Puskás és Parittyás – A Magyar Kupa mostoha sorsa

Publikálás dátuma
2020.06.03. 12:00
Tizenegy évvel ezelőtt nyert utoljára Magyar Kupát a Honvéd
Fotó: Földi Imre / MTI
A sorozat még a honi labdarúgás fénykorában sem hozta lázba a drukkereket, nem csupán a koronavírus miatt várható tehát gyér érdeklődés az idei döntőben.
Olvastam az interneten: a magyar futball ünnepe lehet a Honvéd–Mezőkövesd kupadöntő.
Az bizonyosan nem lehet, hiszen ahhoz valódi futball kellene, igazi játék pedig a huszonegyedik század labdarúgásban mérhetetlenül szegény Magyarországán elvétve sincs. Most, hogy nagy vívmányként, Európában először meccsre lehetett menni idehaza, a becsült, azaz szépen felkerekített adatok szerint összesen 5575 – mérkőzésenként 929 – mindenre elszánt drukker élt a kivételes alkalommal.
Amúgy a magyar kupadöntő még akkor sem volt ünnep, amikor – úgy hat-hét évtizeden át – a hazai labdarúgás a nemzetközi élvonalhoz tartozott. E csúcstalálkozók örök nézőrekordja a Vasas–Honvéd (3:2) 40 ezres közönsége még 1955-ből. Abban az esztendőben a Népstadionban rendezett tizenöt bajnoki kettős mérkőzés látogatottsági középértéke 52 533-at tett ki, és az idő tájt jegyezték az NB I-es meccsek örök rekordját (98 ezer) is; míg a válogatott hazai nézőátlaga kerek 100 ezerre rúgott. A Magyar Kupa mostoha sorsát az is jellemzi: minden idők alighanem legtöbbet emlegetett döntőjét, az FTC–Újpest 11:1-et alig tízezren látták 1933-ban a Hungária úton.
Ám egy esetben mégis csak lehetne most valamiféle juniális: ha minden negyedik ülésre letelepedne valaki, mert három köztes széket – a járványügyi intézkedéseknek megfelelően – üresen kell hagyni a Puskás stadionban. 
Tekintettel arra, hogy a jelenlegi, Puskás helyett maximum Parittyást bevető Honvéd bajnoki nézőátlaga a koronavírus megjelenése előtt 2012, a Mezőkövesdé meg 2379 volt, valószínűleg keleti kényelemben lesz része Szíjjártó maszkvilágbajnok külügyminiszternek, valamint Dzsudzsák rendkívüli és meghatalmazott diplomatának a mi hazánk döntőjén. Mert hiába a több száz milliárdos stadionépítések, az úgynevezett első osztályban a sporttelepek kihasználtsága egészséges időkben sem éri el a harminc százalékot. Na persze futball nélkül képtelenség drukkereket előcsalni...
Mert ne tévedjünk: a Mezőkövesd jobb időkben legföljebb a Szabad Föld Kupáért mérkőzhetett volna a hozzá hasonlóan politikai alapon felemelni próbált Felcsúttal és Kisvárdával együtt. (A szándék ellenére a mai NB I mezőnye antropológiai szertárra emlékeztet, mivel jelképe a – pénzzel – kitömött törpe.) Az együttes körülbelül olyan erőt képvisel, mint az 1965-ben SZFK-döntős Esztergomi Marógépgyár brigádja – amely abban az évben 11-0-ra kapott ki a tényleg nagyok közt bajnok Vasastól – vagy mint az 1976-os Szabad Föld-döntőben a Sülysápot 4-2-re legyőző Paks együttese. Az a Paks bizony konkurál a mostani, hivatalos besorolása szerint NB I-es Pakssal, elvégre a Tolna megyei első osztályban 121-19-es gólkülönbséggel nyerte el az aranyérmet.
A hajdani hátországot egyébként se becsüljük alá, hiszen 1961-ben például 7500 nézője volt az Ajka–Veszprémi Vasas megyei egyes találkozónak. A meccs száz percig tartott, mert az ajkai Nagy góljánál (2-1) a levegőben meglökött Pfénig kapus olyannyira megsérült, hogy a mezőnyjátékos Katzer állt helyette a háló elé, s a vendégek heves tiltakozása miatt tíz percig állt a játék; majd Répási a századik percben létszámhátrányból egyenlített (2-2). Ezzel együtt a hős veszprémi tizenegy névsora (Pfénig – Répási, Erdős, Szániel, Katzer, Bauer, Vereczkei, Lennert, Farkas, Szedlák, Hock) nagyjából annyit mond, mint a Tujvel (Levkovich) – Batik (Niba), Kamber, Lovric, Ikenne-King (Mezgrani) – Gazdag (Nagy), Szendrei, Hidi, Kesztyűs, Kukoc (Aliji) – Ugrai kispesti, illetve a Szappanos – Farkas, Pillár, Szeles (Karnyickij), Vadnai – Vajda (Takács), Berecz, Pekár (Cseri), Meszhi, Nagy (Besirovic) – Jurina (Zivzivadze) kövesdi összetétel. A legjobban Mihail Meszhi neve cseng, de csak azért, mert hatvan évvel ezelőtt a szovjet válogatott nyerte el az első labdarúgó Európa-bajnokság aranyérmét, és a győztes együttes balszélsője a „grúz Garrinchának” nevezett Mihail Meszhi volt. Tartok tőle, hasonnevű utódját nem emlegetik egy lapon az 1958-ban és 1962-ben is világbajnok brazil labdazsonglőrrel...
Bár ez sem biztos.
Mert annyira a mai Meszhi is lehet grúz Garrincha, amennyire a Honvéd–Mezőkövesd futballünnep.
Szerző

