Szlovénia;Janez Jansa;illiberalizmus;

Biciklis tüntetésekkel próbálnak nyomást gyakorolni Orbán szövetségesére

Janes Jansa nagy szerencséje, hogy az ellenzék egyelőre úgyszólván sehol sincs, rendkívül megosztott.

Szlovéniában a járvány legdrámaibb napjaiban az egekbe szökött a kormány, vagyis leginkább annak fő ereje, a jobboldali radikális-populista Szlovén Demokrata Párt (SDS) népszerűsége. Az SDS-hez közel álló (és Fidesz-hátterű) Nova24 televízió megbízásából május elején készült felmérés szerint Janez Jansa kormányfő pártja 30,6 százalékon állt. Két hete azonban már csak 22,7 százalékon. Azóta ugyanis Jansa, hűen politikai mentorához, Orbán Viktorhoz, példátlan támadást indított nem csak politikai ellenfelei, hanem az újságírók ellen is. A gyűlölet szítása nyomán Szlovéniában egyre megosztottabbá válik a társadalom.

Az előző miniszterelnök, Marjan Sarec tapasztalatlanságának köszönhette, hogy le kellett mondania és Jansát nevezték ki az új kabinet élére. Sarec előrehozott választást akart kicsikarni, abban a reményben, hogy pártja nagy győzelmet arat. Azzal azonban nem számolt, hogy a koalíciós partnerek inkább támogatják Jansa miniszterelnökké való kinevezését, mintsem az idő előtti voksolást, amivel sok képviselő elvesztette volna a mandátumát.

A társadalom jelentős része azonban mostanra megelégelte a gyűlölködésre, mások megalázására építő politikát. Öt hete kerékpáros tüntetéseket tartanak Jansa, a korrupció és a hatalommal való visszaélés ellen. A megmozdulásokon egyre többen vesznek részt, már tízezer feletti a szelíd kerékpárosok száma.

Jansa a Twitteren Donald Trumpot idéző stílusban ócsárolta az ellene tüntetőket. Menekültpárti milicista hordának nevezte a résztvevőket, egyúttal azt állította, a tüntetéseket a szlovén közmédia szervezte a 24ur nevű internetes portállal karöltve. Ezt követően beindult a miniszterelnök internetes hadserege. A cél ugyanaz, mint más államokban: kirekeszteni a másként gondolkodókat. Az újságírók, elsőként is a legendás szabadelvű hetilap, a Mladina és az értelmiségiek mellett miniszterelnök ellenségei közé tartozik a Spar áruházlánc is, amely Jansa szerint egyik angol nyelvű reklámjával megsérti a szlovén alkotmányt – írta az Express című horvát lap.

Jansa nagy szerencséje, hogy az ellenzék egyelőre úgyszólván sehol sincs, rendkívül megosztott. Marjan Sarec pártja 12-15 százalékra „küzdötte le” magát, a többiek a tíz százalékot sem érik el és nincs a soraikban igazán karizmatikus személyiség. Ezt az űrt töltheti be Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) elnöke, aki a hírek szerint kacérkodik azzal, hogy a politikában folytatja pályafutását. Ez is lehet az oka annak, hogy máris céltáblává vált. Ceferin bírálta a kormányt az újságírókkal és az igazságszolgáltatással szembeni támadások miatt, illetve „szánalmas retorikájáért”.

Jansa előszeretettel nevezi kommunistáknak az újságírókat. Kínos lehetett számára, hogy a szlovén parlament volt elnöke, Milan Brglez a Twitteren egy 1975-ben készült felvételt tett közzé az akkor 16 éves Jansáról, akinek a sapkáján vörös csillag virított. Jansa szerint hamisítványról van szó, bár azt nem tagadhatta, hogy sokáig az állampárt tagja volt.

Az adok-kapok egyre bizarrabb fordulatokat hoz. A kormányfő Ceferint tette felelőssé a járvány gyors terjedéséért, mert a labdarúgó Bajnokok Ligája és az Európa-liga találkozóit a koronavírus európai megjelenése után is nézők előtt játszották le. Zan Mahnic nemzetbiztonsági tanácsadó pedig nem kevesebbet állított, miszerint Ceferin Kínát segíti az EU-val és a NATO-val szembeni "hibrid háborúban”. Mindezt arra alapozta, hogy Ceferin barátja, az Alibaba-alapító Jack Ma segítségével szerzett Szlovéniának egészségügyi védőfelszerelést.