egészségügy;Magyar Gyógyszerészi Kamara;koronavírus;Kásler Miklós;

A gyógyszertárak szakemberei is egészségügyi dolgozók – Reagált Kásler szavaira a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke

Hankó Zoltán úgy véli, hogy ők is joggal várták a félmillió forintos bérkiegészítést, amiből végül kimaradtak.

Reagált a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere interjújára, amelyet a tárcavezető a Demokratának adott. A politikus ebben azt nyilatkozta, hogy a gyógyszerészek valóban szerepeltek a kormány elé kerülő díjazottak listáján, de kérdőjellel, ugyanis az ágazat eleve nagyon magas, huszonöt százalékos haszonnal dolgozik, ráadásul az üzletek vállalkozási formában szolgáltatnak és a tulajdonosok közel egyharmada külföldi. Közölte azt is, hogy a gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna. 

Kásler Miklós múlt héten közölte azon egészségügyi dolgozók listáját, akik július 1-től megkapják az egyszeri félmillió forintos bérkiegészítést. Ebből viszont kimaradnak a gyógyszerészek és a gyógyszertári dolgozók.

Hankó Zoltán az MGYK honlapjára felöltött levelében arra hívta fel a figyelmet, a gyógyszertárak szakemberei az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében egészségügyi dolgozók, akik ráadásul egészségügyi intézményben dolgoznak, így joggal várták, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba ők is beletartoznak.

Az MGYK elnöke emlékeztetett a miniszter március 20-i levelére, amelyben a gyógyszerészek és gyógyszertárakban dolgozók helytállását köszönte meg „ebben az embert próbáló nehéz helyzetben”.

A miniszter azon állítására, miszerint az ágazat 25 százalékos haszonnal dolgozik, Hankó Zoltán kijelentette, hogy a miniszter valószínűleg a haszon helyett a haszonkulcs (árrés) kifejezést akarta használni, de ez még így sem igaz.

„Ma a közfinanszírozott gyógyszerek fogyasztói árának százalékában kifejezett, miniszteri rendeletben rögzített átlagos árrése már csak 10 (!) százalék körüli, ráadásul egyre több olyan gyógyszert forgalmaznak a gyógyszertárak, amelyek árrése még a beszállítónak kifizetendő összeg banki átutalási költségét sem fedezi. A szabadáras egyéb termékek árképzése ezt a kiesést csak részben kompenzálja, a vidéki kisforgalmú gyógyszertárak helyzete pedig csak egyre nehezebb. Évek óta eredmény nélkül könyörgök a korrekcióért, ráadásul úgy, hogy az ágazati átlagbér jóval a nemzetgazdasági átlag alatt van”– magyarázta Hankó Zoltán.

Arra a miniszteri állításra, miszerint a gyógyszertárak tulajdonosainak közel egyharmada külföldi, az MGYK elnöke elismerte, hogy ez igaz lehet. Hangsúlyozta, hogy ha a gyógyszertárak tényleges tulajdonosi szerkezetével probléma van, akkor az ágazati vezetés feladata a jogszabályi előírások érvényesítése mind a tulajdonlás, mind a gyógyszertár-működtetés területén. Hozzátette, hogy évek óta hiába kéri a tárcától az ez irányú intézkedéseket.

Kásler Miklós kijelentette, hogy a gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna.

„Bocsánat, a többi egészségügyi intézményben nem ugyanazt csinálták, amit járvány nélkül is tettek volna, tehát a betegeik ellátását?”– tette fel a kérdést a kamara elnöke.

Hankó Zoltán leszögezte azt is, hogy levele nem ellenzéki támadás, ő maga székely-magyar, nemzeti elkötelezettségű, hívő és konzervatív értékrendű ember, az általa vezetett érdekvédelmi szervezet pedig a kormány stratégiai partnere. Hangsúlyozta: egyértelművé akarta tenni, hogy nagyobb kárt okoz az egyszeri juttatás elmaradásához kapcsolódó miniszteri kommunikáció, mint annak az összegnek az elvesztése, amit a gyógyszertári gyógyszerészek és asszisztensek a kormány által ígért, „minden egészségügyi dolgozónak járó” egyszeri juttatásával reméltek.