Előfizetés

Meghalt három beteg, újabb 16 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 08:34
Orvosok védőfelszerelésben a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított részlegen az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
397 beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3970 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg. Ezzel 542 főre emelkedett az elhunytak száma, 2245-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1183 főre csökkent – közölték péntek reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 397 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 9693-an vannak hatósági házi karanténban, és 202 606 mintavétel történt.   Ismét kiemelték, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1886) és Pest megyében (575) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (371), Komárom-Esztergom (273), Zala (257), majd Csongrád megye (115). A legkevesebb fertőzött Békés (11) és Heves megyében (14) van Magyarországon.

Ha a Tankcsapdának bevált, másnak is menni fog: engedélyezik az autós koncerteket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 07:55
Autós koncert a németországi Erfurtban
Fotó: Michael Kremer/Geisler-Fotopress / AFP
Az első ilyen engedélyt mintha centire pontosan a népszerű rockegyüttes fellépéseire szabták volna ki. Orbán Viktor most másoknak is zöld utat adott.
Újabb autós koncertek megrendezését teszi lehetővé egy új kormányrendelet, amely csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben - írja a hvg.hu.  Az Orbán Viktor által jóváhagyott 259/2020 (VI/4) rendelet kitér rá, hogy az elmúlt hétvégén megrendezett koncertek - amelyek tulajdonképpen a Tankcsapda két fellépését jelentik - biztonsági és járványügyi tapasztalatai is pozitívak voltak.
A közönség jól fogadta az autós koncerteket, és igény merült fel, hogy újabbakat tartsanak. Ezért a rendelet életbe lépésétől, azaz péntektől újabb ilyen jellegű eseményeket lehet majd megtartani. A koncertek feltételeit a szervezők határozzák meg, a résztvevőknek pedig a személygépkocsiban kell tartózkodniuk az esemény alatt a rendelet szerint. A hírportál felidézi, hogy a múlt hétvégén egyedül a Tankcsapda zenekar tarthatott autós koncertet, két ilyen fellépés is volt, Debrecenben, illetve Székesfehérváron. A NOX énekesnője, Péter Szabó Szilvia is zenélt volna, de neki erre nem volt lehetősége. A Tankcsapda később egy 40 perces videóban magyarázkodott, ebben azt is kifejtették, hogy ők nem politizálnak, nem tartják magukat fideszes zenekarnak, és Gyurcsány Ferencnek is megköszönték volna a lehetőséget.

"Az a bűnöm, hogy enni adok a szegényeknek?"

