Június 15-től vonja vissza az EU-s tagországokra kiadott utazási figyelmeztetést a német kormány

Publikálás dátuma
2020.06.03. 14:28
Heiko Maas sajtótájékoztatója
Fotó: KAY NIETFELD / AFP
Helyette országonként összeállított tájékoztatókat és javaslatokat fogalmaznak meg.
A német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését – jelentette be Heiko Maas külügyminiszter szerdán Berlinben. Szavai szerint
az utazástól nyomatékosan eltanácsoló általános figyelmeztetést országonként összeállított tájékoztatók és javaslatok váltják fel.

Az EU-s tagállamok mellett a schengeni övezet EU-n kívüli országai, és az Egyesült Királyság esetében is ezt a megoldást alkalmazzák. A figyelmeztetés visszavonásának feltétele, hogy az adott állam ne korlátozza a külföldiek belépését. Azonban az országonkénti javaslatok is tartalmazhatnak figyelmeztetést, így például
az Egyesült Királyságba utazástól továbbra is nyomatékosan eltanácsolják a németeket, mert ott két hétre karanténba kell vonulnia mindenkinek, aki belép az ország területére

– mondta a német külügyminiszter.

Hozzátette, hogy Spanyolországban egyelőre beutazási tilalom van, várhatóan június 21-ig, és Norvégiába sem engednek be még külföldieket. Amint változnak a szabályok, a német kormány is tájékoztatóval, javaslatokkal váltja fel a figyelmeztetést. Június 15-től a járványhelyzettől függően változhat az egyes országok besorolása.
Az utazástól eltanácsoló figyelmeztetést akkor adnak ki ismét, ha az adott országban meghaladja a 100 ezer lakosonkénti 50-et az utóbbi hét napon regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Heiko Maas hangsúlyozta, hogy amint az általános figyelmeztetés sem volt „utazási tilalom”, úgy a tájékoztatók és javaslatok sora sem jelent „meghívást utazásra”. Az embereknek önállóan, felelősen kell dönteniük, és tudniuk kell, hogy a kormány nem indít ismét olyan nagyszabású hazaszállítási műveletet, mint a járvány elején, kora tavasszal, amikor külföldön rekedt németek tömegeit juttatták vissza hazájukba. Elmondta, hogy az úgynevezett harmadik országokról – az EU, a schengeni övezet és az Egyesült Királyság területén kívüli térségek államairól – szóló figyelmeztetést egyelőre nem vonják vissza, ebben az ügyben bevárják az Európai Bizottság javaslatait. A német kormány március 17-én példa nélküli módon a világ valamennyi országára utazási figyelmeztetést adott ki a koronavírus-járvány miatt. A hazaszállítási műveletben 240 ezer embert mentettek ki. A koronavírus-járvány előtt a németeket az utazás világbajnokaiként tartották számon. Az utazásszervező és utazásközvetítő vállalkozások szövetségéhez (Deutscher Reiseverband -DRV) tartozó cégek szolgáltatásait tavaly 55,2 millió ügyfél vette igénybe. Az utak 73,6 százaléka külföldi, 26,4 százaléka belföldi volt. A szervezett és a nem szervezett utakat együttvéve a német turisták tavaly 82,7 milliárd eurót (29 ezer milliárd forint) költöttek el külföldön.
Szerző

Gumilövedék a szem mellé; könnygázgránát a testre: az amerikai rendőrök brutálisak az újságírókkal

Publikálás dátuma
2020.06.03. 14:12
A CNN stábját közvetítés közben vették őrizetbe
Fotó: David Himbert / AFP/Hans Lucas
Az Egyesült Államok jelenleg a 45. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül listáján, amely a világ sajtószabadságát méri fel. Magyarország idén a 89. helyet szerezte meg.
Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump médiaellenes hadjárata veszélyes hullámokat indíthat el. Ezt mutatják az elmúlt hét tüntetései, ahol fotóst lőttek szemen, könnygázzal fújtak le, vagy megütöttek tudósítókat, és újságírókat tartóztattak le – írja a hvg.hu.
Péntek este a Louisville-i WAVE 3 tévéadó riportere, Kaitlin Rust élő adásban tudósított a George Floyd meggyilkolása miatt kirobbant tüntetésekről. Az újságíró és James Dobson operatőr hiába álltak tisztes távolban a rendőrsorfaltól és jelezték egyértelműen, hogy a sajtó munkatársai, a felvételeken jól látszik, amint egy rendőr ezt teljesen figyelmen kívül hagyva feléjük tartja a fegyverét. Mindkettejüket többször is eltalálták könnygázgránáttal, de nem sérültek meg.
Egy könnygázzal lefújt fotóriporter
Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP
Független szervezetek számításai szerint az egy hete tartó utcai tüntetésekben az Egyesült Államokban eddig több mint 100 újságírót ért atrocitás.  Bár az incidensek egy része a tömegben, véletlenül történt, több esetben a tudósítókat szándékosan zaklatták, lőtték meg vagy vették őrizetbe a rendőrök. Az egyik legsúlyosabb a 37 éves szabadúszó fotóriporter, Linda Tirado esete, akit Minneapolisban tudósítás közben találtak szemen. Valószínűleg egy gumilövedék találta el, amely a rendőrök irányából jött. Az orvosok szerint a látását valószínűleg soha nem kapja vissza teljesen. Elmondása szerint bár a rendőrök tisztában voltak vele, hogy a munkáját végzi, mintha nem érdekelte volna őket.  A The Wall Street Journal munkatársát, Tyler Blint-Welsh-et a vasárnapi New York-i tüntetésen ütöttek meg többször a rendőrök, hiába volt a nyakában az újságíró-igazolványa. Minnesotában pedig élő adásban vették őrizetbe a CNN stábját.
Az Egyesült Államokban ezek az esetek azért is különösen kirívóak, mert az ország Alkotmányának első kiegészítése külön kimondja a sajtó szabadságát. Ez azonban úgy tűnik, változik.
– Tizenöt éve tudósítok tüntetésekről Amerika-szerte, de ez az első alkalom, hogy rendőröket látok, akik szándékosan gumilövedékkel, könnygázzal támadják az újságírókat, és letartóztatják őket

