Előfizetés

Templomdiplomácia: a jó kapcsolatok érdekében a kormány felújíttat egy fehérorosz székesegyházat

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.06.05. 09:16
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
165 millió forintot küld a külügy a Mogiljev városában álló épület rendbe tételére. Ezt hívják „nemzetközi fejlesztési együttműködésnek”.
Az már szinte szokványosnak mondható, hogy a kormány súlyos százmilliókat vagy éppen milliárdokat küld határon túli egyházi épületek renoválására, ám ezúttal Fehéroroszországban találtak helyet a magyar közpénznek. A csütörtöki Magyar Közlönyben szerepel, hogy a
kormány 165 millió forintos forrást küld a a Belarusz Köztársaság Mogiljev városában található Uszpenszkij Szűz Mária és Szent Sztaniszláv Székesegyház rekonstrukciójára

– a támogatásról pedig a külügyminiszternek és a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia. Az Orbán Viktor által jóváhagyott rendelet „Magyarország külpolitikai kapcsolatainak erősítésével” magyarázza, hogy fel kell újítani a fehérorosz székesegyházat – a központi költségvetésből pedig a „ Nemzetközi Fejlesztési Együttműködés” jogcímen vonják ki a szükséges összeget.
A kormányrendelet akkor jelent meg, amikor már tudható volt, hogy Orbán Viktor pénteken Fehéroroszországba utazik az Európa utolsó diktátorának is nevezett fehérorosz elnök, Alekszandr Lukasenko meghívására. A miniszterelnök sajtófőnöke csütörtök reggel azt mondta az MTI-nek, hogy Orbán és Lukasenko „megvitatják a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok fejlesztésének és közös projektek megvalósításának lehetőségeit. Tárgyalnak az Európai Unió és Fehéroroszország együttműködéséről is a Keleti Partnerség keretében. A minszki megbeszéléseken szóba kerülnek a regionális és globális kihívások is.”
Tavaly márciusban arról is beszámoltunk, hogy a magyar kormány megkönnyítette a belarusz munkavállalók elhelyezkedését – a fehérorosz vendégmunkások vízumdíjat, a tartózkodási engedély kiadásának és meghosszabbításának költségét sem kell kifizessék, ha magyarországi tartózkodási engedélyüket munkavállalási vagy tanulmányi célból kérelmezik.

Meghalt három beteg, újabb 16 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 08:34
Orvosok védőfelszerelésben a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított részlegen az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
397 beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 16 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3970 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 3 krónikus beteg. Ezzel 542 főre emelkedett az elhunytak száma, 2245-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1183 főre csökkent – közölték péntek reggel a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 41 százaléka, az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka budapesti. 397 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 21-en vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 9693-an vannak hatósági házi karanténban, és 202 606 mintavétel történt.   Ismét kiemelték, hogy a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a járványveszély nem múlt el. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Továbbra is fontos az általános óvintézkedések, különösen a védőtávolság betartása. Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1886) és Pest megyében (575) van a legtöbb fertőzött. Ezt követi Fejér (371), Komárom-Esztergom (273), Zala (257), majd Csongrád megye (115). A legkevesebb fertőzött Békés (11) és Heves megyében (14) van Magyarországon.

Ha a Tankcsapdának bevált, másnak is menni fog: engedélyezik az autós koncerteket

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.05. 07:55
Autós koncert a németországi Erfurtban
Fotó: Michael Kremer/Geisler-Fotopress / AFP
Az első ilyen engedélyt mintha centire pontosan a népszerű rockegyüttes fellépéseire szabták volna ki. Orbán Viktor most másoknak is zöld utat adott.
Újabb autós koncertek megrendezését teszi lehetővé egy új kormányrendelet, amely csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben - írja a hvg.hu.  Az Orbán Viktor által jóváhagyott 259/2020 (VI/4) rendelet kitér rá, hogy az elmúlt hétvégén megrendezett koncertek - amelyek tulajdonképpen a Tankcsapda két fellépését jelentik - biztonsági és járványügyi tapasztalatai is pozitívak voltak.
A közönség jól fogadta az autós koncerteket, és igény merült fel, hogy újabbakat tartsanak. Ezért a rendelet életbe lépésétől, azaz péntektől újabb ilyen jellegű eseményeket lehet majd megtartani. A koncertek feltételeit a szervezők határozzák meg, a résztvevőknek pedig a személygépkocsiban kell tartózkodniuk az esemény alatt a rendelet szerint. A hírportál felidézi, hogy a múlt hétvégén egyedül a Tankcsapda zenekar tarthatott autós koncertet, két ilyen fellépés is volt, Debrecenben, illetve Székesfehérváron. A NOX énekesnője, Péter Szabó Szilvia is zenélt volna, de neki erre nem volt lehetősége. A Tankcsapda később egy 40 perces videóban magyarázkodott, ebben azt is kifejtették, hogy ők nem politizálnak, nem tartják magukat fideszes zenekarnak, és Gyurcsány Ferencnek is megköszönték volna a lehetőséget.