Vas András
Publikálás dátuma
2020.06.05. 07:40

Fotó: Röhrig dániel / Népszava
Pintér Judit március közepén hozott létre egy csoportot a Facebookon annak érdekében, hogy főzéssel és ételcsomagokkal segítsen a rászorulókon. Ez azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését.
- Elegem lett! Nem vagyok bűnöző. Mindig jót akartam, segíteni a rászorulókon, de folyamatosan keresztbe tesznek. Még főzök egy utolsó adag ételt, kiosztom, aztán befejezem – mondta a Népszavának Pintér Judit, aki már több mint fél évtizede gondoskodik a kaposvári hajléktalanokról, valamint a somogyi megyeszékhely legszegényebb lakóiról.
Mint arról lapunk korábban beszámolt, az asszony még március közepén hozott létre egy csoportot a Facebookon annak érdekében, hogy főzéssel és ételcsomagokkal segítsen a rászorulókon. A kezdeményezéshez több mint négyszázan csatlakoztak, így a folyamatosan érkező adományoknak és utalásoknak köszönhetően rendszeresen jutott meleg étel és tartós élelmiszer a legszegényebbeknek. Nagyjából húszan számíthattak a segítségre, nekik az önkéntesek vagy házhoz vitték a pakkokat és a főtt ételt, vagy Pintér Judit eresztette le az erkélyéről egy kosárban a saját lakásán megfőzött mindennapi betevőt. Az önzetlen segítség azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését.
- Örülhetnek, akik folyamatosan akadályozni akartak, feljelentgetnek, csak azt nem tudom, hogyan számolnak el a lelkiismeretükkel, amikor miattuk nem jut étel az éhezőknek. Persze tudom, egy pillanatig sem gondolnak rájuk – fogalmazott Pintér Judit. Az asszonyt ugyanis feljelentette a szomszédja, a napokban pedig levelet kapott Csillag Gábortól, Kaposvár jegyzőjétől. Ebben arra hívják fel a figyelmét, hogy az ételosztásnak meg kell felelnie a közegészségügyi előírásoknak, a tevékenység pedig engedélyköteles.  - Nem is lakik itt! – mondta a feljelentő szomszédjáról Pintér Judit. – Nagyjából fél éve vette meg az egyik lakást, de még mindig az egyik kertvárosi részen él, hetente talán egyszer jön ide, tesz-vesz, majd elmegy. De így is zavarta, hogy az erkélyen főzök. De hát hová tenném az üstöt a lakásban?! A feljelentés mellett az asszonyt leginkább az zavarja, hogy az önkormányzat az ő véleményére nem volt kíváncsi, pedig pontosan tudják, mióta segít a rászorulókon. - Nem ez volt az első feljelentés ellenem – jegyezte meg. – Amikor régebben a kapualjban osztottam reggelente a csomagokat, rám hívták a rendőrséget és a katasztrófavédelmet. Annyian jöttek, alig fértek el a lépcsőházban. És láthatóan nagyon szégyellték magukat, amikor megkérdeztem: tényleg az a bűnöm, hogy enni adok a szegényeknek? Akkor el is sikkadt az ügy, sőt, az önkormányzattal is egyeztettem, hogyan lehetne legálisan segíteni. Ajánlottak helyiségeket, de rossz helyeken, sokan nem tudtak volna eljönni azok közül, akiknek szükségük van rám. Így maradt a Fő utcai lakás, ahová az is becsengethetett segítségért, aki nem ismerte Pintér Juditot. - A főzéshez a hozzávalókat hentestől, zöldségestől, boltoktól kapom, illetve ugyanúgy megvásárlom, mint bárki – magyarázta. – Most, hogy járvány van, nem érintkezem senkivel, a főzés után kiporciózom az adagokat, bezacskózom őket, s miután felhúztam a kosarat, fertőtlenítem. Akik hozzám járnak, mindnek adtam kesztyűt, maszkot. Higgye el, nem jókedvemben csinálom ezt az egészet, s nem is az én feladatom lenne, de egész egyszerűen a lelkiismeretem nem hagyja, hogy a 21. században emberek éhezzenek. 

Engedély nélkül szabálytalan az ételosztás

Megkerestük a kaposvári önkormányzatot, hogy megtudjuk, milyen feltételekkel folytathatná a rászorulók megsegítését Pintér Judit, valamint hogy milyen szankciókra számíthat, ha továbbra is otthonról látja el őket. - A közterületi ételosztáshoz az önkormányzat engedélye szükséges – áll Csillag Gábor jegyző válaszában. - Pintér Judit eddig nem kért tőlünk ilyet, bár tudomásunk van róla, hogy sor került hasonló ételosztásokra. Erre a szabálytalanságra egyébként több alkalommal is felhívtuk a figyelmét, de nem büntettük meg, sőt felajánlottuk neki, hogy a hajléktalanszálló mellett szervezhet ilyen jellegű tevékenységet. Ezzel azonban nem élt. Az adományban részesülő embereknek – legyenek azok szerény anyagi körülmények között élők vagy hajléktalanok – joguk van ahhoz, hogy ellenőrzött forrásból származó és megfelelő higiénés körülmények között elkészült ételhez jussanak. A város ezt a Vöröskereszten keresztül biztosítja a hajléktalanoknak, ahol népkonyha is működik.