– nyilatkozta a CBS tudósítója, Michael Gorge.

Ráadásul ezt nem csak a rendőrök részéről tapasztalják, hiszen csütörtökön a Fehér Ház előtt tüntetők támadtak a Fox News stábjára. Szakértők szerint ez nem a véletlen műve. Az Egyesült Államok jelenleg a 45. helyen áll a Riporterek Határok Nélkül listáján, amely a világ sajtószabadságát méri fel. A szervezet szerint Donald Trump hivatalba óta folyamatosan romlik az újságírók helyzete. Ha pedig a média elleni kritika a legmagasabb szintről érkezik, akkor egy idő után a helyi hatóságok, a rendőrség, majd a közvélemény is ellenük fordul. Ez látható most az utcákon is.
Suzanne Nossel, a Nemzetközi PEN Klub amerikai szervezetének igazgatója úgy látja, Trump viselkedése egy idő után felbátorította a helyi politikusokat is, ezért egyre gyakrabban kiáltanak fake newst, ha nem tetszik nekik egy cikk. Ezzel viszont a közvélemény bizalmát is megrendítették. 
– Trump egy már létező ellenséges hangulatot fokozott tovább, és tette rosszabbá

– jelentette ki Joel Simon, a Bizottság az Újságírók Védelméért (Committe to Protect Journalist, CPJ) igazgatója.

A CPJ kiadott a közleményt is, amelyben felszólították a hatóságokat, hogy hagyjanak fel a tüntetésekről tudósító újságírók elleni erőszakkal, és biztosítsák, hogy a kijárási tilalom rájuk ne legyen érvényes. Hasonló közleményt adott ki a Riporterek Határok Nélkül is.
Betört fejű újságíró Minneapolisban
Fotó: CHANDAN KHANNA / AFP
Szerző

Ferenc pápa is megszólalt George Floyd halála kapcsán

Publikálás dátuma
2020.06.03. 12:50

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Az egyházfő elítélte a rasszizmust, az utcai erőszakot pedig önpusztítónak nevezte.
Ferenc pápa tragikusnak nevezte George Floyd halálát, és kijelentette, hogy a rasszizmus bűn. Az egyházfő szerdán először szólalt meg az ügyben - számolt be róla a CNN. A pápa a heti audenciáján a Vatikánban elmondta, hogy nagy aggodalommal figyeli napok óta az Egyesült Államokban zajló eseményeket, a társadalom nyugtalanságát, amelyet George Floyd tragikus halála előzött meg.
- Barátaim, nem tolerálhatjuk a rasszizmust, illetve a kirekesztés bármilyen formáját, és nem hunyhatunk szemet felette, de minden emberi élet szentségét meg kell védeni. Ugyanakkor fel kell ismernünk, hogy az utóbbi napok erőszakos cselekményei önpusztítóak. Erőszakkal semmit nem lehet elérni, viszont nagyon sokat lehet veszíteni általa

- jelentette ki Ferenc pápa.

Hozzátette, hogy imádkozik Floyd lelki üdvéért, és mindazokért, akik a rasszizmus bűne következtében veszítették életüket. George Floydra május 25-én azért hívták rá a rendőrséget, mert gyaníthatóan hamis pénzzel üzletelt. A rendőrök földre kényszerítették a férfit, majd egyikük perceken keresztül a nyakán térdelt, ketten pedig a hátán. Floyd ennek következtében vesztette életét. A minneapolisi rendőrt pénteken letartóztatták és gyilkosság, illetve emberölés miatt vád alá helyezték. George Floyd megölése és a rendőri erőszak elleni tiltakozás miatt országszerte tiltakozások kezdődtek, amelyek már több mint 140 amerikai városra terjedtek ki. 
Szerző