Előfizetés

Légi gravitációs mérésekkel állapítják meg a Mount Everest magasságát

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.03. 14:23
Az Everest alaptábor
Fotó: Xiao Mi / AFP
A teljes légi felméréssel várhatóan június végére végeznek a kínai kutatók, az pedig, hogy pontosan mekkora a világ legmagasabb hegye két-három hónap múlva derül ki.
Kedden landolt Lhászában, Tibet fővárosában a kutatók repülőgépe, amely a bonyolult gravitációs mérőműszereket szállította. A mérés centiméteres pontossággal bocsátja rendelkezésre a Csomolungma és a környező régió geoid felületére vonatkozó adatokat, hozzájárulva ezzel a csúcs magasságának nagy pontosságú megállapításához.
Csen Pin projektvezető elmondta, hogy Kína először végzett ilyen légi gravitációs mérést, és ezzel pótolni tudják a még hiányzó adatokat. Folyik a régió légi úton végzett távérzékelési mérése is, amely deciméteres pontosságú háromdimenziós eredményeket biztosít majd a régió topográfiájához. A teljes légi felmérés várhatóan június elejére készül el Csen szerint. A szakember kiemelte, hogy a gravitációs méréshez használt repülőt világszínvonalú eszközökkel szerelték fel, ezek közül több is kínai fejlesztésű.
Kína áprilisban jelentette be, hogy expedíciót indít a Csomolungma magasságának újbóli megállapítására. A végleges eredményt egy sor mérési adatból, köztük a globális navigációs műholdrendszer (GNSS) méréseinek adataiból állapítják meg. A kínai geodéták, geológusok, ökológusok 53 fős csoportja március eleje óta folytat tudományos kutatásokat a hegyen. A földmérő csoportban ott vannak a kínai természeti erőforrások minisztériumának szakemberei és a nemzeti hegymászó csoport tagjai is. A Csomolungma csúcsára május 27-én ért fel expedíciójuk.
A természeti erőforrások minisztériumának közlése szerint valószínűleg két-három hónap múlva készül el a friss mérések és azok időigényes elemzése, összevetése és ellenőrzése alapján, hogy pontosan milyen magas is a világ legmagasabb hegycsúcsa.
A Kínai Népköztársaság megalakulása óta hatszor mérték már meg a Csomolungma magasságát és végeztek tudományos kutatást párhuzamosan, és kétszer adták ki a magassági adatokat: 1975-ben 8848,13 métert 2005-ben 8844,43 métert mértek. Emellett 2005-ben 3,5 méteres hóréteget mértek a hegytetőn, továbbá 1 méter vastagságú ismeretlen anyagot a kőszikla és a hó között, valószínűleg hó és kavics keverékét.

Idén különösen fontos, hogy fokozatosan szokjunk a naphoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.03. 13:17

Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance / AFP
A koronavírus miatt idén kevesebb napfény érte a bőrt, így hamarabb le lehet égni, ami növeli a bőrdaganatok kialakulásának kockázatát – figyelmeztetett a Semmelweis Egyetem bőrgyógyásza.
A napsütés ma már sokkal jobban károsítja a bőrt, mint néhány évtizeddel ezelőtt, mert az emberi tevékenység miatt elvékonyodott ózonréteg kevésbé szűri meg a káros UV-A és UV-B sugárzásokat. Idén speciális helyzetet okoz, hogy a legtöbb ember a megszokottnál jóval több időt töltött a négy fal között az elmúlt hetekben. Mivel kevesebb napfény érte a bőrüket, az kevésbé készült fel a nyári időszakra, nem szerezték meg a már áprilistól elérhető alapszínt, amely megalapozhatja a nyári időszak intenzív napozásait – hívta fel a figyelmet Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika klinikai szakorvosa. 
A legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen a saját bőre tulajdonságaival és képességeivel. A világos bőrűek például többnyire nem is tudnak jól lebarnulni, vörösödnek és leégnek. Nekik a napozást a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban érdemes elkezdeniük, amikor jóval alacsonyabb az UV-sugárzás. Ügyelniük kell arra, hogy prémium minőségű, magas fényvédőfaktorú krémeket használjanak a bőr károsodásának elkerülése érdekében – tette hozzá a szakember. Nyaraláskor természetes, hogy viszünk magunkkal napkrémet, de a hétköznap is ajánlatos olyan nappali készítményt alkalmazni, amelynek fényvédő funkciója is van. Érdemes fizikai fényvédelmet is alkalmazni, például karimás kalapot is viselni. A baseballsapka nem ajánlott, mert a fül és a tarkó, fordított viselése esetén pedig a homlok is leéghet. Ajánlott a napszemüveg viselése is, mert a szemben is van melanocita. A gyerekeket fontos mindig be- és a fürdőzések után újrakenni, mert ők nehezen tartják be a napon tartózkodás időkorlátját. Az UV-szűrős hosszú ujjú pólók alatt nincs szükség krémezésre – olvasható az egyetem honlapján
Az UV-A sugárzás a bőr korai öregedéséért, az UV-B pedig a leégésért felelős. A bőr nem felejt, „megjegyzi” a hólyagos napégéseket, amelyek szoros összefüggésben vannak a fehér bőrűek körében kialakuló felnőttkori bőrdaganatokkal – mondta a szakorvos. A világos bőrben nincs melanin, az a pigment, amely „megfogja” a bejövő UV-sugarakat, éppen úgy, mint a sztratoszférában az ózonréteg. Annak, akinek ez hiányzik, jobban károsodik a bőre, annál pedig, aki lebarnul, a bejövő napsugárzás rendkívüli melanintermelést okoz. Ez a folyamat már önmagában is egyfajta sejtkárosodásnak tekinthető, de ez nem okoz komoly problémát, az viszont különösen fontos, hogy a leégést elkerüljük. 
„Egy nap alatt nem lehet lebarnulni, a fokozatosság elvét be kell tartani”

