Előfizetés

Tragikus: edzés közben lett rosszul a 22 éves válogatott sportoló, nem tudták megmenteni az életét

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.04. 20:40

Fotó: Shutterstock
A halál okát orvosszakértői vizsgálat állapítja meg.
Huszonkét éves korában elhunyt Tóth Bendegúz, az ESMTK válogatott birkózója. A magyar szövetség csütörtökön közölte: a sportoló szabadtéri edzés közben lett rosszul. Társai a helyszínen elkezdték szakszerűen újraéleszteni, amit folytattak a kiérkező mentőegységek is. Tóth Bendegúzt a Honvédkórházba szállították, ahol azonban hiába küzdöttek mintegy másfél órán át az életéért. A halál okát orvosszakértői vizsgálat állapítja meg.       Tóth Bendegúz a magyar szabadfogású birkózás nagy ígéreteként 2014-ben kadet Európa-bajnoki ezüstérmet, 2017-ben U23-as Eb-ezüstöt, 2018-ban mindkét fogásnemben egyetemi világbajnoki ezüstöt szerzett. Bekerült a felnőtt válogatottba is, részt vett a tavalyi vb-n és az idei Eb-n. Tóth Bendegúzt a Magyar Birkózó Szövetség saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

McLaren-jelentés: Aján Tamás 10,4 millió dollárral nem tud elszámolni

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.04. 20:18

Fotó: GOH CHAI HIN / AFP
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) legmagasabb szintjein is jelen volt a korrupció, míg Aján Tamás korábbi elnök a "félelem kultúrájával" működtette a szervezetet - ezeket állapította meg Richard McLaren nyomozócsoportja.
A négy hónapos független vizsgálódás eredményeként csütörtökön közzétett jelentésben kitértek arra, hogy Aján - aki áprilisban köszönt le posztjáról - beavatkozott a doppingellenes munkába is, míg az IWF pénzügyi irányításának felügyelete során "abszolút ellenőrzést" alakított ki.
"Egy olyan szervezetet találtam, ahol az autokratikus vezető közel fél évszázadon át esélyt kapott annak irányítására. Különböző ellenőrzési mechanizmusokon keresztül mindent ő diktált, ami a szövetségen belül történt"

- fejtette ki a kanadai jogászprofesszor.

Hozzátette: az IWF negyven pozitív doppingtesztet titkolt el vagy hozott nyilvánosságra késleltetve olyan sportolókhoz köthetően, akik érmesként végeztek világversenyen vagy más viadalon. Közölte, a volt elnök a szövetség pénzügyeivel kapcsolatban "sötétben tartotta" az elnökség tagjait, akiknek nem volt tudomások a rejtett bankszámlákról és pénzmozgásokról. Kiemelte, Aján olykor 100 ezer dollárt elérő összeget készpénzben kapott meg szponzoroktól vagy doppingbírság címén nemzeti szövetségektől, a jelentés szerint egy thaiföldi útja során több mint 440 ezer dollárt gyűjtött be ily módon. Ezek közül "némelyek bekerültek a könyvelésbe, némelyek viszont nem". Hozzátette: a volt vezető 10,4 millió dollárral (3,1 milliárd forinttal) nem tud elszámolni. McLaren kifejtette, az IWF kongresszusai előtt nagyobb készpénzfelvételek történtek, azokon szavazásra jogosultakat vesztegettek meg, miközben Aján megtartotta magának annak lehetőségét, hogy kedvelt tisztségviselőit léptesse elő. A vizsgálat középpontjában az IWF 2009 és 2019 közötti időszaka állt. Az ARD német tévécsatorna január 5-én bemutatott filmjében azt állította, hogy súlyemelésben szisztematikus doppingolás folyik az IWF tudtával, amely a Magyar Antidopping Csoportot (MACS) bízta meg minden nagy nemzetközi versenyen és szinte az összes világbajnokságon az ellenőrzéssel. Az ARD hírt adott két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan. Aján Tamás - aki 24 évig főtitkára, 2000-től pedig elnöke volt az IWF-nek - a szövetség elnökségének év eleji dohai ülésén maga kérte tevékenységének felfüggesztését annak érdekében, hogy vizsgálat derítse fel a vádak valóságtartalmát. A magyar sportdiplomata már az ARD által január első hétvégéjén bemutatott dokumentumfilm vetítését követően visszautasította a korrupcióról és a szervezett doppingolásról szóló vádakat, miként tette azt a MACS is. A 2000-től tíz éven át Nemzetközi Olimpiai Bizottság-tag, 2010 óta pedig tiszteletbeli NOB-tag Aján március 3-án lemondott tiszteletbeli tagságáról, mert - mint mondta - meg akarja menteni az olimpiai mozgalmat a negatív pletykáktól és az ebből fakadó kellemetlenségektől. A sportdiplomata április 15-én bejelentette: a tokiói olimpia halasztása miatt távozik a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöki posztjáról. Hozzátette, hogy voltak feltételei a visszalépésnek, amelyet az IWF elnöksége elfogadott. A döntés hátterében Aján Tamás szavai szerint az áll, hogy már a legutóbbi választáson jelezte, többé nem indul újra a posztért, a szövetség alapszabálya azt mondja ki, hogy az olimpia befejezéséig szól a mandátum, újabb egy évet pedig már nem akart várni a távozással.

