Hat másodpercenként tűnt el egy focipályányi érintetlen őserdő a Földön tavaly

Publikálás dátuma
2020.06.02. 12:47

Fotó: Gustavo Basso/NurPhoto / AFP
Bolíviában és Ausztráliában olyan sok erdő vált tüzek martalékává, mint még soha a feljegyzések kezdete óta, az erdőirtás különösen Brazíliában, Kongóban és Indonéziában jelentős.
Hat másodpercenként egy labdarúgópályányi őserdő tűnt el a Földön tavaly, a harmadik legtöbb a 2000-es évek kezdete óta - közölte kedden a World Resources Institute. Az intézet szerint 2019-ben 11,9 millió hektár trópusi esőerdő vált fakitermelés vagy tűzvész áldozatául, közte 3,8 millió hektárnyi érintetlen, az élővilág sokfélesége szempontjából különleges jelentőségű erdő. Csak 2016-ban és 2017-ben pusztult el a tavalyinál több érintetlen erdőség.
Különösen sok őserdőt irtottak ki Brazíliában (1,4 millió hektár), Kongóban (475 millió hektár) és Indonéziában (324 millió hektár). Bolíviában és Ausztráliában olyan sok erdő vált tüzek martalékává, mint még soha a feljegyzések kezdete óta.
Természetvédelmi szervezetek a World Research Institute vezetésével kísérik figyelemmel az erdőterületek alakulását a világon a Global Forest Watch projekt keretében, egyebek közt műholdak segítségével.
Szerző

Új gibbonpárt fedeztek fel a kínai Hajnan szigetén, fennmaradhatnak a kihalóban lévő főemlősök

Publikálás dátuma
2020.06.01. 15:18

Fotó: jiang enyu / AFP/Xinhua
A hajnani esőerdőben egy hím, két nőstény és fiatal utódaik alkotnak egy majomcsaládot.
A világ legritkább főemlősfaja, a hajnani gibbon egy hímét és egy nőstényét fedezték fel, a pár új reményt jelent a világ legveszélyeztetettebb főemlősfajának fennmaradására – írta a BBC hírportálja. Az erdőirtás és az orvvadászat ugyanis a kihalás szélére sodorta a fajt, mely ma már csak a kínai Hajnan-szigeten él vadon. Az 1950-es években kétezerre becsülték a számukat, az 1970-es évekre már csak kevesebb mint 10 maradt belőlük, jelenleg több mint 30 állat öt különböző családi közösségben él. A helyiek tavaly lettek figyelmesek egy pár kiáltásaira az erdőnek egy olyan részéből, amelyik távol esett a fő populáció területétől. Később meg is figyelték őket, hallották a közös éneküket, ami arra utal, hogy stabil párrá fejlődtek. A gibbonok családi közösségeket alkotnak, amelyek egy hímből, két nőstényből és fiatal utódaikból áll. Az állatvédők nagy jelentőségűnek tartják egy ötödik aktív pár felfedezését az erdő egy különálló részében, reményeik szerint növeli a faj fennmaradásának esélyeit. A hajnani esőerdőben élő ivarérett gibbonok ügyes, ágról ágra lendülő mozgásukról, hajnali „éneklésükről” híresek.  A törékeny populáció a hongkongi Kadoorie Farm és Botanikus Kert hajnani gibbonokat mentő projektje a több évtizedes munkának köszönhetően válhatott sikeressé. A világon csaknem húsz gibbonfaj él Észak-Indiától Borneóig, legtöbbjük létét fenyegeti az erdők pusztulása, az illegális vadászatuk és kereskedelmük. Nemrég halt ki két gibbonfaj Kínában, ahol az összes fennmaradt fajt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolt a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).
Szerző

Online vásároznak idén a „zöldülők”

Publikálás dátuma
2020.05.30. 12:12

Fotó: Shutterstock
A járványhelyzet miatt digitálisan találkozhatnak a környezettudatos életmód iránt érdeklődők.
A vírushelyzet miatt az interneten rendezik meg a környezettudatos háztartási termékeket bemutató Zöldülők Vásárát június 2. és június 7. között. A szervezők, a Felelős Gasztrohős Alapítvány és az Nagy Réka – Ökoanyu magazin az online térben segítik a tudatos életmód iránt érdeklődők és a környezetbarát termékek gyártóinak, forgalmazóinak összekapcsolódását. Ebben az évben kicsit más módon, a technika adta lehetőségeket kihasználva igyekeznek támogatni azokat, akik nyitottak a változásra.
A szervezők, ahogy az eddigi eseményeken is, fontosnak tartják, hogy a rendezvény szemléletformáló is legyen, ezért a “kiállítók” virtuális bemutatkozása mellett rövid előadásokkal, kerekasztal beszélgetésekkel is készülnek, ahol a nézők is feltehetik a kérdéseiket – írták közleményükben. További információk, a részletes program ide kattintva érhető el.
Szerző