Előfizetés

Mert példát statuálni muszáj: újabb bírságot sóztak a Pesti úti idősotthonra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.08. 17:48

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A fővárosi intézményben pontatlanul dokumentálták, hogy az épületen belül melyik orvos mit csinált.
Újabb hatósági figyelmeztetést és büntetést kapott a Pesti úti idősotthon – írta az Index a fővárosi kormányhivatal hétfői közleménye alapján. Mint kiderült, most hiányosságok miatt 200 ezer forintos szociális igazgatási bírsággal sújtották a koronavírus-járvány kezdete óta a kormányzat főváros elleni harca jegyében gyakorlatilag bűnbakként kezelt intézményt.    A kormányhivatal kiemelte:
„A fővárosi önkormányzat által fenntartott idősotthonban már 50-re nőtt a halálos áldozatok száma, 312 lakó és dolgozó fertőződött meg.”

A Pesti úti idősotthonban „a kirobbant tömeges fertőzések miatt indított vizsgálatok keretében” több ellenőrzést is tartott a kormányhivatal az elmúlt hetekben. Mint írták, vizsgálták a megtett járványügyi intézkedéseket, az orvosi ellátást, az ápolási-gondozási és higiéniai körülményeket, és már korábban komoly hiányosságokat talált a gondozottak orvosi ellátásában, az ápolók és gondozók számában, a higiéniai feltételekben is. – Mindezek összességében hozzájárulhattak az intézményben történt tömeges fertőzéshez – hangsúlyozta a fővárosi kományhivatal. Amint arról a Népszava is beszámolt, április végén már egymillió forint egészségügyi bírságot róttak ki az intézményre.

Rend a lelke mindennek

A mostani szociális igazgatási bírság azért jár – legalábbis a kormányzati szerv szerint –, mert az orvosi ellátás hiányosságai mellett annak dokumentációjában is komoly hiányosságokat és szabálytalanságokat találtak. Az újabb határozatban figyelmeztették az intézményt arra, hogy megfelelően végezze az orvosi ellátás dokumentálását, átlátható és egységes módon vezesse, hogy mikor, milyen orvos látja el a betegeket, az orvosok jelenlétét igazoló dokumentációt pontosan vezesse. Ezúttal még arra is felhívták a figyelmüket: ha külsős orvosokat vonnak be a lakók ellátásába, azt is megfelelően dokumentálják, és legyen egyértelmű, hogy melyik orvos mit csinál, a szerződésekben is rögzíteni kell, hogy mi a feladatmegosztás közöttük. Ha hiányozna a szerződtetett külsős orvos, annak pótlásáról gondoskodjanak.  A Pesti úti idősotthonban a koronavírus terjedésével az elmúlt hónapokban lokális járvány alakult ki, és az ott megfertőződött 50 halálos áldozat a legtöbb a magyarországi intézmények közül. Az intézmény volt vezetője, mint megírtuk május 32-i hatállyal távozott, az ügyben pedig a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz.

Matolcsy György ismét az euró ellen ágál

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.08. 16:49

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Varga Mihály korábban az EU legígéretesebb kezdeményezésének nevezte a közös pénzt, amelynek bevezetését Magyarország a csatlakozással vállalta.
Önálló pénzpolitikával nyertesen lehet kikerülni még egy közel évtizedes nehéz szakaszból is, de el kell kerülni a külső eladósodást – vonta le a tanulságot Európa elmúlt ötven évének három nagy válságából Matolcsy György. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ismét az euró bevezetése ellen érvelt a növekedés.hu portálon megjelent hétfői cikkében. A jegybankelnök szerint az európai integráció első nagy válságát az 1970-es évtized két olajárrobbanása hozta el. Az USA akkor a két háborús vesztes – Japán és Németország – amerikai gazdasággal szembeni térnyerését kívánta megállítani, ám Matolcsy szerint végül kontinensünk megerősödését hozta a nyugat-európai országok önálló pénzpolitikája volt.  – Az önálló pénzpolitika megengedte, hogy a legjobb exportágazatok megerősödjenek: német gépipar és vegyipar, francia közlekedési ipar, olasz kézművesipar, skandináv tőkeintenzív iparágak – hangsúlyozta Matolcsy György. 
„A 2008–2009-es pénzügyi válságot sem az EU közös intézményei, sem az eurózóna, sem a válságállamok kormányai nem tudták sikeresen kezelni”

– hozta fel ellenpéldaként Az MNB-elnök.