"Egész életemben betartottam a törvényeket, a sport írott és íratlan szabályait, szokásait"

A magyar sportdiplomata az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, hogy az ellene felhozott vádak alaptalanok. "Egész életemben betartottam a törvényeket, a sport írott és íratlan szabályait, szokásait. Az IWF alapszabályának előírásai szerint minden szükséges döntést a nemzetközi szövetség elnöksége hozott meg. Az elnökség hagyta jóvá az éves költségvetést, a svájci auditorok által készített független könyvvizsgálói jelentést - mely tanúsítja a pénzügyek jogszerű kezelését - a közgyűlés fogadta el. Az ellenem felhozott vádak alaptalanok" - fogalmazott az egykori elnök. Aján Tamás leszögezte, hogy a vizsgálat során teljes mértékben együttműködött McLarenékkel, "azonban sajnálatos módon kérésem ellenére sem bocsátották rendelkezésemre azokat a szükséges információkat, amelyek alapján cáfolhattam volna állításaikat és anélkül publikálták a jelentést, hogy a tisztázás lehetőségét megadták volna számomra" - írta. "Mivel nem kaptam meg a jelentést előzetesen, ezzel kapcsolatban részletesen csak annak áttanulmányozása után kívánok állást foglalni. Mintegy fél évszázada egész szakmai pályafutásomat a sport, a magyar és a nemzetközi olimpiai mozgalom, a súlyemelés és a doppingellenes küzdelem szolgálatában töltöttem. Jelenleg is a sport érdekében tevékenykedem a Magyar Olimpiai Akadémia elnökeként. Ezen fáradozásomat a jövőben is folytatni kívánom. Továbbra is szoros kapcsolatot szeretnék ápolni a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséggel és a súlyemelőcsaláddal" - áll Aján Tamás közleményében.

Botrány a teniszszövetségben: mindenki megúszhatja a felelősségre vonást

B.P.
Publikálás dátuma
2020.06.04. 17:48

Fotó: Népszava
Egyre több jel utal arra, hogy a kormány elnökjelöltje Lázár János lesz, ám a nemdohányzók érdekeit képviselő miniszteri biztos eddig nem jelentette be kandidálását.
Előfordulhat, hogy nem lesz felelősségre vonás a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) csődközeli állapotáért. Szűcs Lajos, az MTSZ fideszes parlamenti képviselő elnöke április 20-án 3,5 milliárd forint extra forrást kért az Emmi-től a szervezet konszolidációjára. Az MTSZ jelenleg az alkalmazottak bérét sem tudja kifizetni. A Pesti Hírlap úgy értesült, hogy bár folynak vizsgálatok, amelyek a jelenlegi elnök és a korábbi főtitkár, Richter Attila felelősségét próbálják meg kideríteni a kialakult helyzetért, a Fidesz úgy véli, a párt akkor tud arcvesztés nélkül kijönni ebből a történetből, ha elmarad a felelősségre vonás.
Egyre több jel utal arra, hogy a kormány elnökjelöltje Lázár János lesz, ám a nemdohányzók érdekeit képviselő miniszteri biztos eddig nem jelentette be kandidálását. 
Az egyetlen hivatalos jelölt a szakmai vonalat képviselő Bardóczky Kornél, a korábbi Davis Kupa-játékos ezekben a napokban a tagszervezeteket látogatja meg és igyekszik megszerezni a támogatásukat.
A tisztújító közgyűlés időpontja június 12., bár vannak többen, akik a folyamatosan zajló háttér-egyeztetések során ennek elhalasztását szorgalmazzák. Amíg a jelenlegi elnök, akinek a vezetése alatt kialakult a mostani állapot nem mond le, addig nem lehet pályázni a pozícióra. A tisztújító közgyűlésen - ahol elnökségi tagokat is kell választani - az MTSZ alapszabálya szerint csak azok indulhatnak harcba a tisztségekért, akik pályázatukat legkésőbb pénteken leadják a jelölő bizottságnál.