Előfizetés

Opten: Ha vállalkozunk, főként a családban bízunk

Népszava
Publikálás dátuma
2020.06.03. 16:37
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A hazai cégek 40 százaléka családi jellegű vállalkozás – állapítja meg az  Opten céginformációs szolgáltató.
Jelenleg mintegy 540 ezer egyéni vállalkozó, 140 ezer egyszemélyes cég működik Magyarországon. Ezen formák mellett még megtalálható 64 ezer olyan társult vállalkozás is, ahol a család több tagja is tulajdonos vagy cégjegyzésre jogosult. Összességében – az egyéni vállalkozókat nem számítva –, 204 ezer családi jellegű vállalkozás található az országban, amely a teljes hazai társas vállalkozói cégbázis 40 százaléka. Ezek közül a többszemélyes családi cégekben a legmeghatározóbbak a családi kapcsolatok, hiszen ezekben a vállalkozásokban már nemcsak a család, hanem a vállalkozói munka is összeköti a családtagokat. A többszemélyes családi vállalkozásoknak egy külön csoportját alkotják azon vállalkozások, ahol kizárólag családtagok tulajdonosok és a cégjegyzésre jogosultak is közülük kerülnek ki. Jelenleg 42 ezer kizárólag családtagokból álló vállalkozás működik Magyarországon, tehát a többszemélyes családi vállalkozások jelentős része így működik – mutat rá elemzésében az Opten. A modern hazai gazdaságban a családi cégkultúra még viszonylag fiatalnak számít. Napjainkban családok tízezrei kísérleteznek azzal, hogyan is lehetne szinkronba hozni a magán és vállalkozói életet, és a generációváltás problémával is csak mostanában találkoznak először cégek tömegei. Ezért sem mindegy, hogy ez a 200 ezer családi jellegű vállalkozás milyen hatékonysággal és megbízhatósággal működik. A családi jelleg nagy általánosságban pozitívan hat a cég működésére, a statisztikák alapján a családi vállalkozások 64 százaléka átlag feletti megbízhatósággal rendelkezik. A családi vállalkozások sikere abban is tetten érhető, hogy közülük sokan nőtték ki magukat milliárdos nagyvállalatokká. Jelenleg több mint 1100 családi vállalkozás éves árbevétele haladja meg az egy milliárd forintot. A feltárt családi vállalkozások 50 százalékában azonosítható testvéri kapcsolat, 38 százalékukban apa-gyermek kapcsolat és 33 százalékukban anya-gyermek kapcsolat. Az elmúlt években az apa-gyermek kapcsolatok aránya sokat csökkent, míg a testvérkapcsolatok aránya növekedett, ami arra utal, hogy a generációváltás sok cég esetében már le is zajlott – állapítja meg a céginformációs szolgáltató. Regionális kitekintésben is nagyon eltérő a családi cégek jelenléte. Budapesten az 1000 lakosra jutó családi cégek száma meghaladja a 10-et, de Pest és Baranya megyében is rendkívül magas (7-8) az érték. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében viszont 4 alatt van az 1000 lakosra jutó családi cégek száma.  

Védhetetlen "formai hiánnyal" utasítanak el bértámogatási kérelmeket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.03. 13:22

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Olyan bizonyítást kérnek számon vállalkozásoktól, amit azok a kérelmek alapján be sem adhattak.
Budapest Főváros Kormányhivatalához (BFKH) adott be csökkentett munkaidős bértámogatás iránti kérelmet egy éttermet és cukrászdát üzemeltető vállalkozás, írja a 24.hu. Kérelmüket április 30-án azzal utasította el a kormányhivatal, hogy 
… nem nyert kellő bizonyítást az, hogy a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás gazdasági indoka a veszélyhelyzettel közvetlen és szoros összefüggésben áll…

