koronavírus;Merkely Béla;

2020-06-05 06:34:49

Merkely: Ősszel jöhet, de más lesz a második hullám

Nyáron folyamatosak lesznek a szűrések a kórházakban, az egyetemeken, a Nemzeti Népegészségügyi Központban is. A cél, hogy időben azonosíthassák a gócpontokat.

Októberre, novemberre datálta a koronavírus járvány következő hullámát, amely nem lehet nagyobb, mint az első volt – nyilatkozta az Infostartnak Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Nyáron folyamatosak lesznek a szűrések a kórházakban, az egyetemeken, a Nemzeti Népegészségügyi Központban is. A cél, hogy időben azonosíthassák a gócpontokat.

Beszélt arról is, hogy a magyarországi új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos keresztmetszeti felmérés eredményei megvannak, amely alapján az aktív fertőzöttek száma biztosan nem haladta meg a kétezer főt a vizsgált időszakban, és néhány tízezerre becsülhető a lakossági fertőzöttség március elejétől május elejéig. A két hónap során észlelt és becsült aktív esetszámok, valamint a fertőzésen átesettek száma nemzetközi összehasonlításban is alacsony, ezért a Semmelweis Egyetem rektora szerint jó esélye van Magyarországnak arra, hogy a nyáron – amennyiben folyamatosan nyomon kísérik az újabb megbetegedéseket – nem alakul ki újabb járvány.