Tizenegy játékos fertőződött meg koronavírussal a Karpati Lviv csapatánál

Publikálás dátuma
2020.06.02. 18:55
Illusztráció
Fotó: Toyin Oshodi / AFP
Pozitív tesztet produkált tizenöt stábtag, köztük edzők is.
Az ukrán labdarúgás első osztályában szereplő Karpati Lviv játékosai közül tizenegyet betegített meg a koronavírus az ukrán sportsajtó keddi jelentése szerint. A vizsgálatokat azután végezték el, hogy a fertőzöttség gyanúja miatt vasárnap elmaradt a csapat hazai bajnoki mérkőzése a Mariupol ellen. A beszámolók szerint hétfőn ellenőrizték a teljes csapat mellett a személyzetet is, és kiderült: a tizenegy futballista mellett pozitív tesztet produkált tizenöt stábtag, köztük edzők is. Ukrajnában március közepe óta nem rendeztek mérkőzéseket a világjárvány miatt, a bajnokság szombaton folytatódott.
Szerző

Zárt kapus Magyar Nagydíj lesz július 19-én

Publikálás dátuma
2020.06.02. 16:13

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
A kedden közzétett naptárterv egyelőre csak a szezon európai felének a menetrendjét vázolja.
A 2020-as világbajnokság július elején Ausztriában rajtol – olvasható a Forma-1 hivatalos oldalán. A kedden közzétett naptárterv egyelőre csak az első nyolc nagydíjnak, a szezon európai felének a menetrendjét vázolja. A szervezők a következő hetekben szeretnék közzétenni a teljes versenynaptárat, amely a várakozásaik szerint 15-18 versenyt tartalmazhat a decemberi szezonzárásig.
Ausztriában július első két hétvégéjén két egymást követő nagydíjat fognak rendezni, aztán augusztus 2-án és 9-én Silverstone is duplázni fog. A könnyebb megkülönböztethetőség végett ezek a versenyhétvégék eltérő megnevezést kaptak. A két duplázó között, július 17-től 19-ig a Magyar Nagydíjat rendezik meg, amelyet két héttel előrehoztak az eredeti augusztus eleji időpontjáról.
Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója a hungaroring.hu-n olvasható közleményben azt mondta, végig rugalmasan álltak hozzá az egyeztetésekhez, mert a pálya készen áll, bármikor lehet rajta versenyt rendezni és mindenképpen szerették volna megtartani a 35. Magyar Nagydíjat.
Kezdetben biztosan nem vehetnek részt a futamokon szurkolók – így a Magyar Nagydíjon sem –, a csapatok pedig legfeljebb 80 embert vihetnek a helyszínre, és köztük legfeljebb 60 olyan személy lehet, aki az autók működtetéséhez szükséges – őket pedig a pályán tartózkodás idején is folyamatosan vírusteszteknek, vizsgálatoknak vetik majd alá.
A sorozat 70 éves történetében a jelenlegi lesz a legkésőbbi szezonkezdés, de két verseny között sem telt el soha annyi idő, mint most.

Az európai versenynaptár

Időpont                                     Verseny                                         Helyszín július 3-5.                               Osztrák Nagydíj                            Spielberg július 10-12.                           Stájer Nagydíj                               Spielberg július 17-19.                           Magyar Nagydíj                            Mogyoród július 31-augusztus 2.          Brit Nagydíj                                   Silverstone augusztus 7-9.                     70. Évforduló Nagydíja                  Silverstone augusztus 14-16.                   Spanyol Nagydíj                           Barcelona augusztus 28-30.                   Belga Nagydíj                               Spa-Francorchamps szeptember 4-6.                    Olasz Nagydíj                                Monza

Szerző