A számos, másik vállalkozás esetében is ez volt az elutasítás indoka, ami azért meglepő a számukra, mert a beadandó kérelemben nem szerepel olyan rubrika, szövegrész, csatolandó melléklet, amelyen keresztül a vállalkozás bizonyíthatná, hogy a csökkentett munkaidős foglalkoztatás gazdaságilag közvetlen és szoros összefüggésben áll a veszélyhelyzettel. Először, az április 16-tól beadható kérelemben ugyan valóban fel kellett tüntetni, hogy „milyen gazdasági körülmények tették szükségessé a munkaidő csökkentést, amelyek szoros összefüggésben vannak a veszélyhelyzettel”, azonban amikor pár napra rá lazítottak a bértámogatás feltétételein, a kérelmet is megújították április 26-tól, és abban már nem szerepel ilyesmi. A lazításról szóló rendelet szerint pedig az új szabályokat a már folyamatban lévő kérelmekre is alkalmazni kellett. A 24.hu két hete a BFKH-tól is próbálta megtudni, szerinte jogos volt-e az elutasítás, és ha igen, miért. Azonban választ azóta sem kapott. A helyzetet nehezíti, hogy a kormányrendelet szerint az elutasított csökkentett munkaidős bértámogatási döntéseket nem lehet megfellebbezni – ez a határozatokban is szerepel. A vállalkozások legfeljebb annyit tehetnek, hogy még egyszer beadják a kérelmet, hátha másodjára nem kérnek rajtuk számon olyasmit, ami nem is szerepel a kérelemben.

Sokmilliárdos osztalékot markolhatnak idén a Mészáros és Mészáros Kft. boldog tulajdonosai

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.03. 10:17
Mészáros Lőrinc és felesége a parlamentben
Fotó: Népszava
A nagyrészt Mészáros Lőrinc és családja érdekeltségébe tartozó cég beszáll a környezetvédelembe is.
A Mészáros és Mészáros Kft. 2019-ben csaknem 68 százalékkal több bevételt ért el, mint egy évvel ezelőtt. Míg 2018-ban az adózott eredmény valamivel több volt ötmilliárdnál, addig ez tavaly már 11,85 milliárd forint volt - írja a hvg.hu a cég éves beszámolója alapján. Már a profitról is döntöttek.
„Az alapító a 2019-es üzleti év adózott eredménye, a szabad eredménytartalék és a 2020-as üzleti terv figyelembevételével 11.8 milliárd forint osztalék kifizetéséről határoz”

– olvasható a dokumentumban.

Azt írták, hogy a működési költségek kisebb arányban növekedtek, mint az összes bevétel, aminek oka, hogy csökkent az eladott áruk beszerzési értéke, kisebb arányban nőtt a személyi jellegű költségek állománya, mint az összes bevétel, továbbá csökkent az egyéb ráfordítások értéke. A hvg.hu megjegyezte, hogy mindez azért érdekes, mert az építőipar egésze tavaly a munkaerő- és az anyagköltségek drágulása miatt szenvedett. Az előző évhez képest az árbevétel üzletágankénti megoszlásában jelentősen nőtt a közmű és a vízépítés- mélyépítés aránya az út- vasútépítés terhére. A következő években arra számítanak, hogy
„tovább erősödik a közmű, a vízépítés és mélyépítés, valamint az atomenergia területén a tevékenysége a társaságnak, és megjelent egy új ágazat: a környezetvédelemmel kapcsolatos tevékenység”.

Igaz ugyan, hogy az árbevétel nőtt, de a bérek növekedése elmaradt az általános piaci trendektől. Emelkedést a kifizetett bérpótlékok (például túlóra), kiegészítő fizetés (például távolléti díj) növekedése, valamint a decemberben kifizetett 13. havi jutalom okozott. A Mészáros és Mészáros Kft.-nél egyébként kevesebben dolgoztak 2019-ben az egy évvel korábbihoz képest. 
Az is kiderült, hogy a cég 496 millió forintot fizetett látvány-csapatsport támogatásra.

További árbevétel-növekedéssel számolnak, és a Budapest–Belgrád vasútvonal építését is megemlítik: „2021 évtől számítunk a Budapest–Belgrád vasútpálya felújítás megvalósulásával, amelyre jelentős saját és alvállalkozói kapacitással készülünk”. A társaság 2020-ra 25-30 százalékos árbevétel-növekedést vár az előző évhez képest.