Előfizetés

Ezermilliárd felett az államháztartás hiánya

P. Zs.
Publikálás dátuma
2020.06.08. 12:55

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Május végére az állam háztartás hiánya 1051 milliárd forintra ugrott, ami 324,1 milliárdos növekedés. A PM a vírussal és a gazdaságvédelmi intézkedésekkel magyarázza a hiányt.
Az első öt hónapban összesen 590 milliárd forintnyi járványügyi eszközbeszerzésről született döntés, ebből a védekezésre fordított kiadások május végére elérték a 450 milliárd forintot – közölte a Pénzügyminisztérium a májusi államháztartási-hiányadatok magyarázataként. Ugyanis az ötödik hónap végére az államháztartás központi alrendszere 1051,5 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 910 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,8 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 154,3 milliárd forintos hiányt értek el. Ez utóbbi nem a csak az egészségügyi kiadásokkal, de a  gazdaság leállása miatt bekövetkezett járulék és a szociális hozzájárulási adókiesésekkel is magyarázható.  Idén május végéig 450 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések kifizetései (például védőmaszkok, további védőeszközök, lélegeztető gépek beszerzése). 2020. május végéig összesen 486,7 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, a 2020. évi első öthavi uniós kiadások ugyanakkor meghaladták a 967,6 milliárd forintot – ez a másik oka a hiány elszállásának, vagyis hogy a kormány saját zsebből előre jóval több uniós támogatást fizet ki, mint amennyit Brüsszel utal. A kormány évek óta ezt a gyakorlatot folytatta, annak érdekében, hogy pörgesse a gazdaságot, ezzel előre ellőtte a munícióját, amire most lenne igazán nagy szükség. Emellett a hazai kiadások közül 2020. május végéig kiemelhetők – mint hiánynövelő tényezők – a közúthálózat fenntartására és működtetésére (55,8 milliárd forint), a Falusi Útalapból (53,0 milliárd forint) a Modern Városok Program terhére (29,1 milliárd forint) kiadott források. Számottevők még a közúthálózat felújítására (26,3 milliárd forint) a Beruházás ösztönzési célelőirányzatból (24,4 milliárd forint) kifizetett összegek, továbbá jelentős összeg jutott a nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatására (22,6 milliárd forint) is. A kormány – ahogyan a veszélyhelyzet alatt, úgy a járványügyi készültség során is – minden szükséges forrást biztosít a védekezéshez, miközben a GDP-arányos idei hiánycél továbbra is 3,8 százalékon tartható – írták. A kormány az államháztartás idei hiányát a költségvetési törvényben szereplő 367 milliárdról 1601 milliárdra emelte fel – ez az a bizonyos 3,8 százalékos GDP-arányos hiány. Az első öt hónapban 1051 milliárd már összejött az 1600 milliárdos hiánycélból, júliustól életbe lép a két százalékos szociális hozzájárulási adó csökkentés, ezek alapján – felesleges – bravúr lenne, ha összejönne a 1600 milliárdos hiány. Azért felesleges, mert idén az unió összes kormánya a minél kisebb gazdasági visszaesésre, nem pedig a hiánycélra koncentrál, ennek ellenére a magyar kormány sem idén, sem jövőre nem akarja elengedni a hiánycélt. 

24 milliós bírságot kapott ügyfelei megtévesztése miatt az OVB

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.08. 11:28
Képünk ilusztráció
Fotó: Shutterstock
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 24 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az OVB biztosításközvetítő többes ügynökre a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt – közölte a jegybank.
Az MNB fogyasztóvédelmi célvizsgálatot tartott az OVB Vermögensberatung Általános Biztosítási és Pénzügyi Szolgáltató Kft.-nél (OVB), a többes ügynök tájékoztatási gyakorlatáról, fogyasztói bejelentés alapján. A vizsgálat szerint – amely a 2019. január 1-jétől 2020. január 24-ig terjedő időszakot tekintette át – az OVB a megbízott közvetítői által küldött ügyféltájékoztató levelekben valótlan, megtévesztő állításokkal próbálta ügyfeleit nyugdíjbiztosítás kötésére ösztönözni, majd elzárkózott a megbízottjaiért való felelősségtől, azt az ő magánakciójuknak minősítette. Az MNB megállapította: a tájékoztató levelek valótlan állításokat közöltek, illetve a valós tényeket megtévesztésre alkalmas módon, a vélt, vagy valós piaci folyamatokat önkényesen, egyoldalúan negatív felhanggal jelenítették meg. Erre példaként idézik a levelekből, hogy „a már régen elavult önkéntes nyugdíjpénztárak hamarosan megszűnnek létezni a jelenlegi formájukban”, vagy a „nyugdíjkötvény nem fog biztonságos megtakarítást nyújtani”. Az OVB kereskedelmi kommunikációja emellett egyoldalúan a számára magas jutalékot eredményező nyugdíjbiztosítás, mint termék előnyeit hangsúlyozta, szembeállítva az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, illetve a magyar állam által nyújtott megtakarítási formákkal. Ráadásul az ügyfelekre nyomást helyezve említették meg, hogy a nyugdíjbiztosítások termékválasztéka is 1-2 hónapon belül bizonytalanná válik, mert az ezekhez járó adókedvezmény már csak korlátozott ideig, gyors szerződéskötés esetén érhető el. Ezen állítások alkalmasak a fogyasztói ügyleti döntés befolyásolására, torzítására – mutat rá az MNB. A jegybank a bírság összegének meghatározásakor a társaság piaci pozíciója és mérete mellett figyelembe vette, hogy a tájékoztató levelek tartalma rombolja a magyar államba vetett közbizalmat, aláássa a pénzügyi tudatosságot, és alaptalanul leminősíti az önkéntes nyugdíjpénztári rendszert. Súlyosító körülményként értékelte még az MNB a vizsgálat során a többes ügynök hozzáállását, a megbízottjaiért való felelősségtől történő teljes mértékű elzárkózást is. Ez egy piacvezető közvetítő esetében különösképpen aggályosnak és a működés szempontjából is kockázatos magatartásnak minősül – írták.

343,69 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.06.08. 08:17
Illusztráció: Shutterstock
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi devizapiacon hétfő reggel: az euróhoz és a japán jenhez képest gyengült, míg a dollárral és a svájci frankkal szemben leheletnyit erősödött.
Az euró 343,69 forinton forgott reggel hét órakor, 14 fillérrel emelkedett az árfolyama a kedd esti 343,55 forinthoz képest.
A dollár árfolyama 304,51 forintról 304,48 forintra, a svájci franké pedig 316,19 forintról 316,15 forintra csúszott le.
A jent 2,7819 forinton jegyezték, szemben a péntek esti 2,7741 forinttal.
Az euró 1,1288 dolláron forgott hétfő reggel, alig változott az árfolyama a péntek esti 1,1286 dollárhoz képest. A svájci frankhoz képest is enyhén, 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz, 1,0872 frankon jegyezték.
Egy dollárért 0,9632 frankot adtak, 0,03 százalékkal erősödött az amerikai deviza. A jenhez képest azonban 0,26 százalékkal gyengült a dollár, 109,47 jenen jegyezték hétfő reggel.