juttatás;gyógyszerészek;egészségügyi dolgozók;koronavírus;

Egyszerűen lehúzták a gyógyszertári dolgozókat a bruttó félmilliós juttatási listáról

A döntésért – a döntéshozók helyett – a kamarai elnök kért elnézést.

Hiába szerepeltek az egészségügyi dolgozóknak korábban ígért egyszeri, bruttó 500 ezer forintos juttatás eredeti előterjesztésében a lakossági gyógyszerellátást biztosító gyógyszerészek és (szak)asszisztensek, őket a végső döntés előtt valaki lehúzta onnan – írta a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) a lista pénteki ismertetését követően kiadott közleményében.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár nem ismeri annak indokát, hogy a közforgalmú gyógyszertárak dolgozói miért nem részesülnek abból az egyszeri juttatásból, amit 160 ezer egészségügyi dolgozó megkap– emelte ki Hankó Zoltán, az MGYK elnöke.

Egyben a kamara nevében, minden gyógyszerésznek és (szak)asszisztensnek megköszönte a járvány alatti helytállást, amellyel – mint írta – az egész egészségügyben szinte egyedülálló módon, valamennyi gyógyszertár folyamatosan, közvetlenül és teljes körűen elérhető volt.

Hankó Zoltán hozzáfűzte:

„A döntésért – a döntéshozók helyett – az elnézésüket kérem.”

Mint arról a Népszava is beszámolt, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken ismertette, hogy pontosan kik kapnak plusz pénzt. Az Orbán Viktor kormányfő által korábban megígért, a Covid-19 járvány alatti helytállásért „minden egészségügyi dolgozónak járó” félmilliós bérkiegészítésre az állami költségvetésből 92 milliárd forintot költenek. A keretből nem csak a közvetlenül az életmentésben és gyógyításban tevékenykedő orvosoknak, ápolóknak, mentőknek és betegszállítóknak jut. Abból többek között részesülhetnek az intézmények vezetői, gazdasági igazgatói, a műszaki, gazdasági és adminisztratív területen dolgozók, valamint a Magyar Honvédség közfeladatot, védelem-egészségügyi feladatot ellátó dolgozói is.