diplomácia;templomok;kommunista diktatúra;Fehéroszország;

Templomdiplomácia: a jó kapcsolatok érdekében a kormány felújíttat egy fehérorosz székesegyházat

165 millió forintot küld a külügy a Mogiljev városában álló épület rendbe tételére. Ezt hívják „nemzetközi fejlesztési együttműködésnek”.

Az már szinte szokványosnak mondható, hogy a kormány súlyos százmilliókat vagy éppen milliárdokat küld határon túli egyházi épületek renoválására, ám ezúttal Fehéroroszországban találtak helyet a magyar közpénznek.

A csütörtöki Magyar Közlönyben szerepel, hogy a

kormány 165 millió forintos forrást küld a a Belarusz Köztársaság Mogiljev városában található Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház rekonstrukciójára

– a támogatásról pedig a külügyminiszternek és a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia. Az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet „Magyarország külpolitikai kapcsolatainak erősítésével” magyarázza, hogy fel kell újítani a fehérorosz székesegyházat – a központi költségvetésből pedig a „ Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés” jogcímen vonják ki a szükséges összeget.

A kormányrendelet akkor jelent meg, amikor már tudható volt, hogy Orbán Viktor pénteken Fehéroroszországba utazik az Európa utolsó diktátorának is nevezett fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenko meghívására. A miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel azt mondta az MTI-nek, hogy Orbán és Lukasenko „megvitatják a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésének és közös projektek megvalósításának lehetőségeit. Tárgyalnak az Európai Unió és Fehéroroszország együttműködéséről is a Keleti Partnerség keretében. A minszki megbeszéléseken szóba kerülnek a regionális és globális kihívások is.”

Tavaly márciusban arról is beszámoltunk, hogy a magyar kormány megkönnyítette a belarusz munkavállalók elhelyezkedését – a fehérorosz vendégmunkások vízumdíjat, a tartózkodási engedély kiadásának és meghosszabbításának költségét sem kell kifizessék, ha magyarországi tartózkodási engedélyüket munkavállalási vagy tanulmányi célból kérelmezik.