– hangsúlyozta Kuroli Enikő.

A várakozásoknál is jobb omlettet sütött egy robotséf

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.03. 10:51

Fotó: Shutterstock
A tojások feltörésétől a tálalásig mindent a gép csinált, a brit kutatóknak még azt is sikerült elérniük, hogy az egyszerű, de könnyen elrontható étel finom legyen.
A sci-fi írók, futuristák és tudósok évtizedek óta áhítoznak robotséfre. A mesterséges intelligencia fejlődésével különböző cégek építettek már prototípusokat, de egyik sem került kereskedelmi forgalomba, és képességeik elmaradnak az emberek kulináris jártasságától. "A főzés nagyon érdekes probléma a robotika számára, mivel az emberek soha nem objektívek teljesen, ha ételről van szó" – mondta Fumiya Iida, a Cambridge-i Egyetem mérnöki karának kutatója, az IEEE Robotics and Automation Letters című folyóiratban bemutatott tanulmány vezető szerzője.
A kutatók szerint kihívás megtanítani egy robotot étel előkészítésére és elkészítésére, mivel a robotkezelés, a számítógépes látás, érzékelés és az ember-robot interakció komplex problémáit kell megoldani hozzá. Ráadásul az ízlés személyenként különböző - a főzés egy minőségi munka, míg a robotok általában mennyiségi feladatokat végeznek el.
A tojásételek, de különösen az omlett elkészítése mindig is a kulináris jártasság tesztjének számított. "Az omlett egyike azon ételeknek, amely könnyű, mégis nehéz jól elkészíteni. Úgy gondoltuk, ideális próbája lesz, hogy javítsuk a robotséf képességeit, az ízt, az állagot és a megjelenést" – magyarázta Iida. "Az elkészített omlett jóízű volt, jobb, mint amire számítottunk" - tette hozzá.
A Cambridge-i Egyetem kutatói, akik a Beko háztartásigép-gyártó céggel együttműködve gépi tanulást használtak a robot kiképzéséhez, az eredményeik online is elérhetők lesznek a virtuális IEEE nemzetközi robotikai és automatizálási konferencián (ICRE2020) – olvasható az egyetem honlapján.

Robotpincér szolgál ki egy dél-koreai kávézóban

A járványhelyzetben szükséges távolságtartási előírások betartását segíti az a robotpincér, amely felveszi a rendeléseket, kávét főz,  majd fel is szolgál a robotbarista a dél-koreai Tedzson egyik kávézójában. A Vision Semicon nevű cég és egy állami kézben lévő tudományos intézet közös fejlesztésű, teljesen önműködő rendszere, amelyet egy kávékészítő robotkar és egy kiszolgáló egység alkot, 60 különböző kávétípust tud elkészíteni. Egy hatfős rendelést mindössze hét perc alatt teljesít. Képes kommunikálni, adatokat továbbítani más készülékeknek és egy önvezető technológia révén megtervezi a szétszórtan elhelyezett asztalok közötti legkedvezőbb útvonalat. A gyártók idén legkevesebb harminc kávézót akarnak ellátni robotokkal.