némelyek a zűrzavart kihasználva fosztogattak, a nyomokat eltüntetendő pedig tüzeket gyújtottak a szétvert üzletekben. A helyzet Washingtonban is annyira eldurvult, hogy pénteken Trumpot és családját egy időre a Fehér Ház bunkerébe kísérték, mert a közelben a tömeg autókat gyújtott fel és dobálni kezdte a rendőröket, illetve az elnök biztonságáért felelős Secret Service embereit. Ezt megelőzően Trump egyre harciasabb, kemény fellépést sürgető, a hadsereg bevetésével fenyegető bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában. 

Louiswille-ben is áldozatot követelt a rendőri erőszak

Louiswille-ben azonban nem csak George Floyd meggyilkolása miatt forrnak az indulatok: márciusban saját lakásában lőttek agyon a kábítószerellenes osztály nyomozói egy 26 éves ápolónőt, Breonna Taylort, egy rajtaütés-szerű házkutatás során. A házban nem találtak kábítószert, ráadásul a nyomozás célpontja nem is Breonna, hanem korábbi barátja volt.
Szerző

Orban bulizott, majd fizetett

Publikálás dátuma
2020.06.01. 15:37

Fotó: Alexey Vitvitsky / AFP / Sputnik
Születésnapját ünnepelte május 25-én Ludovic Orban román miniszterelnök néhány minisztere és párttársa társaságában a bukaresti kormánypalotában, az eseményről kiszivárogtatott, Facebookon megjelent fotó pedig politikai vihart kavart.
Orban és miniszterei ugyanis a képen a járványügyi szabályozás miatt kötelező maszk és távolságtartás nélkül ünnepelnek, alkoholt fogyasztanak, a kormányfő cigarettázik is, holott 2016-tól Romániában is tilos a dohányzás a középületekben. A fotót május 29-én hozták nyilvánosságra az ellenzéki Szociáldemokrata Párthoz közeli személyek. A Mediafax hírügynökség kereste meg elsőként a miniszterelnököt. „Most szálltam le a repülőről, Maros megyében és Máramarosban voltam, fogalmam sincs miről van szó. Tudom is én, hogy milyen képen szerepelek. Mit csináljak? Ez van. Ha van egy kép, van egy kép. Ez van” – nyilatkozta. A további vihart elkerülendő, Orban másnap, szombaton feljelentette magát és kérte saját megbírságolását. A bukaresti rendőr főkapitányság még aznap jelezte, hogy a fotón látható mind az öt személyre pénzbírságot róttak ki. A Mediafax úgy tudja, hogy mindenki önmagát jelentette fel. Két minisztert egyenként 3000 lejre (220 ezer forint) büntettek zárt térben való cigarettázás és a maszkviselés elmulasztása miatt, további két kormánytag 2500-2500 lejes bírságot kapott a maszkviselés elmulasztása miatt, egy harmadiknak pedig ezer lejt kellett fizetnie a maszk nem megfelelő viselése miatt. A miniszterelnök a Libertatea napilapnak válaszolva még a bírság előtt megerősítette, hogy szabálysértést követtek el, ugyanakkor hozzátette, hogy az eseményen jelen volt még három-négy kollégája, akik nem is szerepelnek a képen. A rendőrségen viszont csak az az öt politikus jelentette fel magát, aki a fotón is látszik. Romániában javult, de még mindig nem kockázatmentes a járványhelyzet. Május 15-től oldották fel a szükségállapotot és tértek át a vészhelyzetre, amely június 15-ig lesz hatályban. A közegészségügyi helyzet kedvező alakulása esetén ekkortól tovább lazítanak a korlátozásokon, de az egészségügyi miniszter véleménye szerint a maszkviselési kötelezettséget jó esetben is csak július végén, augusztus elején törölhetik el. Elképzelhető, hogy június 15-től a külföldről Romániába érkező személyek 14 napos karanténkötelezettsége is megszűnik, de ez is a járványhelyzettől függ. Romániában vasárnap hónapok óta a legjobb adatokat közölték, de ez is 124 új igazolt fertőzést jelentett egyetlen napon. A nyilvántartott fertőzöttek száma 19257 volt, a halálos áldozatoké 1262. Javul a felgyógyultak aránya, az aktív fertőzöttek száma pedig 4739-re csökkent. 2330 személy van hatósági karanténban, több mint 95 ezren pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. Vasárnapig 440 ezer koronavírus-tesztet végeztek Romániában.
Szerző