Szerinte a harmadik válság éppen csak elkezdődött, ugyanis 2020 elejétől a Covid-19 járvány nyomában az EU-országok többségében gazdasági válság alakul ki. Ennek legyőzésére ismét az „önálló nemzeti pénzpolitikát” ajánlotta, egyben szerinte a válság terheinek enyhítésére nem szabad külső hiteleket felvenni, „mert az korlátozza, majd megszünteti az önálló pénzpolitika mozgásterét”. – Ezt mi magyarok tudjuk a legjobban, mert ez történt velünk 2002 és 2010 között: ebből törtünk ki az elmúlt évtizedben –fűzte hozzá. Ahogy arról a Népszava is beszámolt, Matolcsy György tavaly novemberben a Financial Timesban írott cikkében azt állította, hogy az euró csapda, ki kell lépni belőle. Ezzel szemben rá egy nappal Varga Mihály pénzügyminiszter az mfor.hu-n az eurót az unió legígéretesebb, de befejezetlen kezdeményezésnek nevezte. Megerősítette azt is, hogy uniós tagságunkkal vállaltuk az euró bevezetését.
Nincs céldátum a közös pénz magyarországi bevezetésére, de a kormány nem tett le tervéről, az euró használatáról

– fűzte hozzá múlt novemberben Varga Mihály.

Rogán Antal meghatszorozta, Orbáné a legszerényebb

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.06.08. 15:10

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Íme, így fest a kormánytagok adóalapja.
Nagyon eltolódtak a jövedelemarányok a miniszterelnök és beosztottai között: a kormányfő és miniszterei között Orbán Viktor volt a második legrosszabbul kereső munkavállaló – írja a 24.hu. 
A kormany.hu hétvégén közzétett adatai alapján a miniszterelnöknek 26,5 millió forint volt az összevont adóalapja, míg Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének 232,4 millió forint bevétel után kellett személyi jövedelemadót fizetnie.

A csaknem kilencszeres különbség magyarázatára az adatlapról nem derült fény, így nem tudni, hogy milyen forrásból és milyen arányokkal jött össze ez az összeg. Az elmúlt évekből is csak annyi ismert, hogy a miniszter feltalálói jogdíjakból jutott komoly bevételhez, és 2017-es évre csupán 41 millió adóköteles jövedelmet vallott be az adóhatóságnak.  A kormányzat honlapon a hétvégén közzétett adatlapok a miniszterelnöknek, a minisztereknek és az államtitkároknak csak a főbb 2019-es adóbevallási adatait tartalmazzák. Ezekből az is kiderült, hogy 2019-ben csupán Varga Judit igazságügyi miniszternek volt kisebb az éves adóalapja (20,3 millió forint) a miniszterelnökénél, pedig néhány napja derült ki, hogy idén még 50 forinttal csökkentik is Orbán Viktor fizetését. A miniszterelnöknek bruttó 1 millió 507 ezer 400 forintról 1 millió 507 ezer 350 forintra változott a havi fizetése. A kormány jól keresői között dobogós helyre került még Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, akinek 71,7 milliós, és Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, akinek 63,5 milliós adóalap gyűlt össze. A 24.hu ismertette a kormány további tagjainak adóalapját is:
  • Nagy István agrárminiszter: 35,7 millió,
  • Gulyás Gergely Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter: 35,5 millió,
  • Szijjártó Péter külkereskedelmi és külügyi miniszter: 35 millió,
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes: 34,7 millió,
  • Varga Mihály pénzügyminiszter: 35 millió,
  • Palkovics László, ITM: 32,8 millió,
  • Pintér Sándor belügyminiszter: 23,3 plusz 6,9 millió,
  • Kásler Miklós, Emmi: 27,9 millió,