344,94 forinton az euró

Publikálás dátuma
2020.06.02. 08:16
Illusztráció: Shutterstock
Minimálisan mozdult el a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi piacon kedd reggel a hétfő esti szintekhez képest.
Az euró jegyzése 344,94 forint volt reggel hét órakor a hétfő esti 344,86 forint után.
A svájci frank árfolyama 322,50 forintról 322,46 forintra, a dolláré pedig 309,90 forintról 310 forintra változott.
Az euró gyakorlatilag stagnált a dollárral szemben: a hétfő esti 1,1127 dollár után kedden reggel 1,1128 dolláron jegyezték.
Szerző

Száz kilométeres plusz útra kényszerülnek a Wizz Air Dubajba tartó utasai

Publikálás dátuma
2020.06.01. 15:12

Fotó: Nicolas Economou / AFP/NurPhoto
A város központi repülőtere helyett Abu Dzabiba érkeznek meg a döbbent utasok, akik átfoglalni sem tudják repülőjegyüket.
A Dubai World Central (DWC) repülőtér helyett az onnan mintegy száz kilométerre lévő Abu-Dzabi repülőterén teszi le Dubajba tartó utasait a Wizz Air június 7-től. A légitársaság ennek ellenére nem kínálja fel az érintett utasok repülőjegyének módosítását vagy törlését – írja az Airportal.hu. 
A járat kiválasztásánál mindössze egy viszonylag kis betűs “Lands at Abu Dhabi” (vagy a magyar verzióban: “Leszállóhely: Abu-Dzabi”) figyelmeztetés jelzi  hogy nem Dubajban, a megszokott Dubai World Centralon (DWC), hanem az onnan mintegy 100 kilométerre lévő Abu-Dzabi repterén (AUH) szállnak le, illetve onnan indulnak vissza Budapestre.
A napokban több olvasó is jelezte – teszi hozzá a légügyi portál - hogy a Wizz Air a célállomás változása ellenére
a már korábban megvásárolt repülőjeggyel rendelkező utasok számára nem kínál visszatérítési- vagy ingyenes átfoglalási lehetőséget.

A repülőtér-váltást a dubaji DWC-reptér március végén elrendelt határozatlan idejű lezárásával indokolja a légitársaság a honlapján és tájékoztatóleveleiben. A korábban DWC-re megváltott repülőjeggyel rendelkező utasoknak viszont annak ellenére sem biztosítja a módosítás vagy visszatérítés lehetőségét a Wizz Air, hogy saját üzletszabályzatában az szerepel:
ha megváltozik a visszaigazoláson szereplő útvonal, akkor visszajár a viteldíj.

A 100 kilométeres kényszerű kitérő az időveszteség mellett plusz költségeket is jelent a Dubajba tartó utasoknak. Hasonló a helyzet a Wizz Air párizsi járatainál- ahol a gépek nem az Orly reptérre érkeznek - bár ez nem jár ennyi kellemetlenséggel, mint a dubaji helyzet, jegyzi meg a lap. A cikket teljes terjedelmében, további érdekes részletekkel ide kattintva olvashatják el. 
Szerző
Frissítve: 2020.06.01. 19:41

Apadnak a Gyurcsány-család cégeinek bevételei

Publikálás dátuma
2020.06.01. 12:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Közzétette beszámolóját a két cég a 2019-es évről.
Szinte „tetszhalott állapotba” kerültek a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök családjához köthető, korábban jelentős hasznot hajtó gazdasági társaságok – írta a tavalyi üzleti évről a napokban közzétett beszámolók elemzése alapján az mfor.hu. A jelenleg a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, illetve felesége, Dobrev Klára tulajdonolta cégek irányítását 2019-ben – miután Dobrevet európai parlamenti képviselővé választották – fiuk, Gyurcsány Tamás vette át. A Gyurcsány-család cégei közül – több mint 12,6 millió forint mínusszal – negatívba fordult a tanácsadással foglalkozó, Dobrev Klára tulajdonában álló Altus Befektetési Zrt. adózott eredménye. A vagyonkezelés területén néhány éve még milliárdos eredménnyel büszkélkedő Altus Portfolió Kft. alig 9,5 milliós hozamról számolt be – összegezte a portál. „Az Altus Befektetési Zrt. korábban sok szálon kapcsolódott az Európai Unióhoz” – emlékeztetett az mfor.hu. A portál feltételezése szerint már csak összeférhetetlenségi okokból is indokolt volt a cég lefékezése. Vélhetően erre vezethető vissza, hogy a cég adózott eredménye negatív lett az egy évvel korábbi 1,75 milliós pozitív eredmény után. A saját tőke egy év leforgása alatt 52,3 millió forintról 15,3 millióra csökkent, a cég értékesítési árbevétele pedig 33 millió forinttal esett vissza.
A családi vagyonkezeléssel foglalkozó másik cég, a Gyurcsány Ferenc tulajdonolta Altus Portfolió Kft. adózott eredménye a tavaly előtti mínusz 56 millió után most ugyan meghaladta a 9,6 millió forintot, ám ez szinte észrevehetetlen a négy évvel ezelőtti 1,3 milliárdhoz képest. Bár a saját tőke ennél a társaságnál 51,2 millió forintról 60,9 millióra nőtt, az értékesítési árbevétel nulla volt. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy  ellenzéki politikus idén január végén leadott vagyonnyilatkozatában feltüntette:
„Gyurcsány Ferenc az Altus Portfólió Kft.-ből 2019-ben kivett 238,3 millió forintot. A vagyonelemek között szerepel továbbá – árfolyamértéken számolt – megközelítőleg 735 milliós értékpapír-megtakarítás is.”

Szerző